Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Peter Bebjak dotočil koprodukční film o útěku vězňů z Osvětimi

Režisér Peter Bebjak právě dotočil slovensko-německo-český koprodukční film Zpráva, který se natáčel také v České republice. Dobrodružný filmový příběh útěku mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z přísně střeženého koncentračního tábora Osvětim zachycuje skutečné události. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“ se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F.D. Roosevelta, po válce byla využita v tzv. norimberském procesu a dnes ji zná celý svět. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. Od „nejslavnějšího“ útěku z Osvětimi vedoucího k záchraně desetitisíců dalších lidí uplynulo letos v dubnu 75 let.

Zpráva – Jan Nedbal

Ve filmu natočeném podle autobiografického Wetzlerova románu Co Dante neviděl hrají herci ze Slovenska, Polska, Německa i Česka. Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petera Ondrejička ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý a z Čech je také architekt snímku Petr Synek. Koproducentem za Českou republiku je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films. Tvůrcům se podařilo do jedné z rolí obsadit i britskou hvězdu filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb Johna Hannaha, známého i ze snímku Mumie. V dalších rolích hrají Wojciech Mecwaldowski, Kamil Nozynski  a Jacek Beler z Polska či Christoph Bach, Florian Panzner a Lars Rudolph z Německa.

Zpráva – Florian Panzner

„Přestože bylo filmů na téma holocaustu natočeno již mnoho, nebude jich nikdy dost. Při jejich tvorbě je dnes potřeba cílit především na mladého diváka, čemuž je nutné přizpůsobit filmové vyprávění i  vizuální prostředky,“ říká jeden z producentů filmu Zpráva Ondřej Zima z české společnosti Evolution Films.

Jen hrstka vězňů dokázala utéct z Osvětimi. Hlavní postavou snímku Zpráva je šestadvacetiletý Freddy Wetzler, písař Bloku 9, kterého začínáme sledovat právě v den uskutečnění plánovaného útěku. Jeho optikou poznáváme prostor samotného vyhlazovacího tábora i další postavy, které jemu a jeho dvacetiletému příteli Walterovi Rosenbergovi pomůžou. Unikátní je už samotná metoda útěku, která spočívá v osmdesátihodinovém schovávání se v díře vyhloubené uprostřed navezených dřevěných klád, které měly posloužit na stavbu nových baráků tábora. Přesně 72 hodin totiž v případě útěku vězňů trvá poplach, při kterém jsou stráže převeleny k hranicím tábora. Většina dosavadních pokusů o útěk byla tímto způsobem zmařena hned zpočátku. Příběh plný napětí a emocí je nejen napínavým dramatem, ale také svědectvím o vnitřní síle mladého muže, který se postavil zvrácenému systému. Film Zpráva vypráví o bílém místě našich dějin v kontextu evropské civilizace a tvůrci ho směřují především na mladé diváky.

Režisér Peter Bebjak na place

Režisér snímku Peter Bebjak si za jeden svých předchozích filmů Čára o pašování cigaret přes slovensko-ukrajinskou hranici a natočený v české koprodukci odnesl před dvěma lety z MFF Karlovy Vary cenu za režii. Bebjak má na svém kontě i řadu kriminálních seriálů, jeho třídílná série Spravedlnost byla oceněná i Českým lvem. V tuzemských kinech je nyní k vidění Bebjakova filmová adaptace mysteriózního slovenského bestselleru Trhlina, jež během prvního víkendu utržila bezmála půl milionu eur, což se dosud žádnému slovenskému filmu nepovedlo. Peter Bebjak vystudoval kromě režie i herectví a český divák ho tak může znát z Hřebejkova filmu Učitelka, kde se zapsal vynikajícím hereckým výkonem v roli jednoho z rodičů, pana Littmana.

Nový celovečerní film Zpráva, který se natáčel na Slovensku a v Čechách, vzniká podle scénáře, který napsali Josef Paštéka a Peter Bebjak. Kameraman snímku je Martin Žiaran a kostýmní výtvarnicí Katarína Štrbová Bieliková. Producenty právě dotočeného koprodukčního snímku Zpráva je za Slovenskou republiku společnost DNA Production a RTVS, v Německu Ostlicht Filmproduktion a v České republice pak Evolution Films a Česká televize.
Film uvede do českých kin na podzim 2020 společnost Bontonfilm.

zdroj: M. Chvojka Reková

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast