Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Exšéf Čepra Kadlec dostal sedmiletý trest za daňový únik

Česko

  17:45
PRAHA - Někdejší generální ředitel státního distributora paliv Čepro Tomáš Kadlec by měl jít do vězení nikoliv na čtyři roky, ale na sedm let. Soud ho ve středu uznal vinným i z krácení daní, a navýšil mu proto původní trest uložený za porušení povinností při správě majetku Čepra. Dal mu také peněžitý trest půl milionu korun. Verdikt není pravomocný. Kadlec vinu za daňový únik odmítá a jeho advokát se proti rozsudku okamžitě odvolal.

Tomáš Kadlec foto:  David Neff, MAFRA

Exšéf Čepra Tomáš Kadlec míří znovu před soud. Kvůli nevýhodným smlouvám

Pražský městský soud se ztotožnil s tvrzením obžaloby, že Kadlec nepřiznal a nezdanil zhruba 35 milionů korun, které v době Kadlecova šéfování Čepru přišly na jeho soukromý švýcarský účet. Muž tvrdil, že peníze byly půjčkou na jeho podnikatelský záměr a že je později vrátil, takže je nemusel danit. Soud mu to neuvěřil.

„Obhajobu jsme považovali za nevěrohodnou. Máme za to, že se v daném případě nejedná o půjčku, ale o příjem, a že měla být z této částky zaplacena příslušná daň,“ řekla předsedkyně senátu Silvie Slepičková, podle níž Kadlec způsobil České republice škodu 11,4 milionu korun. Muž dnes k soudu nedorazil, jeho obhájce uvedl, že je v nemocnici.

Za krácení daní hrozilo Kadlecovi pět až deset let vězení. Státní zástupce Pavel Prygl pro něj žádal souhrnný trest v horní polovině sazby a pětimilionový peněžitý trest. Práva na odvolání se nicméně vzdal, rozsudek označil za spravedlivý.

Čtyřnásobné porušení povinnosti

Kadlec, jenž v minulosti vedl také Národní bezpečnostní úřad a působil i v Bezpečnostní informační službě, trvá na tom, že peníze danit nemusel. Byly prý totiž jen půjčkou, kterou později vrátil. Půjčku - respektive úvěr zajištěný směnkou na 1,5 milionu amerických dolarů - mu podle něj zprostředkovala žena jménem Claudia Becková, která figurovala v Shira Anstalt. Ta však jeho verzi nemohla soudu potvrdit ani vyvrátit, protože už zemřela.

Soud uznal Kadlece vinným už podruhé. Napoprvé mu loni za daňový únik uložil 5,5 roku vězení a pětimilionový peněžitý trest. Muž se odvolal k vrchnímu soudu a až jemu předložil listiny, které podle něj dokládají jeho tvrzení o půjčce. Odvolací senát proto původní rozhodnutí zrušil a vrátil věc k doplnění dokazování. Prygl dnes listiny označil za podvržené.

Čtyřnásobné porušení povinnosti při správě majetku Čepra, za které byl Kadlec pravomocně odsouzen minulý měsíc, spočívalo v nevýhodných obchodech. Čepro za Kadlecova vedení levně prodávalo pohonné hmoty firmě Czech Energospace a draze je kupovalo zpátky, přičemž se vzdávalo marží a zisků. 

Czech Energospace přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek. Podle státního zástupce existuje souvislost mezi touto kauzou a tím, proč si Kadlec založil švýcarský účet. Propojení se však nepodařilo zmapovat. Kadlec musí podle dubnového verdiktu uhradit Čepru škodu ve výši 260 milionů korun s úroky.

Autor: