Dovolená

Zatím opomíjená turistická destinace. V Suchumi na vás čekají nejen kouzelné pláže

Pláže v Suchumi stojí za poznání / Shutterstock
Říká se, že my Češi rádi cestujeme. Patrně na tom něco bude, protože se mnohokrát stalo, že jeden Čech potkal na druhém konci světa druhého Čecha. Možná i proto stále vyhledáváme zajímavá místa. A to je dobře. Trochu stranou obecného zájmu je zatím hlavní město Abcházie Suchumi, což je škoda. Na návštěvu však budete dlouho vzpomínat i po návratu.
Reklama
Reklama

autor  Miroslav Pospíšil

15. května 2019   |   13:49

Abcházie sousedí s Ruskem a Gruzií. V dobách Sovětského svazu byla součástí Gruzie, což se změnilo v roce 1993, kdy vyhlásila samostatnost. Následovala krátká válka s Gruzií a i když Abcházie uspěla, nebyla její samostatnost na mezinárodním poli uznána. Dnes je zde klid a mír, a to platí samozřejmě také pro Suchumi.

Pláže přímo ve městě

Suchumi leží na pobřeží Černého moře. Není zde nouze o městské pláže, což skýtá řadu výhod pro odpočinek. Využívají toho jak zdejší obyvatelé, tak návštěvníci. Jen si to představte, nemusíte nikam daleko chodit a už se koupete v moři a jakmile se dost zotavíte, máte město hned za zády se vším k tomu patří.

Tady vás přelidněné pláže nečekají

A pláže tady stojí za poznání. Na některých budete skoro sami a vyhnete se přelidněným destinacím, jako někde na Makarské apod.

Lázně mají tradici

Málokdo nejspíše ví, že Suchumi má svou dlouholetou lázeňskou tradici. Zdejší přímořské lázeňské středisko je vyhlášené. Sanatoria a léčebné prameny nabízejí jedinečné vyžití jak po zdravotní stránce, tak po rekreační. Suchumi je obecně město slunce a palem, což dotváří celkovou atmosféru jak pro lázeňské hosty, tak všechny ostatní.

Do přístavu si prostě zajít musíte

Je vcelku nabíledni, že když se jedná o přímořské město, tak je zde přístav. Ten prostě musíte vidět. Za pozornost stojí nejen lodě různých velikostí, nýbrž i celkový dojem, který je pro suchozemce vždy unikátní. A nezapomeňte si dát v přístavu k jídlu šašlik. Masový pokrm z jehněčího či vepřového a úžasně dobrý. Příležitosti je tady hned několik.

Projděte se městem křížem krážem

V Suchumi se nalézá jedna z nejstarších botanických zahrad na Kavkaze (založena roku 1840). K dalším zajímavostem patří lázeňská kolonáda, fontána Griffinů, katedrála Zvěstování nebo kostel svatého apoštola Šimona. Klid najdete v městském parku a poté se můžete jít podívat na sídlo prezidenta a vlády. Celý svůj pobyt se nemusíte vůbec nudit.

Městský bazar je zážitek

Jste v Abcházii a ta má svá specifika. K nim patří například Centrální městský bazar, tedy vlastně tržnice. Velká patrová hala, kde je množství prodávajících a kupujících. Prodává se snad všechno co jde. Oděvy, maso, ryby, ovoce, všelijaké tretky. Jestli toužíte mít suvenýr, tak zde ho jistě seženete. Ovoce je vůbec oblíbenou komoditou. Prodává se na mnoha místech ve městě.

Češi jsou vítáni

V této části bývalého Sovětského svazu jsme my Češi obecně vítáni. Jakmile místní lidé zjistí, že jste z České republiky, tak by se rozdali, chtějí si povídat a jsou velmi přátelští. Suchumi má své letiště i železniční stanici, takže doprava sem není žádným problémem. Ostatně, v úvahu připadá i doprava po vlastní ose, třeba autem. Procestovat pak můžete buď zbytek Abcházie nebo pokračovat dále na Kavkaz. To už je ovšem jiná kapitola.

Další zajímavé články
Reklama