Hlavní obsah

Lucerna slaví 110 let. Návštěvníkům se otevře nastálo střešní terasa

Novinky, maj

První část pražského paláce Lucerna směřující do Vodičkovy ulice se otevřela před 110 lety v roce 1909. Od té doby prošla budova několika režimy a nevyhnuly se jí ani soudní spory o vlastnictví. V rámci oslav proběhne výstava a návštěvníkům se otevře i střešní terasa.

Lucerna slaví 110 letVideo: Novinky

 
Článek

Lucerna je typickou stavbou přechodného období mezi secesí a moderními slohy z období první světové války. Lucernu začal stavět dědeček bývalého prezidenta Václava Havla, rovněž Václav, v roce 1907. Zcela hotová ale byla až o třináct let později.

„Přehnaly se tři režimy, CK Rakousko, první světová válka a první republika a Lucerna pořád vznikala,“ říká k výstavbě jednoho z nejznámějších paláců v centru Prahy autorka výstavy o Lucerně Krystyna Wanatowiczová.

Stavitelem Lucerny je dědeček bývalého prezidenta Václava Havla, jenž byl nositelem téhož jména.

„Teoretici architektury z této budovy nemohou být moc nadšení v porovnání s ryze secesním domem, protože vznikala v pozdní secesi, což je část do Vodičkovy ulice, a končila částí do Štěpánské, která už představuje modernismus. Nemá jednotný architektonický styl,“ popisuje Wanatowiczová.

Až do roku 1948 vlastnili Lucernu synové jejího stavitele, bratři Havlové, kteří ji rozvíjeli a starali se o ni. Tři roky po válce ji potkal ale stejný osud jako mnoho dalších významných staveb v té době. Palác byl znárodněn. Do rukou majitelů se vrátil až v roce 1991. Ovšem ani poté nebylo dlouho jisté, kdo je jeho vlastníkem.

„V roce 2016 se definitivně uzavřely soudní spory, které trvaly téměř dvacet let. V roce 2017 byla Lucerna prohlášena národní kulturní památkou. Lze tedy doufat, že začíná nějaká nová éra, která bude veselejší než uplynulá léta,“ doplňuje Krystyna Wanatowiczová.

Foto: Novinky

Ze střechy Lucerny se návštěvníkům otevře ojedinělý výhled na pražská panoramata.

„Věřím, že i budoucnost Lucerny bude velmi bohatá. Neměl by se měnit smysl kulturně-společenského obchodního centra. Postupně se všechno opravuje, zkrášluje. Využíváme i teras, o kterých snil i dědeček, když Lucernu stavěl. Ale dotahujeme to až teď. V nejbližší době budeme opravovat část domu ve Vodičkově ulici,“ dodává majitelka Dagmar Havlová.

Foto: Novinky

Na střeše Lucerny bude otevřena výstava o její historii.

V rámci oslav se v neděli 19. května nastálo otevřou prostory střechy Lucerny. Veřejnost si zde bude moci prohlédnout výstavu s názvem Jak Lucerna povznesla velkoměstský ráz Prahy.

Bude se také moci pokochat pražskými panoramaty a přivonět si k bylinkám, fíkovníkům nebo citrusovníkům, které jsou na střeše pěstovány. Otevřeno bude každou neděli a pondělí, vždy od 15:00 do setmění, až do konce října.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Půjdete se na výstavu a na střechu Lucerny podívat?
Ano, půjdeme
53,8 %
Nevím, záleží na počasí a na čase
14,1 %
Ne, nezajímá mě to
32,1 %
Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám