Hlavní obsah

Muž šest let bil družku, odsedí si 13 let vězení

Právo, Aleš Honus

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu na 13 let do vězení Stanislava Sobeckého (51), který podle obžaloby bil několik let svoji partnerku. Muži přitížilo, že byl v podmínce za neplacení alimentů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stanislav Sobecký čeká na vyhlášení rozsudku.

Článek

Jak stálo v obžalobě, Sobecký během pěti let svou partnerku zbil celkem šestkrát. V některých případech musela být ošetřena lékařem. Nešlo přitom jen o podlitiny, ale třeba i o zlomená žebra nebo přelomený nos. Násilí vyvrcholilo loni v lednu, kdy obžalovaný vzal skleněný popelník a několikrát svou družku udeřil do hlavy. Pak ji bodl nožem.

Sobeckému při vyměřování trestu přitížila naprosto banální skutečnost. V roce 2017 totiž dostal podmínku za neplacení alimentů.

O tom, že se před tímto odsouzením dopouštěl násilí vůči družce, se v té době nevědělo. Všechno vyšlo najevo loni.

Za čtyři útoky vůči družce před svým dřívějším odsouzením soud muži vyměřil souhrnný trest v délce sedm let, dalších šest let si Sobecký odsedí za další dva útoky spáchané od doby posledního pravomocného odsouzení.

„Došlo tady pro obžalovaného k nešťastné shodě okolností a souběh trestné činnosti mu byl přerušen. Tudíž je třeba ukládat tresty dva, navíc podle nejpřísnější trestní sazby s ohledem na těžkou újmu na zdraví,“ dodal soudce Ondřej Běčák.

Družka ho prý provokovala

Obžalovaný se hájil tím, že všechno vyprovokovala družka. Některá zranění si podle něj způsobila sama. Prý často popíjela alkohol. Podle svědků dokonce více než obžalovaný. „Neustále vyhledávala konflikty a rvačky. Naproti tomu obžalovaného svědci popisují jako osobu, která se snažila konfliktům vyhýbat,“ řekl Sobeckého obhájce.

I státní zástupce potvrdil, že napadání mezi partnery bylo vzájemné, ovšem muž si musel být jasně vědom své značné fyzické převahy. Jak dodal soudce, kdykoliv se mohl s ženou rozejít. „Měl to řešit jiným způsobem, nikoliv takto nechávat průběh své zlosti,“ řekl soudce Běčák.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám