Normalizační způsoby jsou naštěstí stále ještě nepřijatelné, vítá Staňkův konec ředitel Doxu

Leoš Válka

Leoš Válka Zdroj: profimedia

Antonín Staněk
Antonín Staněk
3
Fotogalerie

Signatáři petice za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) dosáhli svého, šéf rezortu ohlásil odchod z funkce. „Je to vítězství sjednocené kulturní scény,“ reagoval pro E15.cz ředitel pražského centra Dox Leoš Válka.

Kulturní scéna podle něj dala jasně najevo, že „normalizační způsoby, které jsme viděli v kauze odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa, jsou naštěstí v této zemi ještě pořád nepřijatelné.”

„Vadily jeho nepřijatelné způsoby, nepřijatelný projev, neuvěřitelná nevědomost a neznalost vlastního rezortu. To jsou všechno věci, které u ministra kultury nemohou projít bez povšimnutí,” vysvětlil dále Válka. Spekulovat o nástupci Staňka nechtěl. “Určitě budeme ve střehu," dodal však.

Válka se spolu s dalšími signatáři petice sešel počátkem května na Úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Kromě Války s předsedou vlády vyjednávali také režisér Václav Marhoul, architekt Josef Pleskot, ředitel divadelního centra Jatka 78 Štěpán Kubišta a Otto M. Urban, ředitel Sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie.

Petice vzniklé na základě Staňkova odvolání dvou ředitelů byly dvě. Ta ranější má dnes přes 7000 podpisů včetně mnoha významných osobností kulturního a veřejného života.

Spor o ministra kultury se datuje do poloviny dubna, kdy Antonín Staněk těsně před velikonočními svátky nečekaně a v rozporu se svými dřívějšími ujištěními odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Jejich odchod ministr vysvětloval údajnými hospodářskými přečiny, na oba ředitele také hned podal trestní oznámení.