Zlínský soud zprostil obžaloby blízké lihového mafiána Březiny, hrozilo jim až osm let vězení

Soud ve Zlíně ve čtvrtek zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalovaní byli Březinovi blízcí.

Tento článek je více než rok starý.

Zlín (Aktualizováno: 10:08 16. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Březina u soudu v Olomouci

Radek Březina u soudu v Olomouci | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Březinovu otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osmileté vězení. Všichni vinu odmítli.

Kauza nelegálních obchodů s lihem znovu u soudu. Březinův otec tvrdí, že o nich nevěděl

Číst článek

Státní zástupce Radek Bartoš žádal pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou tři roky. Čtveřice se prý podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013.

Podle žalobce se je snažila legalizovat vklady do bank a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle obžaloby přišel Vladimír Březina na 440 milionů, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Vladimír Březina uvedl, že šlo o finance, které získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání Radka Březiny aktivně nepodílela.

Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, případně Vladimíra Březiny. Muži jim prý řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí. Vyšetřovatelé v kauze zajistili majetek za 400 milionů Kč.

Za legalizaci majetku lihového bosse Březiny obžalovali žalobci čtyři lidi. Jde o víc než půl miliardy

Číst článek

Doplnění svědectví

Olomoucký krajský soud odročil případ zbývajících dvou obžalovaných v kauze na konec srpna. Jde o správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci. Jejich případ v červnu 2017 vrátil kraji vrchní soud, později do něj zasáhl také Nejvyšší soud. Krajskému soudu mimo jiné nařídil doplnění svědectví navrhované obhajobou. Oba muži jakýkoliv podíl na trestné činnosti popírají.

Kovářík původně dostal trest devět let a dva měsíce vězení. Podle obžaloby měl na starosti ostravské sklady, kam Radek Březina nechal navážet nelegální líh. Podle žalobce Kovářík o trestné činnosti věděl a byl členem organizované skupiny, ten to ale popírá.

Policie zadržela tři celníky. Podezřívá je, že vynášeli tajné informace lihové mafii

Číst článek

U soudu ve čtvrtek vypovídali dva svědci, kteří dříve pracovali pro Březinovu společnost Morávia-Chem. Potvrdit měli podle obhajoby to, že po dobu působení Kováříka v ostravském skladu zde nebyly žádné stavební úpravy pro ukrývání lihu. „Pana Kováříka jsem v Ostravě v hale v Suderově ulici vůbec neviděl,“ vypověděl jeden ze svědků. Odmítl také, že by v hale viděl nějaké příčky.

Další obžalovaný v tomto případu Tomáš Pantlík jako jediný nebyl souzen za účast na organizované skupině. U soudu dostal původně podmíněný trest. I Pantlík tvrdí, že nevěděl, že se v olomouckém skladu nachází nelegální líh. Odvolání obou mužů vrchní soud loni v červnu vyhověl s odůvodněním, že jejich zavinění není zcela bez pochybnosti prokázáno.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k 13 letům vězení. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme