San Francisco zakázalo policii používat technologii rozpoznávání obličeje, je snadno zneužitelná

Policie v americkém San Franciscu bude muset přestat používat technologie na rozpoznávání tváře z videí a fotek. V hlasování o tom rozhodl kontrolní orgán města. Chce zabránit možnému zneužití této technologie. San Francisco, kde sídlí řada průkopnických technologických firem, je první velké americké město, které policejní dohled s využitím face recognition zakázalo.

San Francisco Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena si na modelu telefonu iPhone X nastavuje funkci rozpoznávání obličeje

Technologii rozpoznání obličeje užívají i mnohé mobilní telefony k určení majitele při odemknutí | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Legislativní rada města zdůvodňuje zákaz obavami, že stát může mít s využitím pokročilých technologií rozpoznávání tváře brzy prostředky, aby prakticky neustále hromadně automaticky sledovat a označovat lidi.

Mnozí se hrozí představy, že si v budoucnu nebudou moct projít po městě, aniž by byli někde nepřetržitě evidováni. Jeden z členů rady Aaron Peskin v rozhovoru s agenturou AP uvedl, že je třeba dostat džina zpátky do lahve, dokud je čas.

Čínská policie zatkla muže díky technologii na rozpoznávání tváří. Našla ho v davu 60 tisíc lidí

Číst článek

 „Pro psychiku lidí je nezdravé, když vědí, že jsou na veřejnosti neustále sledováni na ulicích i v parcích. To není město, ve kterém bych chtěl žít. Tahle technologie a její budoucí podoby můžou být zneužity vládami. Naším úkolem je zajistit lidem bezpečnost ale bez toho, aby museli žít v policejním státě,“ říká Peskin.

Stávající technologie jsou podle něj také chybové a jejich využití se může negativně projevit na různých marginalizovaných menšinách a může vést ke kriminalizaci nevinných lidí a nespravedlivému stíhání.

V současnosti se skenováním obličejů v USA lidé mohou setkat při letištních kontrolách, které zajišťují federální úřady nebo v přístavech, ale taky na velkých stadionech. Technologii už dnes využívají i firmy a mnohé mobilní telefony k určení majitele při odemknutí.

Odstrašující příklad - Čína

Schválené omezení v San Franciscu se ale těchto případů nedotkne a neomezí ani využití bezpečnostních kamer. Policie v San Franciscu podle New York Times (NYT) v praxi technologii rozpoznávání tváře zatím nevyužívá. Město se spíše snaží reagovat na další možný rozvoj této technologie, která se s využitím datových center, pokročilého strojového učení a digitálních kamer rychle rozvíjí.

Podobný zákaz podle listu zvažuje také kalifornské město Oakland nebo stát Massachusetts. Městská rada San Francisca ještě bude jednou o předpisu hlasovat ale podle NYT i dalších amerických médií jde spíše jen o formalitu.

Registr fanoušků i automatické rozpoznávání obličejů. Jak se zbavit pyrotechniky na stadionech?

Číst článek

Mnozí obhájci omezení používají čínské úřady jako odstrašující příklad a Peking si vysloužil kritiku z řady zemí za to, že využívá rozpoznávání obličejů zachycených bezpečnostními kamerami, kterých je v Číně na 200 milionů. Například k identifikování a sledování zástupců Ujgurů, převážně muslimské menšiny.

Podle NYT tak panují obavy, že Čína technologii nevyužije jen při potírání kriminality ale také proti odpůrcům komunistického režimu a buduje autoritářský digitální panoptikon. Americký think tank pro informační technologie a inovace (ITIF) ale uvedl v prohlášení, že nové technologie můžou pomoct policii najít podezřelé i pohřešované.

Viceprezident této neziskové organizace Daniel Castro v rozhovoru pro magazín Time uvedl, že Spojeným státům, kde panuje velká ochrana občanských svobod, teď kvůli omezování technologií jako rozpoznávání obličejů spíše hrozí, že skončí zaostalé jako Kuba spíše než, že by se připodobnila Číně.

Štěpán Sedláček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme