OKULTNÍ HISTORICKÉ POZADÍ PENĚZ (13)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

16.05.2019 Společnost

Saturn tedy vládl nad zlatým věkem anarchie, kdy žádná pravidla nebyla zapotřebí. To snad do určité míry může vysvětlovat, proč svátek zvaný „Saturnalie“ (https://cs.wikipedia.org/wiki/Saturn%C3%A1lie), který je oslavován na konci prosince je obdobím dočasného libertinismu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Libertinismus), podobně jako karneval. Byl vnímán jako rituální pocta tomuto mýtickému „zlatému věku“. Řecký básník sedmého století – Hesiod ve svých „Dílech a Dnech“, popsal tento „zlatý věk“, jako věk následovaný stříbrným věkem, dobou „bronzovou“, „dobou hrdinství“ a „dobou železnou“, kdy v každém věku vládla jiná rasa. (Jedná se o jednu z mnoha verzí „teorie věků“ a v tomto případě dle mého názoru, ne zrovna moc povedená).

Saturnálie

Každopádně ale v tomto konceptu můžeme vidět i spojení se zednářskou filozofií a filozofií „neo-platonického osvícenectví“. „Velká pečeť, která je asi nejznámějším symbolem na zadní straně jednodolarové bankovky, obsahuje slova „Novus Ordo Seclorum“. Tento výraz se nejčastěji překládá jako „Nový světový řad“. Předpokládá se, že jeho vznik byl inspirován Virgilovou čtvrtou „Eclogue“, kde se hovoří o „Zlatém věku“ ve kterém se hovoří o návratu nového „zlatého věku“ v budoucnosti.

Když sir Francis Bacon napsal spis „The New Atlantis“ hluboce věřil v to, že jakési duchovní předurčení „Nového světa“Americe spočívá v ustanovení „filozofického impéria“ – národa lidí, kteří budou společně konat prostřednictvím rovnostářské společnosti, aby zkoumali tajemství Vesmíru, pronikly do tajemství přírody do té míry, že lidská práce již nebude nutná.  Měli by tedy k dispozici absolutní čas k tomu, aby mohli studovat to, co Francis Bacon nazval: „Vysokou školou šestidenní práce“.  Jde samozřejmě o odkaz na „šest dní tvoření“ z „Knihy Genesis“, ve kterém Bůh stvořil Vesmír.

Na druhou stranu Bacon předpověděl, že alchymisté nakonec budou schopni vytvořit takové technologie, které přinesou lidské bytosti svobodu, která jim umožní luxus věn

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly