Nikdy nepodceňujte význam emoční inteligence

Jste lídrem, který má silné charisma, má drive i vizi? To je fajn, ovšem bez pochopení vlastních emocí a emocí druhých se jedním z nejúspěšnějších lídrů v byznysu nikdy nestanete.

Ilustrační snímek

Pojďme si projít klíčové složky emoční inteligence, jak je popisuje web addicted2success.com.

Autor Dan Goleman, který termín emoční inteligence zpopularizoval, jej definuje pomocí pěti oblastí. Jsou to:

  • Sebeuvědomění
  • Seberegulace
  • Vnitřní motivace
  • Empatie a sociální dovednosti

Sebeuvědomění

Je to schopnost rozpoznat své vlastní emoce a jejich vliv na lidi kolem nás. Emoce totiž bývají nakažlivé. Měli byste na to myslet a chovat se tak, abyste pro ostatní byli inspirací. I emoce, které ukazujete navenek, by měly být pozitivní. Tímto způsobem udržíte ostatní namotivované a nebudou vystresovaní.

Seberegulace

Je to schopnost své negativní emoce zaměřit a nasměrovat je směrem ke konstruktivním krokům. Nedovolte, aby vám vaše strachy a starosti přinesly neúspěch – přijměte je a využijte je k tomu, abyste se s nimi vypořádali.

Tím, že udržíte své emoce pod kontrolou, docílíte toho, že nikdy nenecháte své vlastní zklamání a frustrace, aby vás ovládli a vy se tak např. rozkřikli na své kolegy. Místo toho zůstanete vždy klidu – například díky tomu, že negativní myšlenky napíšete na kus papíru a pak ho zmuchláte a roztrháte.

Vnitřní motivace

Schopnost sebemotivace znamená, že byste neměli potřebovat vnější ocenění a uznání, ať už jsou to peníze nebo status. Přirozeně byste si měli nastavovat vysoké standardy a udržovat svůj optimismus. Proč jste vlastně byli tak zapáleni pro svou práci? Připomeňte si, proč máte rádi to, co děláte.

Empatie

Pokud se umíte vžít do toho, čím si ostatní lidé procházejí, a umíte na základě toho přizpůsobit svůj přístup k nim, jste empatičtí. Jste připraveni svým kolegům naslouchat, všímáte si i neverbálních podnětů a víte, jak udržet celý tým angažovaný a zapojený.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success