Medicína

Konference o trombóze a hemostáze v Hradci Králové


Kategorie: Aktuality 
16.květen 2019

Jak hormonální antikoncepce ovlivňuje vznik trombózy? Je možné léčit plicní embolii doma? Proč se nefrologové vyhýbají warfarinu? A jak se změní svět malých hemofiliků příchodem nového léku? Tato a další témata proberou stovky českých a slovenských specialistů na choroby krvetvorby, kteří se od čtvrtka 16. května 2019 sjíždí do Hradce Králové na XXVI. česko-slovenskou konferenci o trombóze a hemostáze, kde zaznějí odborná sdělení až do 18. května.

Nejprve se lékaři proběhnou při charitativním běhu, jehož výtěžek poputuje nadačnímu fondu Aquapura. Ten se stará o pacienty s poruchami srážení krve. Poté lékaři zasednou do konferenčních místností a na pořadu budou změny a novinky v oboru.

Jednou z novinek bude lék pro pacienty s hemofilií A, kteří si musí celoživotně aplikovat do žíly srážecí faktor, aby nevykrváceli. „Nový lék využijeme u pacientů, u nichž jsme až doposud museli volit krkolomné způsoby léčby spočívající právě v požadavku na nitrožilní podávání. Na rozdíl od toho si mohou pacienti píchat lék do podkoží, a navíc méně často, než bylo obvyklé. To nesmírně ulehčí život především všem, nejen malým pacientům s hemofilií a jejich rodinám,“ vysvětluje prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc., z Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno.

Dalším tématem je možnost léčby plicní embolie v domácím prostředí. V současné době musí ležet v nemocnici všichni pacienti s touto diagnózou bez rozdílu. Až polovinu lidí s plicní embolií by bylo možné léčit doma. Domácí péče pro ně znamená více komfortu, možnost se pohybovat, menší riziko nákazy nemocniční infekcí. Angiolog doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D., bude přednášet o tomto tématu českým a slovenským kolegům.

Plicní embolie je závažné onemocnění – po srdečním infarktu a mozkové mrtvici třetí nejčastější příčina úmrtí na srdeční choroby v České republice. Důvodem je, že se zpočátku neprojevuje vůbec nebo tak nenápadně, že ji lze snadno přehlédnout. Avšak ve chvíli, kdy se u pacienta o této nemoci ví, dá se velmi dobře léčit. U 30 % případů je embolie natolik mírná, že po několika hodinách pozorování je lepší pacienta propustit domů a v klidu léčit perorálními léky. Do 3 dní je pak třeba pacienta telefonicky zkontaktovat, zda je vše v pořádku, a do dalších 14 dní vidět na kontrole.  Zbylých přibližně 20 % pacientů s mírnější formou plicní embolie by lékaři mohli propustit už po 3 až 4 dnech do domácího léčení. Je však třeba nejdříve pacienty roztřídit, určit jaké je u nich riziko (např. věk, léčba estrogeny, genetická zátěž, obezita, kouření, pohlaví). Mužům se totiž plicní embolie často vrací.

„V roce 2016 skončilo v českých nemocnicích 8 535 lidí s diagnózou plicní embolie, jejich průměrný věk činil 67,3 let. Z celkového počtu zemřelo kvůli plicní embolii 536 pacientů,“ upozorňuje prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., který patří mezi světové kapacity v léčbě plicní embolie.

O zavedení domácí léčby plicní embolie podle doc. Radovana Malého rozhodují jednotlivá pracoviště sama. Důležitá je pro ně přítomnost urgentního příjmu, kde mohou nechat pacienty s embolií pár hodin na pozorování.

V bloku Warfarin a jeho neobvyklé účinky budou české nefroložky mimo jiné odpovídat na otázku, proč se nefrologové tomuto léku vyhýbají.

O rizicích vzniku trombózy (krevní sraženiny) u žen, které užívají kombinovanou hormonální terapii, bude tématem sdělení doc. MUDr. Petra Dulíčka, Ph.D., z České společnosti pro trombózu a hemostázu. „V České republice užívá antikoncepci přibližně 20 % žen, každý rok způsobí trombózu až 300 z nich. Hormonální antikoncepce ovlivňuje systém krevního srážení. Nejvyšší riziko vzniku trombózy je v prvních 6 měsících až 1 roku od nasazení léčby, a to bez ohledu na věk ženy.“ Podle něj se trombóza objeví ročně u 2 až 3 žen z každých 10 000 uživatelek hormonální antikoncepce.

 Dle TZ

www.MaVe.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová