Jak vybrat longboard i pro začátečníky

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Chystáte si pořídit svůj první longboard? Jeho výběr není jednoduchý. Záleží především na zkušenostech, ale také na typu jízdy, pro který se rozhodnete. V našem článku vám představíme základní typy jízd, desek a budeme se věnovat i jednotlivým částem, ze kterých se deska skládá.

Recenze longboardů

Do našich recenzí jsme zahrnuli desky jak pro jízdu ve městě, tak na sjezd kopců nebo triky. Protože pro vás píšeme rádce zabývajícího se výběrem prkna, hodnotíme v našich recenzích zejména longboardy pro začátečníky, ale narazíte i na modely pro mírně pokročilé. Při testování jsme brali v potaz zejména výrobní materiály desky, ale zaměřili jsme se také na kolečka a provedení desky.

Street Surfing Shark Attack Koa 36

Úroveň jezdcepokročilý
Výrobní materiálČínský javor
Počet vrstev8
Truckhliníkový
Uchycení truckuzespodu
LožiskaABEC 9
Velikost koleček v mmPřední: 80×19 mm, zadní: 65×47 mm
Tvrdost kolečekPřední: 85A, Zadní: 83A
Maximální nosnost100 kg
Velikost v cm91,4 × 24,4

S longboardem Street Surfing Attack Koa 36 si můžete vychutnat úplně nový zážitek z tohoto sportu. Jedná se totiž o speciální spojení konstrukce longboardu s wavebaordem, která okamžitě upoutá svým tvarem.

Zajímavým zjištěním po podrobnějším prozkoumání konstrukce boardu byla i přítomnost pouze tří koleček, dvou vzadu a jednoho vepředu. Jakkoliv je to neobvyklé, je právě toto rozložení klíčem k výborné pohyblivosti prkna. Problémem tak nebude surfování, ostré řezání zatáček.

Odlišný je i pohon, obejdete se totiž bez klasického odstrkování nohou. Street Surfing Attack Koa 36‘‘ stačí pohybem těla rozkývat ze strany na stranu a rychle tak obnovíte potřebnou rychlost a energii. Snadno ovladatelnost podporuje i fakt, že se jedná spíše o kratší typ longboardu, na délku má pouze 36 palců, tj. něco málo přes 90 cm.

Ve výsledku se jedná o natolik inovativní design, že se prkno může chlubit prestižní cenou Red Dot Award.  Deska je vyrobena z osmi vrstev čínského javoru, které jí propůjčují dostatečnou pružnost, navíc je ve středu mírně konkávně prohnutá. Oba trucky jsou pak hliníkové, přední nabízí rozsah otáčení 360°. S tímhle prknem, které umožní rychlé cestování po městě i provádění frajerských triků, rozhodně zapůsobíte.

Zjistit cenu

Tempish Buffy 36

Úroveň jezdcezačátečník
Výrobní materiálHigh Impact PP
Počet vrstev-
Truckhliníkový
Uchycení truckuzespodu
LožiskaABEC 7 Chroma Steel
Velikost koleček v mm70×51
Tvrdost koleček78A
Maximální nosnost75 kg
Velikost v cm91,5 ×23

Tempish Buffy 36 je plastový longboard určený pro jezdce začátečníky. Díky své ceně i provedení je ideální zejména pro ty, kteří chtějí kouzlo longboardu teprve ochutnat.

Je vyroben z velmi pevného a houževnatého materiálu High Impact PP (polypropylen vysoké odolnosti). Použití plastové desky se pozitivně projevuje i na dlouhé životnosti a odolnosti boardu vůči působení vrtochů počasí. S velikostí 36‘‘ spadá do rozměrově kratší longboardy, jízda na něm tak bude pohodlná i pro menší jezdce, maximální nosnost je 75 kg.

Deska longboardu Tempish Buffy 36 je u koleček rozšířená, výsledkem je pohodlná i jízda i provádění triků. Podvozek samotný je vyztužený, chválíme osazení podvozku vysoce odolnými ložisky a silentbloky. Kolečka jsou vyrobena z materiálu Super High Rebound PU s vysokým valivým odporem, což se pozitivně odráží na pohodlí při jízdě. Pokud tedy hledáte longboard, který vám krásy tohoto sportu odhalí, a zároveň i něco vydrží, bude Tempish Buffy 36 ideální.

Zjistit cenu

Spokey LIFE 26,5

Úroveň jezdcezačátečník
Výrobní materiálKanadský javor
Počet vrstev7
Truckhliníkový
Uchycení truckuzespodu
LožiskaABCE 7
Velikost koleček v mm70 × 51
Tvrdost koleček78A
Maximální nosnost75 kg
Velikost v cm67,5 ×25,5

Hledáte-li longboard, který bude kvalitní a zároveň nabídne působivý design, model Spokey LIFE 26,5 toto plně splňuje. Primárně je určen pro rekreační jezdce, je ideální pro jízdu po městě, parcích, cyklostezkách.

Deska longboardu je dřevěná, s ohledem na pevnost a odolnost je vyrobena ze sedmi vrstev kanadského javoru. Dlouhodobá životnost i odpovídající pružnost je tak zajištěna. K desce je přišroubován lehký, ale odolný hliníkový truck, kolečka tvrdosti 7A mají ložiska ABEC7, která se postarají o plynulé otáčení.

Kolečka jsou pružná, jízda je tak velmi pohodlná na jakémkoliv povrchu, longboard je díky tomu velmi stabilní a snadno ovladatelný v zatáčkách. Tvar i design odpovídá nejmodernějším trendům, vyjet do ulic se tak s tímhle prknem rozhodně nebudete muset stydět.

Zjistit cenu

Tempish Scara 40

Úroveň jezdcemírně pokročilý
Výrobní materiáljavor
Počet vrstev8
Truckinverted, colorcoating
Uchycení truckushora
LožiskaABEC7
Velikost koleček v mm70 x 51
Tvrdost koleček83a
Maximální nosnost80 kg
Velikost v cm99 x 22,5

Jedná se o longboard z kategorie univerzal. Díky umístění koleček mimo základní desku je možné na prkně dělat triky a slidy. Pružná deska vám bude dobrým sluhou při plnění vašich veškerých povelů. Longboard je vhodný pro středně pokročilé jezdce, kteří ocení jeho jízdní vlastnosti. Středně silné konkávní zakřivení vám dá vždy silnou odezvu. Díky montáži Drop-Thru trucků je prkno celkově stabilnější, protože jsou kolečka blíže vozovce. Tvarové zpracování desku předurčuje pro freeride nebo downhill.

Díky výřezům na kola se nemusíte obávat, že by přišla do styku s deskou a hrozilo poškození jak koleček, tak desky. Tvrdost koleček je 83a, díky čemuž je dobře utrhnete do slidu a přilnavost je také dostačující. ABEC7 ložiska patří do vyšší kategorie, což znamená, že se můžete těšit na dobrou točivost.

Zjistit cenu

WORKER Nasta 46

Úroveň jezdcezačátečník
Výrobní materiáljavor
Počet vrstev8
Truckhliníkový
Uchycení truckuzespodu
LožiskaABEC7
Velikost koleček v mm70 x 51
Tvrdost koleček82a
Maximální nosnost100 kg
Velikost v cm117 x 24

Ideální prkno pro začátečníky je Worker Nasta 46 v pintailovém provedení. Je ideálním dopravním prostředkem z bodu A do bodu B, ale můžete s ním jezdit i na cyklostezkách. Díky délce 117 cm je vhodný i na dancing, protože jezdec má dostatečný prostor pro pohyb. Deska má lehký drop, takže je dostatečně citlivá i při carvingu za jízdy z kopce. Je snadno ovladatelná a lehce zatáčí.

O dlouhou životnost se stará 8 vrstev javorového dřeva, jež bylo použito na výrobu. ABEC7 ložiska zajišťují lehké otáčení koleček. Kolečka jsou poněkud tvrdší. Hodnota 82a je vhodná pro freeride jízdu, kterou si však díky tvaru desky můžete vyzkoušet také. Výhodou koleček je dobrá přilnavost a je možné je dobře utrhnout do slidu. Kolečko má poměrně širokou přilnavou plochu 51 mm, takže na cestě dobře drží, díky velikost 70 mm na prkně zvládnete i jízdu nerovným terénem.

Zjistit cenu

WORKER Skully 36

Úroveň jezdcezačátečník
Výrobní materiáljavor
Počet vrstev8
Truckhliníkový
Uchycení truckuzespodu
LožiskaABEC7
Velikost koleček v mm70 x 42
Tvrdost koleček80a
Maximální nosnost100 kg
Velikost v cm91 x 22

Menší paintailový longboard Worker Skully 36 je vhodný především pro začátečníky, jež chtějí jezdit především po městě. 8vrsté provedení z javorového dřeva je odrazem kvality a dlouhé životnosti. Tento longboard nejlépe využijete při přesunu z jednoho místa na druhé. Kvůli kratší délce není vhodné na dancing. Díky velikosti kolečka 70 mm hravě zvládnete i jízdu nerovným terénem. Tvrdost odpovídá požadavkům silnice.

Na prkně můžete jezdit rychle a díky tvrdosti koleček se můžete spolehnout na přesné zatáčení i ve vyšších rychlostech. Do slidu se špatně strhává především, pokud jedete pomalu. S longboardem můžete hravě jezdit jak carving, tak cruising. Výrobce bohužel neuvádí, z jakého materiálu jsou vyrobeny trucky, takže můžeme jen napsat, že jejich velikost je 6 palců.

Zjistit cenu


 

Slovníček

Pokud s longboardingem teprve začínáte, můžete se setkat s několika pojmy, ve kterých můžete tápat. Proto jsme pro vás sestavili malý slovníček, který vás provede alespoň základním názvoslovím.

  • Baseplate – hlavní spodní část trucku, základna, která se připevňuje k desce.
  • Bushing – součást trucku, která se nachází uprostřed hangeru a ovlivňuje ovládání desky.
  • Carving – sjíždění kopců s řezaným zatáčením.
  • Cruiser – tvar desky, která nejvíce připomíná klasické skateboardy.
  • Dancing/Freestyle – disciplína, která je postavená především na tricích.
  • Downhill – sjíždění kopců.
  • Drop-Deck – tvarování desky charakteristické nižším posazením středu oproti truckům.
  • DT neboli Drop Trhu – uchycení trucků z horní části desky.
  • Freeride – volná jízda.
  • Grip –  grip je na longboardu drsný povrch prkna, díky kterému na něm nohy stojí pevně.
  • Hanger – část trucku, která nese kolečka.
  • Kicktail – zvednutá zadní část prkna.
  • Kingpin – velký šroub na trucku sloužící k povolení nebo utažení bushingů.
  • Konkáva – tvar desky.
  • Pintail – typ longboardu ve tvaru ryby nebo podlouhlé klapky.
  • Shape – tvarování na ploše desky, kde stojí nohy.
  • Sliding – stylové brzdění při vysokých rychlostech.
  • Tail – zadní část prkna.
  • Top-Mount – druh prkna kombinující prvky z DT prkna (výřezy na kolečkách) a pintail prkna (spodní uchycení trucku).
  • Trucky – náprava, kovová část spojující kolečka s deskou, podle typu jízdy se dělí na vertical kingpin a reverse kingpin.

Kde se vzal a co je to longboard

Longboard není ve světě skejťáku ani surfařů žádnou novinkou. Vznik tohoto sportu se datuje do 60. let 20. století, tedy do doby, kdy se na americké scéně objevuje skateboarding. Surfaři kolem Santa Moniky v Kalifornii hledali podobný způsob pohybu na vlnách na silnicích, což mělo za následek vznik prvního prkna s kolečky.

Longboard se od skateboardu odlišuje především svou délkou a šířkou. Délka se pohybuje kolem 1 metru a šířka mezi 19 a 25 centimetry. Kola longboardu jsou větší, širší a měkčí, takže je ideální dopravním prostředkem. Má větší přilnavost a je stabilnější. Kolečka jsou s deskou spojeny tzv. trucky, což můžeme přirovnat k nápravě, díky které se s longboardem lépe zatáčí. Nejlepší longboard pro své potřeby vyberete tehdy, pokud víte, jaké jízdě budete dávat přednost.

Jak vybrat longboard

Výběr longboardu není jednoduchou záležitostí. V potaz musíte brát hned několik parametrů zahrnujících tvar, materiál, kolečka, trucky, styl jízdy i místo, kde chcete jezdit. Cena longboardů odpovídá jejich kvalitě. Pokud se rozhodnete pro longboard za nízkou cenu, počítejte s tím, že bude vyrobený z nekvalitních materiálů a hrozí, že se třeba při skoku může i zlomit.

Kde chci jezdit

Podle stylu jízdy si budete vybírat nejvhodnější prkno.

Dělí se do 3 kategorií.

1. Město Ve městě se longboard využívá jako dopravní prostředek. Aby pro vás jízda byla co nejpohodlnější, je lepší zvolit kratší až střední longboard či mini-longboard (cruiser), jenž má měkčí kolečka. Prkno by mělo mít zadní část (tail) zvednutou. Zvednutému tailu se říká kicktail. Díky sešlápnutí kicktailu se zvedne přední část desky s kolečky a vy snadněji překonáte třeba patník nebo jiné větší překážky.

2. Město, parky a stezky Pokud se chystáte do městských parků a na cyklistické stezky, zvolte klasický  pintailový longboard. Pintailový longboard je charakteristický svým tvarem připomínajícím rybu či podlouhlou kapku. Zvolit můžete i DT longboardy. Pro jízdu ve zmiňovaných terénech se nehodí prkna přesahující svou délkou 105 centimetrů ani výrazně profilované desky s nízkou výškou hodící se na downhill.

Pamatujte, že: Čím je longboard vyšší, tím rychleji reaguje a zatáčí, ale na druhou stranu je méně stabilní. Výhodou nízkých longboardů je větší stabilita i během jízdy ve vysoké rychlosti, nevýhodou je však horší obratnost.

Longboard Top-Mount v sobě kombinuje prvky DT a pintailu. Z DT přebírá výřezy, které zabraňují kontaktu kolečka s deskou během ostrého zatáčení a z pintailu si nese spodní uchycení trucků. Díky tomu je toto prkno obratné, citlivé na zatáčení a je možné s ním provádět i dancing (triky).

3. Kopce a silnice Pokud se chystáte na cesty mimo město, vyberte si podle toho, jaký styl chcete jezdit. Podle toho budete vybírat z kategorií carving, freeride a downill. Carving je styl sjíždění z kopce, při které si užíváte řezání oblouků. Prkna pro tento styl jízdy se hodí pro dancing. Freeride jsou prkna na sjezdy a sliding. Tracky disponují DT uchycením, takže jsou desky nízko u země a i při vyšších rychlostech jsou stabilnější. Pro downhill jsou typické velmi profilované desky (na desce najdete jakoby dvě stopy, do kterých vložíte nohy) s nízko položeným těžištěm. Desky jsou tlusté a tuhé a jezdí se s nimi z prudkých kopců.

Deska longboardu

Deska je základem celého longboardu. Její tvar, délka i konstrukce určuje pro jaký typ ježdění je vhodná. Pokud s jízdou na longboardu teprve začínáte, doporučujeme sáhnout po nejuniverzálnějším typu, tedy paintail. Jakmile zjistíte, který styl jízdy pro vás bude nejlepší, je možné si prkno upravit podle potřebných parametrů. Desky mají mnoho tvarů, které se odvíjí od stylu jízdy.

1. Cruising Desky jsou vhodné na jízdu po městě, jsou pohodlné a jednoduché na učení. Tvary desek mohou být tyto:

  • Pintail  – Jde o nejběžnější tvar desky připomínající rybu či podlouhlou kapku. Deska je většinou plochá a vhodná pro úplné začátečníky. Longboard s touto deskou se hodí jako „přibližovadlo“ z bodu A do bodu B a je vhodný především do města. Jejich charakteristickými prvky jsou široké trucky, široká kolečka a měkčí bushingy.
  • Double kick – jde o kratší verzi cruiseru. Shape je ve tvaru kicku, deska má skateové trucky a užší kolečka. Mezi charakteristické vlastnosti patří nízká hmotnost longboardu, takže se hodí do města, ale je možné s nimi dělat i triky.
  • Bantam – bývají vyrobeny z plastu, jedná se o menší desky se skateovými trucky a širšími kolečky pro přejíždění nerovností (štěrk, spáry…).

2. Freeride Desky jsou charakteristické lepším setp-upem určeným pro zábavu a triky. Konkáva desky je lepší, stejně jako jsou lepší trucky i kolečka. Desky mohou mít speciálně upravenou desku s viditelnými výřezy na kolečka.

  • Top mount – Trucky jsou k desce přimontované zespodu. Jedná se o hybridní longboardy, které mají lepší stabilitu a díky kratší délce umožňují trikovat podobně jako na skateboardu. Hybridy můžete zvolit pro downhill, freeride nebo carving.
  • Drop-Thru – Trucky jsou montovány ze shora desky způsobem Drop-Thru. Kolečka jsou tedy desce blíže, ale díky výřezům je zabráněno jejich střetu s deskou. Kromě toho, že se jedná o způsob uchycení tracků, je to také tvar desky, která se vyznačuje tím, že má prostředek desky níž, než jsou trucky. Trucky je možné uchytit dvěma způsoby. Zaprvé Drop-Thru – montují se shora desky. Zadruhé Drop-deck – deska je tvarovaná tak, že je prostředek níž než místo uchycení trucku. Díky sníženému těžišti mají longboardy dobrou stabilitu a hodí se jak pro downhill tak pro freeride.
  • Double kick – je možné jej přirovnat k většímu skateboardu se dvěma patkami.

3. Downhill Jedná se o rychlostní disciplínu. Během sjezdu jede jezdech rychlostí nad 60 km/h, horní rychlostí hranice neexistuje. Longboardy na downhill jsou tvrdé, takže mají dobrou stabilitu, jsou prohnuté pro lepší zatáčivost a jejich délka se pohybuje okolo 95 cm. Trucky jsou kvůli lepší stabilitě delší, bushingy mají válcový tvar. Kola bývají větší, širší a měkčí.

Délka desky

Také délky desky ovlivňuje styl jízdy.

Délka desky v palcích a cmStyl jízdy
28-38/71-79do města
38-42/97-109do města, Freeride, Downhill
42 a více/107 a vícedo města, Freeride, Downhill

Konstrukce

Pro výrobu desek se používá několik typů dřeva a dalších materiálů, jež desce propůjčují určité vlastnosti, a tím ji předurčují pro určitý styl jízdy. Nejčastěji se používá javor a bambus, bříza a kombinace s laminátem. Deska se skládá z vrstev, kterých může být od 2 do 11. Počet vrstev a materiál mají vliv na vlastnosti desky. Javor je dřevem nejtvrdším, takže se z něj vyrábí především dowhnillové longobardové desky. Bambusové dřevo je pružné a v kombinaci s javorem se používá pro carvingovou jízdu, freeride nebo do města.

Trucky na longboard

Truck je kovová konstrukce, která se šroubuje k desce a nese kolečka. Můžete se setkat se dvěma typy, které ovlivňují styl jízdy i ovládání prkna.

Vertical kingpin – není tak obvyklý, vychází ze skateboardového trucku, ale liší se širším hangerem (částí, která nese kolečka). Kvůli velikosti desky je tento truck mohutnější. Jeho uplatnění je vhodné pro desky, na kterých budete jezdit ve skateparcích. Nastavení tuhosti se provádí pomocí matice nebo výměnou bushingu za tvrdší či měkčí.

Reverse kingpin – na longboarech u nás se objevuje nejčastěji. Od předchozího jej poznáte díky úhlu sklonu, který může být 35°, 42°, 43°, 45°, 50°. Díky úhlu sklonu má truck lepší geometrii, točivost i stabilitu. Tuhost se mění utažením či povolením nebo výměnou bushingu. Tyto trucky jsou vhodné pro carving, freeride a downhill.

Ložiska

Ložiska najdete pod označením ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7, ABEC 9. Čísla neoznačují kvalitu, ale přesnost výroby a rychlost běhu. Ložiska s nejmenší přesností výroby nesou označení ABEC 1, naopak největší přesnosti výroby dosahují ložiska s označením ABEC 9. Pokud chcete kvalitní ložiska, vždy vybírejte ty od známých výrobců. Obecně platí, že ložisko od neznámého výrobce, ale s označením ABEC 9 může být méně kvalitní než ložisko známého výrobce s označením ABEC 3. Ložiska s označením ABEC 1 mají nejmenší výrobní přesnost a jsou nejpomalejší. Ložiska ABEC 9 mají naopak největší výrobní přesnost a rychlejší chod.

Kolečka na longboard

Jízdní vlastnosti koleček ovlivňuje hned několik faktorů, patří mezi ně: rozměry, tvar, kontaktní plocha, tvrdost a poloha středu. Velká kolečka jsou charakteristická pomalejší akcelerací, ale jsou rychlejší než kolečka malá. Měkká kolečka mají zase lepší přilnavost než kolečka tvrdá, ale zase jsou pomalejší. Na hrubším povrchu je však jízda na měkkých kolečkách plynulejší a rychlejší. Pro jízdu na běžných silnicích se doporučuje tvrdost 80a.

Velikosti koleček

Velikost koleček v mmStyl jízdy
58-70cruizing/sliding
70-76freeride/carving
75+downhill/dancing

Tvrdosti koleček

Tvrdost kolečekCharakteristika
70-80aVhodné pro rychlou jízdu, máte více kontroly pro zatáčení ve vyšších rychlostech díky větší přilnavosti, dobře jedou i na hrubém povrchu, špatné stržení do slidu zejména v nižších rychlostech.
80-85aVhodné pro freeride jízdu, dobrá přilnavost, lze dobře utrhnout do slidu.
85-95aTvrdá kola pro snadné stržení do slidu a driftování, hůř jedou na hrubém povrchu.

Kontaktní plocha kolečka je ta, která přichází do styku se silnicí či jiným povrchem. Její velikost se pohybuje v rozmezí 30-80 milimetrů. Čím širší kontaktní plocha, tím lépe kolečko na povrchu drží. Hrany ovlivňují držení kolečka. Zakulacené hrany drží hůř, ale lépe je strhnete do slidu. Hranaté zase drží lépe. Vlastnosti koleček ovlivňuje i poloha středu, která může být trojí:

  • Center-set – střed kolečka je ve stejné vzdálenosti od pravé i levé hrany. Výhodou těchto koleček je, že je můžete otočit v případě, že jsou na jedné straně opotřebované více než na druhé (podobně jako u kolečkových bruslí). Tato kolečka se dobře utrhávají do slidu, který trvá déle a neztrácíte při něm rychlost jako u off-set koleček.
  • Off-set – kolečka disponují středem umístěným mezi vnitřním okrajem a prostředkem kolečka. Jedná se o nejběžněji montovaná kolečka na longboardy v ČR.
  • Side-set – střed kolečka je v jedné rovině s vnitřní hranou. Charakteristickým znakem je nejlepší přilnavost, kolečka dobře drží a jdou jen těžko strhnout do slidu. Při slidování ztrácíte rychlost, ale díky dobré přilnavosti jsou kolečka lépe ovladatelná.

Styl jízdy a typ koleček

Carving a cruising – pro tento styl jízdy je vhodné zvolit kolečka dobře zvládající nerovných povrch silnic a městských ulic. Velikost by se měla pohybovat mezi 60 mm a 75 mm, tvrdost se doporučuje kolem 80a. Kolečka by měla disponovat ostrými hranami, velkou kontaktní plochou a side-site nebo off-set středem.

Downhill – pro sjezdy se hodí kolečka velikosti 70-80 mm a s tvrdostí kolem 80a-83a. Hrany by měly být ostré a kontaktní plocha velká. Aby kolečka dobře držela, je vhodné zvolit off-set střed.

Freeride – sáhněte po kolečkách s kulatou hranou a středem buď center-set, nebo off-set. Tvrdost 82a kolečka předurčuje k lepšímu utrhnutí do slidu.

Výběr bushingů

Bushingy jsou vyrobeny z polyuretanu a mohou mít tvar válce nebo kužele, najdete je na hangeru. Tyto části se při zatáčkách různě zmačkávají, čímž zajišťují plynulé zatočení. Čím tvrdší variantu zvolíte, tím hůře se vám bude zatáčet, ale budete mít lepší stabilitu (vhodné pro downhill). S měkčími bushingy se zase lépe zatáčí, ale mají horší stabilitu (hodí se pro carving). Každý truck nese více bushingů. Díky možnosti jejich kombinace tak můžete dosáhnout optimálních vlastností trucku. Větší válcové bushingy disponují větší stabilitou a tužším zatáčením. Bushingy ve tvaru kuželu jsou zase méně stabilní, ale snadněji se s nimi zatáčí.

Typy podložek

Podložky se instalují mezi trucky a desku. Používají se hned z několika důvodů. Podložky zvětšují vzdálenost mezi koly a deskou, takže nedochází k jejich kontaktu. Kola se nemohou zablokovat a nemůže se poškodit ani deska ani kolečka. Další výhodou je, že podložky snižují vibrace, které se z trucků přenáší na prkno a z prkna do nohou jezdce. Rozhodnout se můžete i pro použití tzv. úhlové podložky, jež mění úhel trucku, a tím jeho geometrii, stabilitu a točivost.

Nejčastější otázky a odpovědi týkající se longboardu

Sepsali jsme pro vás nejčastější otázky, které se s pořizováním prvního longboardu pojí nejčastěji.

Longboard pro začátečníky

Začátečnická deska by měla být co nejuniverzálnější. Nejlepší longboard pro začátečníky je ten s tvarem desky pintail. Jde o rovné prkno, jež svým tvarem připomíná podlouhlou kapku. Snadno se ovládá, a proto by po něm měl sáhnout každý začátečník.

Longboard pro pokročilé

Pokud již s jízdou zkušenosti máte, je vhodné se rozhodnout podle toho, jaký styl chcete jezdit. V případě, že chcete jezdit po městě, sáhněte po typu desek longboard cruiser nebo drop-thru. Kratší deska s kickatilem je vhodná pro překonání nerovností (patníky).

Nejlepší prkno na sjezd z kopce

Pokud chcete top prkno na sjezd z kopce, sáhněte po variantě downhill. Desky mohou být hybridní s trucky typu drop-thru, což jim propůjčuje dobrou stabilitu.

Jaké chrániče na longboard budete potřebovat

Stejně jako při jízdě na kole, bruslích a koloběžkách, i při longboardingu je lepší využívat chrániče. Doporučujeme nosit rukavice na longobard i helmu na longboard. Pokud vybíráte longboard pro děti, kupte jim společně s prknem i zmíněné chrániče. Vhodné je navíc sáhnout po chráničích kolen.

Proč se rozhodnout pro pořízení longboardu

Longboard je ideálním dopravním prostředkem po městě. Na rozdíl od skateboardu má delší a širší desku, což zajišťuje komfortnější jízdu na longboardu. Je možné s ním jezdit jak na silnicích, tak z kopce. Má lepší stabilitu, velká kolečka dobře překonávají nerovnosti a tvar desky si můžete zvolit podle své úrovně a stylu jízdy, který chcete jezdit. Jeho nevýhodou je vyšší hmotnost, než má skateboard a pro triky a skoky musí být jezdec zdatný a vyvinout větší sílu.

Elektrické longboardy

Při výběru elektro longboardu se zaměřte na jízdní vlastnosti, jež by měly odpovídat povrchu. V potaz berte typ pohonu a typ převodu. Mechanismy by měly být kvalitní, aby odolaly velkému namáhání. O elektrický longboard je potřeba se starat, prvky pravidelně kontrolovat a utahovat. Součástí longboardů je dálkové ovládání, na kterém si volíte rychlost jízdy. Počítejte s tím, že i ten nejlepší elektrický longboard má vyšší hmotnost, což se odrazí na delší brzdné dráze. Při brzdění vám pomohou silné elektromotry a brzdný systém, který ocení zejména začátečníci. Z elektronicky poháněných prken jsou na trhu dostupné také hoverboardy, o kterých jsme napsali samostatný článek.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.9/5 11 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo