Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Čaputová pojede do Česka týden po červnové inauguraci. Kiska se rozloučí koncem května

Česko

  10:44
BRATISLAVA - Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pojede na svou první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu do České republiky necelý týden po složení prezidentského slibu. Návštěva Česka 20. června se uskuteční na pozvání prezidenta Miloše Zemana, řekl ve čtvrtek spolupracovník Čaputové Martin Burgr.

Zuzana Čaputová. foto: Reuters

Čaputová nechala vyměnit ochranku. Měla blízko k exministrovi vnitra Kaliňákovi

Detaily oficiální návštěvy ČR se podle Burgra ještě dolaďují. Čaputová soukromě navštívila Prahu již v dubnu, a to dva týdny po zvolení prezidentkou. V české metropoli se setkala například s poslancem TOP 09 a někdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který ji v prezidentské kampani vyjádřil podporu.

Zeman před rozhodujícím druhým kolem přímé volby slovenského prezidenta podpořil soupeře Čaputové, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče, kterého tehdy přijal na zámku v Lánech.

Čaputová již během kampaně řekla, že pro případ úspěchu ve volbách hlavy státu chce dodržet tradici, podle které první zahraniční cesta nového slovenského prezidenta vede do Česka.

Inaugurace Čaputové se uskuteční v polovině června, kdy skončí pětileté funkční období dosluhujícímu prezidentovi Andreji Kiskovi. Kiska se pojede do Česka rozloučit na konci května.

Autor: