Footshop: Baví nás především překvapovat

čtvrtek, 16. května 2019, 11:00 Marketing Kateřina Straková

Hodnoty máme jasné a s tím se pojí i názor, za kterým si stojíme, i když ho někdy těžce obhajujeme i v naší komunitě, říká zakladatel Footshopu Peter Hajduček.

CEO Footshopu Peter Hajduček a globální manažer značky Lukáš Burda, zdroj: Footshop

CEO Footshopu Peter Hajduček a globální manažer značky Lukáš Burda, zdroj: Footshop

Footshop, obchod s teniskami, má za sebou bohatý rok. V Praze přestěhoval svou prodejnu do Vnitroblocku a další otevřel na obchodní třídě Na Příkopě. Kromě českého, slovenského a maďarského trhu chce mít kamenný obchod i v Rumunsku, s e-shopem je navíc ještě na Ukrajině, v Bulharsku a Maďarsku. „Nechceme získat v Německu horko těžko půl procenta, ale jdeme do Bulharska stát se jedničkou na trhu,“ vysvětluje expanzní strategii firmy její zakladatel a CEO Peter Hajduček.

I nadále spoléhá Footshop při budování své značky především na sociální sítě a eventy. „Naše sociální sítě jsou samy o sobě influencerem. Z tohoto důvodu se už nebojíme dělat s velkými jmény, protože jsme tou stranou, která přináší více,“ popisuje globální manažer značky Lukáš Burda.

Vedle toho rozvíjí Footshop i různé druhy kolaborace, s hudebníky, se zahraničními značkami či jmény módního byznysu. „Naše kolekce jsou obecně vnímány pozitivně, pomáhají nám budovat značku a lidé vědí, že jen neprodáváme krabice, a děláme něco navíc,“ dodává Peter Hajduček.

Více se o značce, jejích marketingových aktivitách či přístupu k retailu dočtete v našem rozhovoru.

Už přes rokem máte prodejnu v holešovickém Vnitroblocku. Jak jste s ní spokojeni ve srovnání s předchozí lokalitou v Elektrických podnicích na Vltavské?

Peter Hajduček: Návštěvnost je podobná jako na Vltavské, sice jsme se ztratili z očí lidí, kteří vycházejí z metra, ale Vnitroblock má vlastní silnou komunitu, která je zvyklá tam chodit na různé akce. Změna místa nás posunula trochu k jiným lidem a podle mne jsme tím i dospěli. Investice do designu byla mnohem vyšší, náš přístup je zodpovědnější, udržujeme prodejnu neustále čistou, naučili jsme se lépe vystavovat produkty, ladíme tenisky k oblečení a představujeme je v příbězích. Aktuálně pracujeme například s fotografiemi našeho nového ambasadora – DJ NobodyListen. Navíc samotný prostor nám dává mnohem větší možnosti pro naše eventy.

Při našich eventech zkoušíme jít vždy tzv. extra mile, abychom se přiblížili zákazníkům, protože věříme, že retail je o detailu.

Lukáš Burda

Jedna z prodejen Footshopu, zdroj: Footshop

Jedna z prodejen Footshopu, zdroj: Footshop

Jaké trochu jiné lidi máte na mysli?

Peter Hajduček: Naši věrní zákazníci k nám chodí stále, ale nově k nám zavítají i zákazníci samotného Vnitroblocku, kteří jsou o něco starší, mají jiný přístup k módě i produktům a zajímají je jiné eventy. I kvůli tomu už neděláme „jen“ party, kde pije 500 lidí drink před naším obchodem. Zaměřujeme se více na obsah – promítáme filmy, pořádáme workshopy…

Lukáš Burda: Předminulý týden jsme například uspořádali celodenní akci na uvedení nové kolekce Vans od britského umělce Ralpha Steadmana. Značka k tomu vydala manuál, ale my jsme se rozhodli, že půjdeme ještě o krok dál. Celý Vnitroblock jsme proměnili v galerii, kde jsme rozvěsili repliky Steadmanových děl a mezi nimi probíhal workshop s malířským stolem, kde si mohly děti kreslit. Celé to bylo zakončeno dokumentem o umělci. Při našich eventech zkoušíme jít vždy tzv. extra mile, abychom se přiblížili zákazníkům, protože věříme, že retail je o detailu. Ostatně náš kolega Michal Bým, který má produkci na starosti, je opravdu designový fanatik v tom dobrém slova smyslu.

Jak na vaši proaktivitu reagují samotné značky?

Lukáš Burda: Jsou hodně rády. V případě Vans jsme s jejich regionální centrálou neustále v kontaktu. A díky aktivitám, které na podporu jejich značky děláme, jejich investice do marketingu rostou. 

Letos jste také otevřeli novou prodejnu v centru Prahy, v ulici Na Příkopě. Proč jste se pro ni rozhodli? Jak vám prozatím funguje? A jaká je skladba jejích zákazníků?

Peter Hajduček: Na Příkopě jsme nadšení z té krásné budovy, jejíž historii jsme se při návrhu designu snažili respektovat. Nechali jsme tam proto původní obložení stěn, čímž se nám podařilo vytvořit zajímavý kontrast s naším produktem. Prodejna je také rozdělena na dvě pomyslné části – na tu prodejní, kde jsou vystaveny produkty, které se dobře prodávají, a na tu, kde své místo mají prémiové či inovativní produkty, které máme rádi. I v této prodejně, navzdory výši nájmu, jsme vyčlenili místo pro obrazy, které nám dodává Chemistry Gallery. Není to tedy jen čistá komerce, i když je ta prodejna mnohem více transakční, denně tam zavítají stovky zákazníků, povětšinou turisté. Už dnes jsou tržby této prodejny v porovnání s Vnitroblockem trojnásobné. Na druhou stranu Na Příkopě nejsme schopni poskytnout osobní odběr online objednávek, který tak směřujeme do Holešovic.

Lukáš Burda: Zatímco Příkopy cílí na zahraniční zákazníky, Vnitroblock zůstává komunitní. Příkopy jsou high street a některé značky mají pro vystavení svých produktů i takové požadavky, že se musí obchod nacházet v centru města.

A budete v prodejně Na Příkopě také pořádat své eventy?

Peter Hajduček: Ano, ale ne tolik jako ve Vnitroblocku. Měli jsme tu otevírací party, ale uzavřít prodejnu na celý den, abychom akci připravili, je nákladná záležitost.

Lukáš Burda: Nicméně i tak nějaké další plánujeme. V prodejně máme ozvučení značky Bang & Olufsen, a když fotky z naší otevíračky viděli lidé z dánské centrály, požádali nás, jestli bychom pro ně něco podobného nepřipravili k uvedení jejich podzimní kolekce.

Uvedení nové kolekce Vans od britského umělce Ralpha Steadmana, zdroj: FB Footshop

Uvedení nové kolekce Vans od britského umělce Ralpha Steadmana, zdroj: FB Footshop

Vystavení tenisek Adidas Nite Jogger, zdroj: Footshop

Vystavení tenisek Adidas Nite Jogger, zdroj: Footshop

Kromě dvou prodejen máte ještě prodejnu v Bratislavě, v Budapešti a chystáte se do Bukurešti. Kdy první rumunský obchod otevřete?  

Peter Hajduček: Rádi bychom ho otevřeli už zítra, ale stále jsme si ještě nevybrali finální prostor. Máme interní deadline, že ho vybereme do konce května a do konce roku prodejnu otevřeme. Hodně se na to těšíme, protože do Bukurešti přineseme něco, co tam ještě není. Zatím tam neexistuje obchod, který by dělal eventy, spolupracoval s umělci, prostě dělal originální věci.

Jak vám funguje maďarský trh? Pozorujete rozdíly s českým a slovenským trhem? 

Peter Hajduček: Maďarsko nám teď funguje velmi dobře. Začátek byl trochu pomalý, ale vždy trvá tak rok, než se prodejna zavede. V dubnu jsme však už šli nad naše očekávání – zákazníci se k nám vrací a začínáme růst, rovněž posilují i naše vlastní značky.

Lukáš Burda: A rozdíly mezi spotřebiteli panují. Zatímco v Praze lidé slyší na hudbu, v Budapešti je to více artové. Další rozdíl jsme poznali na poli influencerů: v Česku existuje opravdu dost influencerů, se kterými se dá pracovat, ale v Maďarsku máte na jedné straně mikroinfluencery, kteří mají 10 tisíc followerů na Instagramu, na straně druhé super silné účty typu Leoše Mareše a mezitím nic. Kvůli tomu se dostáváme do situace, že buď musíme jít s někým, kdo funguje jako výkladní skříň 50 značek, a proto pro nás není úplně relevantní, nebo se musíme obrnit trpělivostí a pracovat s těmi menšími, aby s námi rostli.

Kromě toho, že se snažíme dobře prodávat tenisky, chceme také upozorňovat na určitá témata, jako je udržitelnost nebo tolerance.

Lukáš Burda

Na sociálních sítích máte dohromady více než milionové publikum. Podle čeho si influencery vybíráte?

Lukáš Burda: Je pravda, že naše sociální sítě jsou samy o sobě influencerem. Z tohoto důvodu se už nebojíme dělat s velkými jmény, protože jsme tou stranou, která přináší více. Díky silnější pozici si už dokážeme i vybírat a vždy se ptáme, proč bychom s tím daným člověkem měli spolupracovat. Naši partneři jsou tak lidé, kteří sdílí naše hodnoty. Kromě toho, že se snažíme dobře prodávat tenisky, chceme také upozorňovat na určitá témata, jako je udržitelnost nebo tolerance. Například ve spolupráci s dánskou značkou Soulland jsme nedávno vytvořili kolekci v duchu naprosté tolerance a relevance, čímž jsme se pokusili pozvednout téma respektu k lidem takovým, jací jsou. Neumíme si tedy představit, že bychom spolupracovali s člověkem, který by naše hodnoty nevyznával.

Peter Hajduček: Naše hodnoty máme jasné a s tím se pojí i názor, za kterým si stojíme, i když ho někdy těžce obhajujeme i v naší komunitě. Před několika týdny jsme například na Facebooku razantně odsoudili útok na Dominika Feriho, což vyvolalo vášnivou diskusi. Přesto, že se nám některé komentáře nelíbí, nesmazali jsme je a svůj názor v tomto ohledu nezměníme. I Nike ze svých názorů neuhýbá, a to i za cenu, že ztratí některé zákazníky. Podle mne je nejhorší, když značka žádný názor nemá.

Na nedávné konferenci NewsFeed Day vám bylo vytčeno, že vaši influenceři neoznačují na svých sítích komerční spolupráci. Budete to nějakým způsobem měnit? 

Peter Hajduček: Ano, ta zpětná vazba z NewsFeed Day nás posunula. Náš kolega Martin Paukrt na konferenci vyslovil závazek, že to napravíme, a to chceme dodržet.

Lukáš Burda: V etické rovině vnímáme, že by spolupráce označena být měla, nicméně my můžeme naše influencery jen vybídnout k tomu, aby to dělali, ale finální zodpovědnost spočívá na nich.

Podíváte-li se na vaše jednotlivé sociální kanály, který z nich má nejvyšší prodejní konverzi?

Peter Hajduček: Z pohledu prodejů má nejlepší výkon stále Facebook, protože má také nejvíce nástrojů, které prodeje podporují. Nejvíce se ale dnes soustředíme na Instagram, který sice nemá takový vliv na tržby, ale vyznačuje se skvělou interakcí. Dále také rozvíjíme náš YouTube, kde publikujeme několik videí týdně a zároveň experimentujeme s novou sociální sítí TikTok, kde už máme vlastní účet i první fanoušky. Pro nás je důležité stále hledat nové kanály, nové způsoby komunikace a nebát se odvážných kampaní.

Pro nás je důležité stále hledat nové kanály, nové způsoby komunikace a nebát se odvážných kampaní.

Peter Hajduček

A co na TikTok zatím říkáte?

Lukáš Burda: TikTok je pro nás opravdu zatím jen experiment. Pustili jsme se do toho, protože by to mohlo být v budoucnu opravdu velké. Obsah, který tam lidé tvoří, je už lehce expresivní, a my si zatím testujeme, co tam funguje a co ne. A je fakt, že se tím v kanceláři docela bavíme (smích).

Jaká strategie se vám vyplácí na Instagramu?

Lukáš Burda: Instagram máme hodně tažený produktově. Cílem nejsou ani tak prodávat, jak spíše ukázat vizuálně pěkné fotografie. Díky tomu je engagement vysoký, běžně u příspěvků nasbíráme i 10 tisíc lajků. Několikrát denně přispíváme na profil a zároveň každý den jedeme InstaStories. Jak silný už dnes je, dokazuje například nedávná malá kampaň se značkou Adidas, která u příležitosti poslední série Hry o trůny uvedla sérii šesti tenisek pojmenovaných vždy po jednom z rodů. My jsme na ně udělali takovou soutěž ve stylu hledání pokladu a šest párů bot jsme schovali různě po Praze. Informaci jsme dali jen do Stories a do 20 minut byly pryč. 

Na YouTube máte kromě českého kanálu Footshop také anglický Footshop Europe. Na něm jsou ale videa čtyři měsíce stará. Znamená to, že jste se rozhodli videoobsah v angličtině utlumit?

Peter Hajduček: YouTube v angličtině jsme se zatím rozhodli pozastavit, a to zejména kvůli tomu, že neměl takový výkon, jaký bychom si přáli. Navíc se to pojí i s naší expanzní strategií – místo na západ se více soustředíme na východ – v poslední době jsme otevřeli online trhy na Ukrajině, v Bulharsku a Chorvatsku, kde angličtina příliš nefunguje. Je to taková evoluce naší společnosti – zatímco v prvních letech, kdy nám všechno rostlo, jsme se pouštěli do všeho možného, nyní jsme už více kritičtí, a co nefunguje, vypínáme. I proto jsme se stáhli ze Španělska a Polska, kde jsme neměly dobré obchodní výsledky. Nechceme získat v Německu horko těžko půl procenta, ale jdeme do Bulharska stát se jedničkou na trhu.

Je tedy online expanze předzvěstí i další kamenné prodejny?

Peter Hajduček: Ano, naše strategie je vždy začít online, a kde rosteme, otevřeme následně i kamenný obchod. Letos je to již zmíněné Rumunsku, v příštím roce se podíváme, kde nám to funguje na internetu nejlépe a tam zamíříme. Pevně doufám, že to budou destinace bližší moři(smích).

Již zde padla spolupráce na kolekci s dánskou značkou Soulland. Kolekce jste ale vytvořili například i s Rytmusem nebo módní značkou LaFormelou. Jaký je o tyto produkty zájem?

Peter Hajduček: Kolekcí jsme dělali už několik a vždy je u nich velkým hybatelem cena. Ty s LaFormelou nebo Petrou Ptáčkovou byly dražší, protože šlo o ruční výrobu. Rytmus si vše zpropagoval ve vlastní komunitě, což nám velmi pomohlo.

Naše kolekce jsou obecně vnímány pozitivně, pomáhají nám budovat značku a lidé vědí, že jen neprodáváme krabice, a děláme něco navíc. Ale i tak se o komerčním úspěchu zatím moc mluvit nedá. Ještě se musíme naučit ten správný poměr, stále doprodáváme poslední kusy prakticky všech našich kolekcí, což nechceme. Naším cílem je vytvořit takovou kolekci, která by byla vyprodána hned první den.

A budete letos nějaké podobné kolekce uvádět?

Lukáš Burda: Letos máme v plánu kolekci ve spolupráci s jednou progresivní ukrajinskou značkou. Slibujeme si od ní, že by nám mohla pomoci právě na Ukrajině, ale k dostání bude i u nás.

Peter Hajduček: A kromě kolaborací jsme loni uvedli i náš vlastní model tenisek Footshop x KangaRoos, na kterou jsme měli skvělé ohlasy a rychle se vyprodaly. Na přelomu příštího roku připravujeme další tenisky ve spolupráci se značkou, která patří mezi top pět našich dodavatelů.  

Lukáš Burda: A díky těmto úspěchům se na nás někteří výrobci už dokonce obrací sami. Jeden z top desítky za námi přijel i do Prahy s tím, že bude připravovat 12 kolekcí bot a jednu z nich by rád dělal s námi. A to už je trochu jiná pozice k vyjednávání. Při přípravě nové kolekce zároveň vzniká velmi obsáhlý narativ, díky kterému poměrně jednoduše poskládáme aktivační plán a celé to odprezentujeme po našem „footshopish“ způsobu.

Loni jste se účastnili ve spolupráci se značkou LaFormela Mercedes-Benz Fashion Weeku. Letos jste na něm nebyli. Z jakého důvodu?

Peter Hajduček: Ano, loni jsme byli na pražském i budapešťském fashion weeku. Letos jsme se nezapojili, protože jsme neměli připravenou žádnou kolekci. V budoucnu bychom na to ale rádi navázali, protože být součástí módní scény je pro nás důležité. Chceme se v módním prostředí pohybovat a fashion week je správná cesta.

Lukáš Burda: Byli jsme také vůbec prvním street obchodem ve střední Evropě, který se s fashion weekem propojil. Naše přítomnost měla přesah i do B2B segmentu, kde nás najednou módní firmy začaly brát vážně.

Do televize půjdeme jen, pokud budeme mít dostatečně dobrý příběh.

Peter Hajduček

Už zde několikrát padlo, že Footshop dospívá. Neuvažovali jste v tomto směru i o posílení povědomí o značce a jejím posunu do dalších mediatypů, například do televize?

Lukáš Burda: Letos o tom neuvažujeme, v příštím roce uvidíme. Ale upřímně si nemyslím, že je nutné to nějak měnit. Máme velmi mladou cílovou skupinu, kolem 20 let, a přes televizi si sice vytvoříme povědomí u starší populace, která k nám ale pravděpodobně nakupovat nepůjde.

Peter Hajduček: Nás baví především překvapovat. Proto nám dává smysl účastnit se Mercedes-Benz Fashion Weeku, když to od nás nikdo nečeká, nebo podpořit Lousyho Aubera, aby mohl v Bratislavě na hotelu Kyjev vytvořit největší street art dílo ve střední Evropě. Do televize půjdeme jen, pokud budeme mít dostatečně dobrý příběh.

Jaké máte kromě naznačených kolekcí letos ještě plány?

Peter Hajduček: Teď na květen plánujeme velkou akci u nás ve skladě ve spolupráci s umělcem Martinem Lukáčem.

Lukáš Burda: Akce se lehce dotýká i tématu udržitelnosti. Říkali jsme si, co udělat s množstvím kartonového odpadu, který normálně recyklujeme. Přišli jsme s nápadem, že by je Martin Lukáč mohl využít jako plátno pro své obří portréty známých zápasníků MMA. A protože je tvoří přímo ve skladu, rozhodli jsme se, že tam uspořádáme i vernisáž, na kterou chceme dostat také nějaké zápasníky.

Kromě toho se chceme letos v červnu také spojit s oslavou LGBT komunity a podtrhnout tím, že stojíme za kýmkoliv, nehledě na jeho sexuální orientaci. Pro jakýkoliv náznak netolerance u nás není místo, proto chceme být maximálně rozmanití a zaměstnávat individuality, protože to je hlavním motorem Footshopu.

Peter Hajduček, zakladatel a CEO Footshop

Společnost Footshop založil v roce 2011. Kromě tenisek má také vlastní online marketingovou agenturu Unikum Solutions. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. 

Lukáš Burda, global brand manager Footshop

Ve Footshopu působí od začátku letošního roku. Předtím vedl jako CEO společnost DIVR Labs, pracoval jako obchodní ředitel ve C3 Creative Code and Content, vedl digitální marketing v České spořitelně, marketing značky Nike na českém a slovenském trhu či komunikaci pivní společnosti SABMiller. Vystudoval ČVUT.