Spousta rodičů má tendence děti porovnávat. V deseti měsících uměl chodit, seděl sám, ovládal malou násobilku a mnoho dalšího. Když to druhé dítě neumí, odchází s podivně zvláštním uspokojením, že její drobeček je lepší než ten druhý. Trochu uhozené? Bohužel často pravdivé. Jak to je se staršími dětmi? Co ty by měly ve svém věku všechno umět? Každé dítě je individualita, proto co jde jednomu, nemusí jít druhému a naopak.

Děti a jejich dovednosti

Nemusíte se stresovat, že jednomu jde lépe matematika a druhé je zase lepší v humanitních vědách a třetí ve sportu. Co však umí všechny děti celoplošně je ovládat telefon, notebook, tablet a vše ostatní. Když se vaše dítě blíží k desátému roku, je to první takový mezník. Co by vaše dítě mělo znát a umět v deseti letech?

Pomáhat v kuchyni

To by mělo být u dětí naprosto běžné. Možná to rodiče na začátku bude zdržovat a vaření zabere víc času, ale vytrvejte. Děti mohou pomoci s mnoha věcmi, třeba při přípravě svačinky, mohou pomoci míchat, krájet banán, rajče nebo chléb, samozřejmě pod dohledem rodičů.

Příprava jednoduchého jídla

V deseti letech by už děti mohli umět udělat například toust ke svačině, umíchat vajíčka a podobné jednoduché věci. Samozřejmostí je příprava svačiny, namazat si chleba, rohlík, obložit šunkou, sýrem, nakrájet si k tomu okurku a hotovo.

Rozdělat oheň

Děti a otevřený oheň? To nikdy! Nicméně v deseti letech by se měly naučit, jak škrtnout sirkou, rozdělat oheň venku na zahradě. Zároveň jim ukažte, že dřevo hoří jinak než papír, suchá tráva nebo třeba kůra ze stromu. Vše pod vaším dohledem a rovněž je poučte o tom, jak je to s otevřeným ohněm a co vše může způsobit.

Jít nakoupit

Zapomněli jste tvrdý sýr a potřebujete jej na špagety? Nebo potřebujete cokoliv jiného? Nebojte se vyslat děti do obchodu, aby vám koupily to, co potřebujete. Lehčí nákupy zvládnou i v deseti letech a můžete jim přidat pár korun navíc, aby si koupily zmrzlinu. Zároveň budou počítat, aby zjistily, kolik peněz jim zůstane a za kolik si mohou nanuk nebo zmrzlinu koupit.