Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Stíhání křesťanů ve světě se podle Britů blíží genocidě. Zaspali jsme kvůli politické korektnosti, tvrdí ministr

Datum publikace15. 5. 2019, 14.30
TiskTisk

Až 80 procent lidí, kteří prchají ze svých domovů v oblastech postižených občanskou válkou, jsou křesťané, tvrdí zpráva britského ministerstva zahraničí. Pronásledování se podle ní blíží genocidě a v takto problémových regionech hrozí vymizení křesťanství. Na problém se raději neupozorňuje kvůli politické korektnosti, míní ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Podle zprávy ministerstva, kterou má k dispozici server Daily Mail, jsou křesťané nejpronásledovanější náboženskou skupinou na světě, přičemž pronásledování a zabíjení křesťanů se netýká pouze Blízkého východu, ale také oblasti jihovýchodní Asie a Subsaharské Afriky. 

„Miliony křesťanů na Blízkém východě přišly nedobrovolně o své domovy a mnoho jich bylo zabito, uneseno a zneužíváno,“ uvádí zpráva. Naprostá většina pronásledovaných lidí v těchto regionech jsou věřící. „Jedná se až o 80 procent lidí, kteří prchají ze svých domovů,“ píše BBC.

Zpráva uvádí, že se situace v některých částech Blízkého východu blíží ke genocidě. „Úroveň a povaha pronásledování se pravděpodobně blíží k mezinárodní definici genocidy podle definice přijaté OSN,“ uvádí zpráva. Varuje, že by z tohoto regionu mohlo křesťanství zcela zmizet. Podle zprávy tvoří křesťané jen 1,5 procenta populace v Palestině, v Iráku pak počet křesťanů klesl z 1,5 milionu před rokem 2003 na méně než 120 tisíc.

Podle ministra zahraničí Jeremyho Hunta vláda v řešení tohoto problému „zaspala“. Může za to podle něj i stín koloniální minulosti či „atmosféra politické korektnosti“. 

Finální verze zprávy, kterou zadal ministr zahraničí Jeremy Hunt v minulém roce, bude publikována v průběhu léta a bude obsahovat i analýzu posledního teroristický útoku na Srí-lance.

Článek byl publikován na serveru www.lidovky.cz  9.5. 2019

Autor článku: Monika Klimentová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou