CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Redakce

16. 05. 2019

16 komentářů

Jiří Helich: Prospekt neříká nic o bezpečnosti dluhopisu

 

Trh s korporátními dluhopisy je pro mnohé zájemce o zhodnocení volných peněz nepřehledný. Špatně si vykládají některé pojmy, jindy neumí rozlišit vysoce rizikový dluhopis od bezpečnějšího. Jiří Helich z ceskedluhopisy.cz se situaci snaží změnit a již několik měsíců se zabývá finanční osvětou a vyvracení mýtů o dluhopisech.

Loading



 

Co je dluhopis? A platí, že jde o opak akcie, jak si mnozí myslí?

Dluhopis je cenný papír, kde vydavatel dluhopisu (emitent) je dlužníkem a kupující dluhopisu je věřitelem. Dluhopis má pevně daná pravidla, co se týče výše výnosu a termínu výplat. Je vždy na dobu určitou s pevně danou splatností. Oproti tomu u akcie je držitel přímým spolumajitelem firmy. Nemá nárok na pevně daný výnos a vše je závislé na tom, jak se bude společnosti dařit.

Dluhopis může vydat stát, ale i firma. V čem spočívá rozdíl mezi takovými emisemi?

U dluhopisu je v zásadě rozdíl pouze ve vydavateli, emitentovi a jeho potenciální schopnosti splácet za slíbených podmínek. Státní dluhopisy by měly být „jistotou“ pro uložené prostředky, protože stát by měl plnit své závazky. To je vykoupeno výrazně nižším výnosem, povětšinou lehce nad úrovní inflace, někdy i pod ní. Obecně se bavíme o úrokové míře 1 – 2,5 % ročně.

REKLAMA

Oproti tomu firemní, korporátní dluhopisy vydává konkrétní společnost. Nedá se obecně říci, že firemní dluhopisy jsou stejně bezpečné, protože i mezi jednotlivými dluhopisy je rozdíl, stejně jako u společností, které je emitují. Vždy je dobré si vybrat společnost, jejíž projekty mají smysl, a nenechat se zlákat jen utopickými sliby výnosů. Neznamená to ale automaticky, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko u korporátního dluhopisu a naopak. Vždy je třeba přistupovat ke konkrétní nabídce individuálně.

Často se skloňuje, že dluhopis s prospektem je bezpečnější než ty ostatní. Proč to není pravda?

Vždy závisí na konkrétním projektu. Vzpomeňme třeba prospektované dluhopisy společnosti ZOOT, kde držitelé s největší pravděpodobností přijdou o většinu svých vkladů. Oproti tomu je spousta neprospektovaných emisí různých společností, které byly řádně splaceny.

Prospekt neříká nic o bezpečnosti dluhopisu, ale o tom, že společnost splnila podmínky ČNB, převážně administrativního charakteru, pro udělení prospektu. Prospekt jako takový nenahrazuje analýzu, kterou by si měl každý investor udělat před tím, než vloží své peníze.

REKLAMA

Je celá řada možností, jak investovat. Jaké důvody by měli zájemce přesvědčit o tom, aby investoval právě do korporátních dluhopisů?

Korporátní dluhopisy jsou při vhodném výběru zajímavým kompromisem z hlediska rizika a výnosu pro volné peníze ve střednědobém horizontu. Obvykle se pohybuje splatnost kolem 2 – 3 let s výnosem 6 – 9 % ročně. Vždy je to o srovnání konkrétních možností u konkrétního investora.

Na co si dát při výběru dluhopisů největší pozor?

Rozhodně na výběr emitenta a reálnost jeho záměrů. Ani nízký či vysoký výnos, existence či absence prospektu, renomovaná právní kancelář chystající emisní podmínky, nic z toho vám nezaručí, že vše proběhne v pořádku. To může jen a pouze reálnost záměrů emitenta. Proto by  nás měl vždy zajímat účel peněz, na co budou vynaloženy. Výhodou je i historie emitenta, byť ani ta nezaručuje stejné výsledky v budoucnu.

Která odvětví jsou bezpečnější a která více riziková? Může se stát, že trh s korporátními dluhopisy během ekonomické krize padne?

Obecně se dá říci, že odvětví typu energetika, výroba, potravinářství a jim podobná jsou bezpečnější než například IT projekty. Vychází to z podkladu, který za dluhopisy stojí. Pokud mám IT projekt, kterému se nebude dařit, má čistě teoretickou hodnotu. Oproti tomu pokud mám výrobní prostory, kterým se nedaří, mohu stále výrobu prodat či změnit a mám stále určitý majetek.

Ani jeden z vašich emitentů není veden na webu nesplacene-dluhopisy.cz, kde se uvádí právě problémové dluhopisy. Čím to vysvětlujete?

Může to být i tím, že většinu potenciálních partnerů odmítneme. Pravdou ale je, že spolupracujeme tak s jedním z dvaceti potenciálních emitentů, kteří nás osloví. Máme vlastní poměrně přísný systém vyhodnocování rizik v konkrétních odvětvích a spolupracujeme jen s těmi, kteří splní námi nastavená kritéria.

Je ale potřeba říci, že hodnotíme společnost v danou chvíli. Pokud za dva tři roky nastane významná změna trhu či personální ve firmě, toto nejsme schopni dnes postihnout. Přesto jsme rádi, že náš systém výběru partnerů je zatím úspěšný a do budoucna jej hodláme zpřísňovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 16 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zita

    16 května, 2019

    „Může to být i tím, že většinu potenciálních partnerů odmítneme.“
    Áno? Alebo aj tým, že to NIE JE PRAVDA. Má tam Triload. Hnusný zlodej! A ktovie koľko ďalších tam má. To čo si myslíte, že pokiaľ sa to neobjaví na nemsplacene-dluhopisy.hu , tak všetko bolo splatené? To nemsplacene-dluhopisy.hu je v ČR na to určená autorita? Kopa licencovaných obchodníkov s cennými papiermi ponúka v ČR dlhopisy. Keď vám nezaplatia, tak ČNB to zistí. Lebo sú to LEGÁLNE podnikajúce firmy s povolením ČNB. Ak kúpite dlhopis cez firmu podnikajúcu NELEGÁLNE, tak môžete vypisovať po internete. Tento zlodej inzeruje sotva dva roky. Ani jeden dlhopis ešte nedosiahol splatnosť. Keď to dosiahne splatnosť, tak uvidíte, čo ste kúpili.

    Odpovědět

  • arkanek

    20 května, 2019

    Hezký článek. Problém je částečně v tom, že ke klasickým dluhopisům renomovaných a bezpečných firem se normální člověk nemůže ani dostat!! Pak jsou tady ty podvodníci a zloději, kteří se lidi snaží okrást. No a zlatý střed. Tam to buď vyjde nebo nevyjde….

    Odpovědět

  • Zita

    20 května, 2019

    To sú čo za nezmysly? Tu je zoznam obchodníkov s cennými papiermi
    https://uloz.to/!q2qAmhbeDHon/seznam-obchodniku-s-cennymi-papiry-cnb-xls
    Vo všetkých 77 ti povedali, že normálnym ľuďom dlhopisy nepredávajú alebo len v niektorých? Tam môžeš kúpiť aj rizikové dlhopisy. Ak sú to dlhopisy firiem, ktoré normálne podnikajú. Na ceskedluhopisy . cz sú samé Ponziho schémy, ktoré u LEGÁLNE podnikajúceho obchodníka s cennými papiermi nemajú šancu. Čo je na tom ťažké pochopiť?

    Odpovědět

  • arkanek

    20 května, 2019

    Mám pravdu paní nebo pane. Myslel jsem dluhopisy firem jako ČEZ, ČEPS, České dráhy, Penta, CPI Group atd. K těm se normální obyčejný člověk nemůže dostat. Klidně vysvětlím blíže. Jasně, že jsou i dluhopisy firem, které normálně podnikají. Těch je na internetu více než dost. Můžu vědět, které myslíte firmy na ceskedluhopisy.cz, které jsou Ponziho systémy? Děkuji.

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    No tak vysvetli blíže.

    Odpovědět

  • arkanek

    21 května, 2019

    Neboj. Buď jsou obchodovány na zahraničních burzách (Evropa, Asie atd.), kde jsou vysoké poplatky za obchodování nebo mají vysoké pořizovací náklady – např. jeden dluhopis za 100 tisíc a více. Pro obyčejného člověka nemožné zakoupit. Emise velkých hráčů jsou většinou v rukou bank a k „normálním“ lidem se dostanou pouze prostřednictvím nějakého dluhopisového fondu. Kde si můžu koupit dluhopisy Microsoftu, Danone či Vodafone? V Čechách určitě neeee. To souvisí i s kapitálovým trhem tady. To je hrůza… Myslím pražskou burzu a přístup státu k investování občanů.

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    100 000€ je pre teba veľa alebo 100 000Kč?
    12615 dlhopisov <10 000€:
    http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/bonds-finder?borrower=&bondtype=&marketsegment=&transparencylevel=&bondname=&minimuminvestmentamountmin=&minimuminvestmentamountmax=10000&minyield=&maxyield=&mincoupon=&maxcoupon=&country=&maturity=&isgreenbond=&currency=&issubordinated=&rating=
    7307 dlhopisov <1000€:
    http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/bonds-finder?borrower=&bondtype=&marketsegment=&transparencylevel=&bondname=&minimuminvestmentamountmin=&minimuminvestmentamountmax=1000&minyield=&maxyield=&mincoupon=&maxcoupon=&country=&maturity=&isgreenbond=&currency=&issubordinated=&rating=

    5€+0,058% je pre teba veľa?
    https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/Prehled_poplatku.pdf

    Z tých, čo si vymenoval, Vodafone je za 1000$.
    http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/Vodafone_Group_PLCDL-Notes_201212-22-Bond-2022-US92857WAZ32

    Odpovědět

  • arkanek

    21 května, 2019

    Díky za informace. Mluvil jsem o normálních lidech, kteří berou průměrný plat (který stejně 2/3 zaměstnanců vůbec nemá, jak se ví). Pokud nemají samozřejmě úspory vhodné k investování. Čili ta suma je pro ně, i pro mně dost vysoká. Dluhopisů hodně. To já samozřejmě vím. Zavedené světové firmy. Na pražské burze skoro žádná (nebo žádná?) není. A i velké české firmy, jak jsem psal, emitují dluhopisy mimo náš stát. Jaký firmy myslíš tím Ponziho schémata?O poplatcích taky vím. Degiro je má docela nízké.

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    Skôr by som sa opýtala, ktorá z tých firiem podľa teba nie je Ponziho schéma. Je tam 32 dlhopisov. Ani jden ešte nedosiahol splatnosť. Ale Triload už je v konkurze (viď rejstrik). Zoberme si, že je tam priemerný úrok 7,775%. Teraz si zoberme, že legálne ponúkané dlhopisy majú skutočný výnos asi 3% (po zarátaní zlyhaných dlhopisov). Zoberme si, že 40% z tých 32 by boli Ponziho schémy, ktoré ti nič nevrátia. Kúpil by si tých 32 dlhopisov? Zoberme si, že 20% by boli Ponziho schémy, kúpil by si tých 32? A povedz mi, aké číslo by to muselo byť, ktoré ťa delí od toho aby si tých 32 dlhopisov kúpil alebo nekúpil.

    Odpovědět

  • arkanek

    21 května, 2019

    Triload znám velmi dobře…. Nevím, zda koupit, či nekoupit. Dokud to není splacené, člověk nikdy neví. Ty by sis něco z toho koupila?

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    No práve preto som sa to pýtala, lebo sa to dá vypočítať úplne presne. Lenže väčšina ľudí si to nevie vypočítať. To číslo je nasledovné: (1-(1.03/1.07775))*100=4.43052655996
    Ak je viac ako 4,43052655996 percenta tých, ktoré zlyhajú, tak zarobíš menej ako 3%. Nejdem teraz presne počítať, ktorá má aky objem emisie. Ak by všetky dlhopisy mali rovnaký objem, tak už teraz je 3,125% zlyhaných „(1/32)*100=3.125“ . A to ešte ani jeden z nich nedosiahol splatnosť. Na konci to bude dobrých 20%. Ak tých zvyšných 80% bolo vôbec predaných, lebo je možné, že sú to nastrčené firmy, aby predstierali, že väčšina dlhopisov bola splatená.

  • Zita

    21 května, 2019

    Už asi 10 minút mi tu schvaľujú komentár (3 linky). Všetko sa dá kúpiť.

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    Legálne podnikajúci obchodník s cennými papiermi nemá dôvod odmietnuť firmu, ktorá chce vydať dlhopisy, ak tá firma nie je zjavný podvod. https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopisy.html
    TD Gama je vysoko rizikový dlhopis, Aquila RAF je extrémne rizikový dlhopis. Tí obchodníci ako J&T berú aj rizikové firmy. Lenže to, čo je na ceskedluhopisy . cz , to nie sú rizikové firmy. To sú také firmy, že keby prišli do J&T, tak by pracovník J&T ihneď volal políciu. Kedy to už konečne pochopíte?

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    Treba si uvedomiť nasledovné: na tej stránke J&T máte napravo ISIN. Zoberte napríklad CZ0003520850 . Zadajte ho sem https://www.cdcp.cz/index.php/cz/siroka-verejnost/bezplatne-sluzby-online/seznam-emisi . A vidíte, že všetko je evidované. Ak vám emitent nezaplatí 1 halier, tak CDCP to má presne zaevidované. Lenže keď kúpite farebný papier od hnusného zlodeja a nedostanete zaplatené, tak sa to nikto nedozvie. Môžete vypisovať na fóre ako dementi.

    Odpovědět

  • Zita

    21 května, 2019

    A teraz ešte niečo dôležité. Ak sú na ceskedluhopisy . cz nejaké firmy, na ktoré sa nikto nesťažuje, tak sa nedozviete, či naozaj tie dlhopisy predali. To môžu byť nastrčené firmy. A vám povedia, že tie dlhopisy už sú vypredané, pritom sa nikdy nepredali. A budú vám potom predstierať, že väčšina firiem splatila dlhopisy. U legálne predávaných dlhopisov vám to nehrozí. Všetky dlhopisy na tej stránke J&T sa naozaj predali. Do posledného haliera je to evidované v CDCP.

    Odpovědět

  • arkanek

    4 června, 2019

    Ještě mám doplněk. Kdo má dluhopisy firmy Autoservis Miroslav Richtár z Ostravy, ozvěte se na arkanek@email.cz.

    Odpovědět