Co chtějí české politické strany prosazovat v Evropském parlamentu?

© Shutterstock

Čeští voliči 24. a  25. května rozhodnou o tom, kdo usedne v novém Evropském parlamentu. Na výběr mají ze čtyřiceti politických uskupení, mezi kterými jsou stálice české politické scény, ale i nové ambiciózní projekty. Co nabízejí svým voličům? Zjistíte v přehledu, který připravila redakce EURACTIV.cz.

Redakce se zaměřila na jedenáct politických stran, které podle posledních průzkumů veřejného mínění mají šanci získat 5 % hlasů, a tedy i křeslo v Evropském parlamentu. Při výběru vycházela z  květnových průzkumů agentury STEM/MARK, Median a Kantar, které shrnul server České volby. Konkrétně se jedná o následující strany: ANO, ODS, Piráti, TOP 09 + STAN, ČSSD, SPD, KSČM, KDU-ČSL, Svobodní, HLAS a ESO.

  • Přehled českých politických stran: ANO

    Články 15-05-2019

    Hnutí ANO je v současné době nejsilnější politickou stranou v ČR. V evropských volbách v roce 2014 získalo hnutí 16,13 % hlasů a obsadilo čtyři křesla v Evropském parlamentu. Dva europoslanci se ale později rozhodli spolupráci s hnutím ukončit. Dosud …

  • Přehled českých politických stran: ODS

    Články 15-05-2019

    ODS je nejsilnější opoziční stranou na české politické scéně. V evropských volbách v roce 2014 získala 7,67 % hlasů a obsadila dvě křesla v Evropském parlamentu. ODS stála u zrodu frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

  • Přehled českých politických stran: Piráti

    Články 15-05-2019

    Piráti nyní nemají zástupce v Evropském parlamentu. O zisk křesel sice usilovali již v roce 2014, nepodařilo se jim však překročit 5% hranici. Pokud se do europarlamentu tentokrát dostanou, mohou se připojit k frakci Zelených nebo k zatím neznámé nové formaci.

  • Přehled českých politických stran: Spojenci pro Evropu

    Články 16-05-2019

    Koalici Spojenců pro Evropu tvoří TOP 09 a STAN s podporou Zelených. Europoslanci TOP 09 a Starostů a nezávislých (STAN) patří v EP do frakce EPP. Společně kandidovali již v roce 2014, kdy získali 15,95 % hlasů a čtyři mandáty.

  • Přehled českých politických stran: ČSSD

    Články 16-05-2019

    ČSSD se v rámci frakcí Evropského parlamentu řadí k Progresivní alianci socialistů a demokratů (S&D). Ve volbách v roce 2014 získala 14,17 % hlasů a čtyři poslanecké mandáty.

  • Přehled českých politických stran: SPD

    Články 17-05-2019

    SPD nyní nemá zástupce v Evropském parlamentu. Patří do pravicové euroskeptické evropské strany Hnutí pro Evropu národů a svobody, jejíž prodlouženou rukou v Evropském parlamentu je v současnosti frakce Evropa národů a svobody.

  • Přehled českých politických stran: KSČM

    Články 17-05-2019

    KSČM je v Evropském parlamentu součástí frakce Evropské sjednocené levice – severské zelené levice (GUE/NGL). Ve volbách v roce 2014 získala 10,98 % hlasů a tři mandáty. Letos jde do voleb v koalici s menšími levicovými stranami.

  • Přehled českých politických stran: KDU-ČSL

    Články 17-05-2019

    KDU-ČSL se v Evropském parlamentu řadí k Evropské lidové straně (EPP). Ve volbách v roce 2014 získala 9,95 % hlasů a tří poslanecké mandáty. V EPP chtějí křesťanští demokraté zůstat i v dalším volebním období.

  • Přehled českých politických stran: Svobodní, Liberland a Radostné Česko

    Články 22-05-2019

    Svobodní jsou v Evropském parlamentu součástí frakce Evropa svobody a přímé demokracie. Ve volbách v roce 2014 získali 5,24 % hlasů a jeden mandát. Letos utvořili Svobodní koalici s Liberlandem a Radostným Českem.

  • Přehled českých politických stran: Hlas

    Články 22-05-2019

    Hnutí HLAS je na české politické scéně nováčkem.  Zakladatelem je místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, který by chtěl své nové uskupení v případě úspěchu začlenit do frakce ALDE či nově vznikající liberální skupiny kolem hnutí En Marche francouzského prezidenta Macrona.

  • Přehled českých politických stran: Evropa společně

    Články 22-05-2019

    Hnutí Evropa společně (ESO) založil stávající europoslanec Jaromír Štětina poté, co rozvázal dosavadní spolupráci se stranou TOP 09. Evropa společně má v případě úspěchu ve volbách v plánu začlenit se do Evropské lidové strany (EPP).

Kalendář