Jednocentová karmínová: Příběh nejdražší známky světa

Filatelie, tedy sbírání známek, je u Čechů velmi oblíbeným oborem sběratelství. Není tedy divu, že majitelem patrně nejznámější známky světa s názvem Modrý mauricius z roku 1847 je český sběratel, který ji společně s levnějším Červeným mauriciem zakoupil odhadem za 100 milionů korun. To však není ani zdaleka nejvyšší cena, která kdy byla za známku zaplacena.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Nejdražší známkou světa je Jednocentová karmínová (One-cent Magenta), která byla vytištěna roku 1856. Její nominální hodnota je sice pouhý jeden cent, na dražbě v aukční síni Sotheby’s byla však roku 2014 vydražena za rekordní částku 9,5 milionu dolarů, v přepočtu dle tehdejšího kurzu tedy za 192 milionů korun.

Poštovní známka Jednocentová karmínová.

Poštovní známka, která vznikla z nouze

Známka Jednocentová karmínová přitom vznikla tak trochu z nouze, když se roku 1856 zpozdila zásilka se známkami putující z Británie do kolonie v Jižní Americe. Poštmistr této kolonie, dnešní Guyany, musel požádat místní tiskaře o vytištění několika čtyřcentových a jednocentových známek, aby nemusely být pozastaveny poštovní služby.

Právě tato známka je jediným známým dochovaným kusem z celé série, což z ní činí jednu z nejvzácnějších známek na světě, a to i přesto, že vzhledem k jejímu tehdejšímu „nouzovému“ tisku není nijak zdobná a je – i podle filatelistických odborníků – poměrně ošklivá.

Předtím, než byla karmínová známka vydražena za rekordní sumu, držela prvenství Tříšilinková žlutá z roku 1855 pocházející ze Švédska. Ta byla v roce 2010 vydražena za 2,2 milionu dolarů, podle tehdejšího kurzu tedy 41 800 000 korun.

No items found.