Do práce na kole. Takto jezdí denně na magistrát Eva Danis Horáková. (Facebook / Zdeněk Hřib)
Do práce na kole. Takto jezdí denně na magistrát Eva Danis Horáková. (Facebook / Zdeněk Hřib)
Popáté za sebou se Magistrát hlavního města Prahy zapojil do celonárodní akce „Do práce na kole. Akci pořádá sdružení Auto*Mat, kterému se podařilo do projektu získat celou řadu českých měst a škol. Výhodou projektu má být zlepšování fyzické kondice obyvatel a úleva od smogové zátěže.

„Jak už se stává zvykem, tak i letos se zaměstnanci, úředníci, ale i politická reprezentace Magistrátu hlavního města Prahy, rozhodli přispět ke zlepšení životního prostředí a ulevit dopravě ve městě,“ uvádí tisková zpráva magistrátu. „V roce 2018 najeli 22 816 km a společně ušetřili 3,5 tuny CO2.“

do prace na kole cizinsky
Starosta Prahy 7 Jan Čižinský – Cesta do školy a do práce. (Facebook / Jan Čižinský)

Do práce nebo do školy je v rámci projektu možné cestovat několika způsoby – na kole, koloběžce, chůzí či poklusem. Letos se tímto způsobem podle sdružení Auto*Mat do zaměstnání vydá na 19 000 účastníků.

automat karlin-15-1-600x400
Fotografie z projektu Do školy na kole. (dopracenakole.cz)
Ministerstvo-školství2
Do práce na kole, tým Ministerstva školství. (dopracenakole.cz)

Důležitou součástí projektu je také vstřícnost zaměstnavatelů a škol, které by měli pro lidi vytvořit zejména vhodná parkovací místa pro kola. Větší investicí jsou potom sprchové kouty a šatny v místě firmy. Když někdo jede do práce na kole, může se zpotit a také si někdy musí po příjezdu vyměnit oblečení.

Pokud se vám náš článek líbil, podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.