Těžké podmínky na Giru. Pátou etapu ovládl Ackermann, Černý dvanáctý

  17:12aktualizováno  18:50
Celý den sužoval peloton hustý déšť, v závěru páté etapy pak cyklisty na Giru čekaly ještě zrádné zatáčky. Rozhodčí proto poslední úsek neutralizovali. Etapové prvenství vybojoval po sprinterském souboji Němec Pascal Ackermann, který na první Grand Tour sezony oslavil už druhé vítězství. V celkovém vedení zůstává nadále Slovinec Primož Roglič.
Pascal Ackermann triumfoval v páté etapě Gira.

Pascal Ackermann triumfoval v páté etapě Gira. | foto: AP

Do cíle páté etapy italského Gira zbývalo 65 kilometrů, když jury vydala jasné prohlášení: „Riziko pádu je příliš vysoké, závěrečný devítikilometrový úsek neutralizujeme.“

V praxi to znamenalo, že se čas jezdců zaznamenal při prvním projetí cílové rovinky. V následném okruhu městem tak už bojovali pouze ti, kteří usilovali o etapové prvenství.

To pro sebe ukořistil v závěrečném hromadném dojezdu Pascal Ackermann, který porazil sprinterská esa, jakými jsou Fernando Gaviria, Arnaud Démare nebo Caleb Ewan.

Zvedl ruce k nebi a bil se do prsou.

„Bylo to dneska šílené. Nejen ve spurtu, ale v celé etapě. Při sjezdech nebylo vidět nic než voda. Velké štěstí, že nikdo nespadl,“ řekl po dojezdu Ackermann.

Na dvanáctém místě, zatím nejlepším českém umístění na tomto Giru, do cíle přijel český šampion Josef Černý, který za sebou nechal i prokřehlého Eliu Vivianiho.

Druhý český závodník Jan Hirt dorazil na 160. pozici, také on ve stejném čase jako vítěz dne.

Maglia rosa, růžový dres pro vedoucího závodníka celkového pořadí, zůstává v držení Slovince Primože Rogliče, který celou etapu strávil bezpečně v balíku.

Slovinský cyklista Primož Roglič se raduje z růžového dresu, který drží i po...

Na druhého Brita Simon Yatese má k dobru jezdec týmu Jumbo-Visma 35 vteřin, třetí Ital Vincenzo Nibali ztrácí 39 sekund.

Událostí dne bylo odstoupení Toma Dumoulina. Ten se pokusil do etapy odstartovat, ale po kilometru poznal s oteklým kolenem marnost svého snažení a vzdal.

Jinak to kromě dojezdu byla relativně klidná etapa, byť v hustém dešti a na mokré vozovce. Těsně po startu středeční 140kilometrové pouti se odpojila pětice závodníků Louis Vervaeke, Ivan Santaromita, Miguel Flórez, Enrico Barbin a Umberto Orsini.

Uprchlíci si vypracovali zhruba dvouminutový náskok.

Peloton své manko pečlivě hlídal, vedoucí pětici nenechal poodjet příliš daleko. Třiadvacet kilometrů před cílem pak náskok smazal úplně.

Tou dobou už se v balíku na čele řadily i sprinterské týmy Bora, Deceuninck-Quickstep, Emirates nebo Lotto-Soudal.

V závěrečném sprintu se pak radoval Ackermann.

Jak se vše odehrálo

Pláštěnky s sebou. Pátý den Gira nepřivítal závodníky zrovna vlídným počasím. Na startu v italském městě Frascati hustě pršelo a podmínky se v průběhu etapy zrovna moc nezlepšily. V cíli navíc začalo i foukat.

15.května 2019 v 13:25, příspěvek archivován: 15.května 2019 v 18:47

#Giro Quick weather check. Still ☔️☔️☔️☔️☔️! https://t.co/tmjwEUBdmA

Na jih. Etapa zavedla cyklisty z italského města Frascati do Terracina. Na 140kilometrové trati čekaly jezdce v úvodu dvě stoupání a poté dlouhá rovina proložená vrchařskou prémií čtvrté kategorie.

Dumoulin odstupuje. Čtvrtou etapu dokončil Tom Dumoulin po pádu v bolestech, nabral ztrátu čtyř minut na Rogliče a jeho ambice na celkový triumf se rozplynuly. Přesto se nizozemský cyklista na start deštivé etapy postavil. Po kilometru se ale vítěz z roku 2017 stáhl k týmovému vozidlu a po konzultaci s vedením odstoupil.

3, 2, 1. Únik. Ještě se peloton ani pořádně nerozjel a z hlavní skupiny se odpojila pětice závodníků. V úvodním stoupání si Vervaeke, Santaromita, Flórez, Barbin a Orsini vypracovali zhruba dvouminutový náskok.

Těžký sjezd. Po dvou horských přejezdech přišlo na řadu dlouhé klesání. Mokrá vozovka však dělala nejen cyklistům velké problémy. Na zemi se ocitl i jeden z doprovodných motorkářů. Z čelní pětice spadl Orsini, italský závodník se však do vedoucí skupinky dostal zpět.

Bez zájmu. Čelní skupinka vzorně spolupracovala, ze strojového tempa ji nevyvedly ani dvě bodovací prémie. Pro prvenství na obou úsecích si tak po dohodě s ostatními závodníky dojel Barbin.

Konec pro Vanenderta. Během etapy musel ukončit své působení na první Grand Tour sezony i Jelle Vanendert. Závodníka týmu Lotto Soudal zastavil bolestivý zánět chrupavky na pravém koleni.

Na dohled. Peloton nedovolil vedoucí skupině závodníků výrazně poodjet. Při nájezdu na stoupání do městečka Sezze, 50 kilometrů před cílem, měli uprchlíci náskok jedné minuty.

Vrchařská prémie. Zhruba 500 metrů před jedinou vrchařskou prémií dne se z čela odpojil Vervaeke ze Sunwebu a připsal si 3 body do vrchařského žebříčku.

A zbyl už jen jeden. Vervaeke pokračoval ve svém nástupu a ujel čtveřici závodníků. Tu peloton sjel na 40. kilometru, a na čele závodu tak zbyl pouze belgický jezdec.

Konec úniku. Třiadvacet kilometrů před cílem se peloton přehnal i kolem posledního jezdce v úniku, který na čele závodu vydržel 115 km.

Poprvé cílem. Závěr etapy rozhodčí neutralizovali, po projetí cílovou rovinkou tak jezdci, kteří jedou na celkové pořadí, svěsili nohy a nechali o etapové prvenství bojovat sprintery. Ackermann byl z nich nejrychlejší.

Cyklistický závod Giro d'Italia

5. etapa (Frascati - Terracina, 140 km)

1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe) 3:15:44, 2. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 3. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 4. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 5. Moschetti (It./Trek-Segafredo), 6. Gibbons (JAR/Dimension Data), 7. Simion (It./Bardiani-CSF), 8. Biermans (Belg./Kaťuša-Alpecin), 9. Lonardi (It./Nippo-Vini Fantini), 10. Belletti (It./Androni Giocattoli-Sidermec), ...12. Černý (ČR/CCC), 160. Hirt (ČR/Astana) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 19:35:04, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -35, 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -39, 4. López (Kol./Astana), 5. Ulissi (It./SAE Team Emirates) oba -44, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -49, 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -55, 8. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -56, 9. Jungels (Niz./Deceuninck-Quick Step) -1:02, 10. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -1:06, ...123. Hirt -12:44, 139. Černý -18:27.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...