Zahradník si nechal postavit dům se zelenou střechou zcela na kopci

16. 05. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

O tom, že je možné navrhnout pohodlný a plně funkční dům i na kopci nad vinicemi, vás přesvědčí tato realizace. Rodinný dům, který architekti navrhli, totiž stojí na nejvyšším bodě vrchu Vinice a absolutně splývá s prostředím.

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Pokrytý zelení

Pozemky pod vrcholem kopce Vinice jsou terasovitě uspořádány a sloužily k pěstování hroznů. Novostavba rodinného domu navazuje na tyto terasy horizontálním tvarem. Jednopodlažní budova se táhne přes celou šířku pozemku. Barvou dřeva a rámů zapadá přesně na místo, kde stojí. Specialitou je střecha, která znásobuje výhled, ale postupem času z domu vytvoří nový vrchol kopce. Je totiž zatravněná a olemovaná kamenem.

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Prosklené odlehčení

Jak odlehčit dům zvenku i zevnitř najednou? Prosklením. Architekti ze studia MOLO ARCHITEKTI s.r.o. použili prosklená rohová okna, která působí velmi zajímavě z obou pohledů. Druhá strana domu – severní – je řešena podstatně rezervovaněji. Nejsou zde zapotřebí žádná prosklení, protože do této části domu architekti osadili technickou místnost a toaletu pro návštěvy.

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Jak je uspořádán dům uvnitř?

Základem dispozice je jednoduchý koncept, který je již ověřen moderními rodinami. Hlavní obytná místnost je obývák spojený s kuchyní a jídelnou. Je orientovaná na jih, a tak poskytuje krásný výhled na Vysoké Mýto. Na toto denní centrum domu navazují ze severní strany dětské pokoje s koupelnou.

Na západní straně se nachází chodba využitelná i jako pracovna a nakonec ložnice pro rodiče s vlastní koupelnou. Interiér je řešen velmi esteticky – minimalisticky, přičemž černou a bílou doplňuje červená barva.

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Jaké bude finále?

Zeleň ze střechy se postupně spojí se stále zelenou fasádou domu. Toto ozelenění domu nesouvisí pouze se snahou architektů o co nejintenzivnější přizpůsobení se pozemku, ale i s faktem, že majitel domu je zahradník. Už dnes se tato stavba může těšit z vnějšího prostředí – z terasy a zahrádky, posezení a „mola“, které nevede do jezera, ale ještě blíže k přírodě.

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Kdo jsou MOLO ARCHITEKTI?

Cílem architektů, kteří pracují pod tímto názvem, je tvorba kvalitního životního prostoru. Tvrdí, že: „Projektování chápeme jako kreativní řešení problému. Projekt roste z podloží požadavků, přání a snů, které se potýkají s určitým místem a právním řádem. Díky logice, citu a zkušenosti vytváříme ze střetu těchto požadavků současnou architekturu.“

Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Dům Vinice ve zkratce

architektonické studio: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

autoři: MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal

zastavěná plocha: 177 m2

projekt: 2009

realizace: 2010 až 2012

lokalita: Vinice, Vysoké Mýto, ČR

dodavatel: Josef Novotný

Sabína Zavarská
Foto: Sphaericus, Jaroslav Hejzlar

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chata rodinne domy zelená fasáda zelené střechy
Sdílejte článek

Diskuze