Úsek správy majetku ČD dočasně povede ředitel podniku Miroslav Kupec

Úsek správy majetku ČD dočasně povede ředitel podniku Miroslav Kupec

16.5. - Úsek správy majetku Českých drah dočasně povede ředitel podniku Miroslav Kupec. Na pozici včera nahradil Michala Heřmana, který ze společnosti na vlastní žádost odešel. Miroslav Kupec měl úsek na starosti už před svým jmenováním do čela představenstva, nyní bude úsek vést do doby, než podnik vybere Heřmanova nástupce. Oznámil to mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Michal Heřman se stal předsedou představenstva důlní společnosti OKD.

Pro Kupce nebude úsek správy majetku novým, od prosince roku 2016 byl náměstkem společnosti odpovědným právě za tuto sekci. Loni v září se stal předsedou představenstva. Úsek správy majetku je podle odborníků citlivý, má totiž na starosti mimo jiné připravovaný prodej nemovitostí, které dráhy dosud vlastní.

Dozorčí rada v lednu nástupcem Miroslava Kupce na úseku vybrala Michala Heřmana, který se však po třech měsících ve funkci rozhodl z firmy odejít. V podniku skončil v úterý, stane se šéfem OKD.

Náhradu za Michala Heřmana vybere dozorčí rada podniku. Kdy se tak stane zatím není zřejmé. Rada se nejprve bude muset dohodnout na dalším postupu. Ve hře je vyhlášení výběrového řízení nebo přímé oslovení vhodných kandidátů.

Pětičlenné představenstvo tak nyní funguje v neúplném složení. Dalšími členy představenstva jsou vedle Kupce Michal Vereš, Radek Dvořák a Patrik Horný.

Vedle představenstva je neúplná i dozorčí rada. V dubnu z ní ze zdravotních důvodů odešel její šéf Petr Moos. V čele rady ho nahradil univerzitní profesor Karel Pospíšil. Řídící výbor podniku bude nového člena rady vybírat nejdříve v červnu.

Vedení společnosti se průběžně mění od loňského července. Tehdejší ministr dopravy Dan Ťok obměnil většinu dozorčí rady ve snaze ČD odpolitizovat. Nová rada v čele s Petrem Moosem následně změnila i představenstvo, jehož předsedou se místo Pavla Krtka stal Miroslav Kupec.

Skupina České dráhy loni hospodařila se ziskem téměř 1,2 miliardy Kč, což je o více než 200 miliónů Kč více než v roce 2017. K výsledku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů Kč. Osobní doprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů Kč. Dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let.

(čtk)

Foto: ČD

spinner