TOP 10 nejkrásnějších světových treků, které jsou snem každého horala

TOP 10 nejkrásnějších světových treků, které jsou snem každého horala

Vše potřebné sbalit do batohu, na pár dní hodit starosti za hlavu a ztratit se uprostřed hor. Tělo dostane zabrat, ale hlava si odpočine – všechno najednou vidíme trochu s nadhledem. Na treku je cesta cílem. Ať už hledáte vhodnou trasu v Evropě, nebo za oceánem, inspirujte se. Vybrali jsme 10 tras, které se směle mohou zařadit mezi nejkrásnější treky světa.

Tour de I’Oisans (GR54) kolem masivu Écrins

Dálková trasa GR 54 neboli Tour de I’Oisans ve francouzských Dauphinských Alpách patří k nejkrásnějším evropským trekům a samotnými Francouzi bývá považována za nejtěžší trek v Alpách. A není se, čemu divit. Náročný okruh kolem masivu Écrins ve stejnojmenném národním parku překonává vzdálenost přes 180 km a převýšení víc než 13 000 m. Trasa je bohatá na velkolepé horské scenérie, majestátní štíty, hluboce zaříznutá zelená údolí, rozeklané skály, jezírka a blyštící se ledovce. Na turisty je i díky převýšení skoupá, většina z nich raději dává přednost nedalekému o něco jednoduššímu treku Tour de Mont Blanc.

  • Oblast: Francie, Dauphinské Alpy
  • Délka: 180 km, 12 dní

Laugavegur: trek skrz islandské Duhové hory

Jeden z nejkrásnějších a zároveň nejoblíbenějších treků na Islandu, Laugavegur, je plný kontrastů. Je názornou ukázkou, proč se ostrovu přezdívá země ohně a ledu. Duhové hory, termální vřídla a sirné fumaroly, sopečná poušť, vodopády a ledovce, pod nimiž dřímají sopky – to všechno se dá vidět během tří až pětidenního putování z Landmannalaugar ve vnitrozemí až do Skógaru na jižním pobřeží.

  • Oblast: Duhové hory, Island
  • Délka: 80 km, 3 – 5 dní
Laugavegur: trek skrz Duhové hory a kolem islandských sopek
Laugavegur: trek skrz Duhové hory a kolem islandských sopek

Okruh Cordillera Huayhuash v Peru

Pohoří Cordillera Huayhuash ukrývá jedny z nejúžasnějších výhledů peruánských And. Jelikož většina lidí míří na věhlasný Inca Trail, prastarou stezku Inců až k legendárnímu Machu Picchu, nebo na trek kolem bělostné špice hory Alpamayo v sousedním Cordillera Blanca, tady nepotkáte krom pár indiánských pastevců ani nohu. Strmé zaledněné štíty, kýčovitě azurová horská jezera a samota hor jen pro vás. Obejít celé pohoří zabere asi 11 dní. Trasa překonává devět vysokohorských sedel (4600 – 5000 m) a většinou se pohybuje v nadmořské výšce kolem 4000 m.

  • Oblast: Cordillera Huayhuash, Peru
  • Délka: 9–11 dnů

Pětici nejkrásnějších treků v Peru a Bolívii pro nás popsal cestovatel a fotograf Pavel Svoboda.

Úžasné pohoří Cordillera Huayhuash v Peru.
Úžasné pohoří Cordillera Huayhuash v Peru.

Everest Base Camp trek a zpět údolím Gokyo v Nepálu

Drsná syrová krása Himálaje a možnost spatřit na vlastní oči hned čtyři osmitisícové velikány – Lhotse, Makalu, Cho Oyu i Mount Everest – jsou hlavním lákadlem třítýdenního treku do základního tábora nejvyšší hory světa. Himálaj však své poklady nevydává snadno, trek se zkratkou EBC se často šplhá přes pětitisícovou hranici a dá pořádně zabrat.

Po náročném přechodu sedla Cho La (5360 m) se dá zpáteční cestou vydat vedlejším údolím Gokyo s nádhernými smaragdovými jezery. Nejúchvatnější výhledy celého treku zažijeme z vrcholů Kala Pattar (5545 m) nebo Gokyo Ri (5357 m). Trasa prochází „hlavním městem Šerpů“ Namche Bazaar i buddhistickými vesničkami.

  • Oblast: Himálaj, Nepál
  • Délka: 130 km, 18 – 20 dní
Výhledy na azurová jezera v údolí Gokyo, Nepál.
Výhledy na azurová jezera v údolí Gokyo, Nepál.

„O“ trek v Patagonii (Circuito)

Okruh kolem chilského národního parku Torres del Paine volí daleko méně turistů než kratší, jednodušší a daleko známější variantu W trek. Na trase čekají výhledy na zaledněné ostré štíty, monumentální ledovce a azurová jezera. Patagonie je sice pověstná drsnými povětrnostními podmínkami, silným větrem a horizontálním deštěm, krajina je to ovšem úžasná.

  • Oblast: Chile, Torres del Paine
  • Délka: 80 km, 6 dní
Hory a ledovce chilského NH Torres del Paine v Patagonii.
Hory a ledovce chilského NH Torres del Paine v Patagonii.

Inspirujte se také výběrem TOP 7 treků v Evropě nebo TOP 5 dálkovými treky světa. Podrobné popisy treků pak najdete v našem katalogu.

Pyrenejská GR 11

Hlubokými kaňony, podél zurčících potoků a kaskádovitých vodopádů, po horských loukách a přes vysokohorská sedla pod třítisícovými vrcholy Pyrenejí prochází trasa GR 11, spojující pobřeží Atlantiku a Středozemního moře. Vysokohorská trasa dlouhá 840 kilometrů protíná od západu na východ nejkrásnější části španělských Pyrenejí včetně řady národních parků.

  • Oblast: Španělsko, Andora, Francie – Pyreneje
  • Délka: 840 km, 35 – 40 dní
Estany Obago při stoupání do sedla Port de Ratera v NP Aigüestortes, GR 11, Pyreneje, Španělsko.
Estany Obago při stoupání do sedla Port de Ratera v NP Aigüestortes, GR 11, Pyreneje, Španělsko.

John Muir Trail: národními parky kalifornské Sierra Nevady

Pohoří Sierra Nevada se táhne od severu na jih celou Kalifornií a ukrývá hned několik vyhledávaných národních parků: Sequoia, Kings Canyon nebo Yosemite. Jedny z nejkrásnějších míst kalifornské divočiny prochází právě trek pojmenovaný po americkém přírodovědci a ochránci přírody Johnu Muirovi. Na 340 km dlouhém treku spatříte nejmohutnější stromy planety – tisíce let staré sekvoje, minete nejvyšší horu kontinentálních 48 států – Mt. Whitney (4421 m), projdete přes nejvyšší bod trasy – sedlo Forester Pass (4009 m) až mezi žulové homole Yosemit.

  • Oblast: USA, Kalifornie, Sierra Nevada
  • Délka: 340 km, 15 – 20 dní
John Muir Trail v Kalifornii prochází také věhlasný národní park Yosemite.
John Muir Trail v Kalifornii prochází také věhlasný národní park Yosemite.

Overland Track: divočinou Tasmánie

Jeden z nejoblíbenějších treků Austrálie najdeme právě na ostrově Tasmánie v pohoří Cradle Mountains. Putování vede kolem zubatých skalních štítů, průzračných jezer a přes divoká rašeliniště. Jedinečná krajina uchvátí každého návštěvníka. Těch ale za poslední léta přibylo natolik, že se na trek platí povolení a je přístupný pouze v jednom směru, lepší je proto vyhnout se hlavní sezoně.

  • Oblast: Austrálie, Tasmánie, Cradle Mountains
  • Délka: 80 km, 5 – 9 dní
Putování po Tasmania Overland Tracku vede kolem zubatých skalních štítů, průzračných jezer a přes divoká rašeliniště.
Putování po Tasmania Overland Tracku vede kolem zubatých skalních štítů, průzračných jezer a přes divoká rašeliniště.

Kungsleden: Královská stezka švédským Laponskem

Jedná se o poslední oblast Evropy se skutečně divokou přírodou, jež je domovem původního obyvatelstva – Sámů. Dálkové trase vedoucí z velké části za polárním kruhem dominují nedotčené hory, četná jezera, ledovce a ryzí severská krajina.

Kungsleden patří díky neporušené krajině Laponska, zapsané mezi světové dědictví UNESCO, k nejkrásnějším dálkovým stezkám v Evropě a k nejoblíbenějším ve Švédsku. Nemusíte se však obávat, že byste na cestě potkali davy lidí. Z osady Abisko na břehu malebného jezera Torneträsk na severu země vede cesta jihozápadním směrem až do osady Hemavan, vzdálené zhruba 21 dní chůze. Nejzajímavější úseky jsou koncentrovány v její severní části, kde prochází impozantními horami národních parků Abisko, Stora Sjöfallet, Padjelanta a Sarek.

  • Oblast: Švédsko, Laponsko
  • Délka: 440 km, 20 dní
Královská cesta Kungsleden – napříč švédskou tundrou
Královská cesta Kungsleden – napříč švédskou tundrou

tajný tip naší redakce:

Přechod ostrova Reunion po GR 2

Krajina na Reunionu je neuvěřitelně krásná – sopečná činnost a eroze tu vymodelovaly scenerie, které jinde na světě nemají obdoby. Zelené strmé srázy se tyčí prudce vzhůru, ze skalnatých stěn padají bílé stuhy vodopádů, výhledy z hran kalder (zvané remparts) berou dech. Dálková trasa GR 2 prochází celý Reunion od severu k jihu (nebo obráceně) přes oblast impozantních zborcených kalder (sopečných kráterů) Cirques, nejvyšší bod ostrova Piton des Neiges (3070 m) i aktivní vulkán Piton de la Fournaise.

  • Oblast: Reunion
  • Délka: 140 km, 14 dní
Vyhlídka na Cirque Mafate z Cap Noir - nad Dos D´Ane, GR2, Reunion.
Vyhlídka na Cirque Mafate z Cap Noir – nad Dos D´Ane, GR2, Reunion.

Nějaký trek jsme podle vás zapomněli? Máte vlastní tip na trek, který jste šli? Napište nám na na****************@sv**********.cz!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: