Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sami uprostřed noci: Tomáška a Kačenku máma nechala u silnice! Alkohol vítězí nad mateřskými city, vysvětlila odbornice

Autor: lc - 
16. května 2019
11:31

Místo aby klidně spali ve svých postýlkách, ocitli se se sourozenci Tomášek a Kačenka úplně sami uprostřed noci…Jejich matka je zanechala svému osudu pod mostkem u silnice. A už se nevrátila...

 

Noční tmou se rozléhal dětský pláč. „Maminka s námi vystoupila v noci z vlaku. Se mnou a se sestřičkou v kočárku. Protože se se strejdou pohádala ve vlaku. Křičela na něj, kde teda budeme spát, když už nemáme ani korunu, a strejda na mámu taky křičel, že neměla všechny peníze utratit za chlast,“ popisuje Tomášek (6).

Bál jsem se a byla mi zima

Jeho sestřička byla tehdy teprve v kočárku. Hádka skončila tak, že muž zmizel a matka dětí za ním běžela… „Máma postavila kočárek pod můstek u cesty a přikázala mi, abych sestřičku hlídal, že se pro nás vrátí. A já čekal, naštěstí sestřička byla ještě malá a spala, já se ale dost bál a byla mi zima,“ vzpomíná na okamžiky neštěstí Tomášek. 

Víno a rohlík

Trvalo to dlouho, matka se nevracela, v kočárku si klučina našel alespoň rohlík a taky pet láhev s vínem, kterou tam jeho máma měla schovanou. A doufal, že je tam jejich maminka přece nenechá... Nakonec ale vše dopadlo jinak. Opuštěné děti uviděl řidič, který jel kolem, a zavolal policii. Sourozenci nakonec šťastně doputovali do Klokánku, zařízení pro děti v okamžité nouzi.

„Sestřička byla úplně pročůraná, a tak jí klokánčí teta opatrně svlékla. Měla úplně rudé, opruzelé nožičky, no ještěže tam měli různé masti a ošetřili ji, taky jí dali mlíčko, to už jsem ale moc neviděl, protože jsem prostě usnul,“ popsal Tomášek.

Odchod do dětského domova...

V dalších dnech, týdnech a měsících si děti užívaly hraček a pohody. „Byl jsem rád, že jsme v Klokánku mohli zůstat, mámě už nás nevrátili. Ani se nám po ní nestýskalo a jí po nás taky ne, když ani jednou nepřijela,“ dodává klučina. Obě děti si v Klokánku zvykly, jednou ho ale společně musely opustit… „Protože to s pěstouny bohužel nedopadlo a u nás v Klokánku už děti byly moc dlouho, rozhodl soud o tom, že půjdou do dětského domova,“ vysvětlila ředitelka Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek Teplice a Ústí nad Labem Mgr. Daniela Brníková.

Mgr. Daniela Brníková: Mateřský cit padá, alkohol je nade vše…

 Jak se k vám do Klokánku děti s podobným příběhem, jako je tomu u dvou zmiňovaných sourozenců, dostanou?

 „Do Klokánku se umísťují děti, zajištěné PČR, jejichž matky jsou natolik podnapilé, že nejsou schopny se o své dítě postarat, a v rodině není nikdo další, kdo by mohl péči o dítě převzít. Žena nemusí být na alkoholu závislá, může se jednat o jednorázové „pochybení“, těchto případů ale není mnoho, většinou PČR ve spolupráci s Orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) najde v rodině anebo širší rodině osobu, která péče o dítě dočasně převezme do doby, než otec anebo matka vystřízliví. Rodinu pak řeší OSPOD, který vyhodnotí, zda matka může dítě převzít zpět do péče.

A pak máte asi i případy, kdy už je v rodině alkohol na denním pořádku…

 „ Ano, do Klokánku se umísťují i děti, jejichž matky dlouhodobě užívají alkohol a nejsou schopny pro děti zajistit v rodině bezpečné podmínky – zdraví i život dětí v takových rodinách bývá ohrožený. Děti žijí ve špíně, v nedostatku, nemají srovnatelné vybavení a podmínky, jako ostatní děti, jsou deprivované. Mnohdy je situace až tak daleko, že když se rodinou začne zabývat sociálka, bývá pozdě a dítě musí být z takovéto rodiny odebráno.“

Máte zkušenost, že se jde matka dítěte léčit? Zvítězí u ní mateřský pud a rozhodne se se svou závislostí bojovat?

„Umístěním dítěte do Klokánku matka získává možnost se své závislosti zbavit – ambulantní anebo ústavní formou léčení. Matka ve většině těchto případů léčení nezvládne, svou závislost si nepřiznává, bagatelizuje ji. Zažíváme i případy, kdy matčin alkoholismus končí její smrtí. Dá se tedy říct, že mateřský cit u takovýchto matek skutečně padá, alkohol je nade vše.“

Jak často se s podobnými případy setkáváte?

„V roce 2018 v Klokáncích pobývalo 54 dětí matek alkoholiček, většina z nich se do matčiny péče nevrátila …

Pracují s dětmi v Klokánku psychologové?

„S dětmi v Klokáncích vždy pracují psychologové. Mimo to nabízíme i rodinnou terapii, kdy se maminky ( anebo tatínkové) mohou účastnit psychologického sezení společně s dítětem.“

Jaká je další cesta dětí z Klokánků, které provozuje Fond ohrožených dětí?

„Pokud jsou děti vhodné pro osvojení, nabízí je krajské úřady nejdřív prověřeným žadatelům  nejprve v regionu, pak rok v celé České republice a pak přes mezinárodně-právní ochranu dětí v cizině. V téhle fázi už u nás děti dávno nemůžou být, odcházejí do dětského domova. Dřív to šlo, mohly u nás být 3 roky."

Dětem z našeho příběhu to bohužel s náhradní rodinnou péčí nevyšlo….

„Bohužel žadatelé o náhradní rodinnou péči se v Česku neradi odkloňují od svých požadavků na dítě, o které chtějí pečovat, natožpak když se řeší sourozenecké skupiny, které jsou i mnohočetné …“

VIDEO: Chybí 900 utajených bytů pro oběti týrání. Expertka: „Násilník je pronásleduje a bije na ulici!“

villon ( 16. května 2019 18:31 )

Chlast je slast. Jednou to ten malej filosof pochpopí.

zvonekdozahrady ( 16. května 2019 17:20 )

Ve skutečnosti šla protestovat proti Benešový.

panda82 ( 16. května 2019 15:35 )

je třeba číst pozorně, to byla pet láhev, ne pět láhvi, neurážjte klokánky

matylda-rut ( 16. května 2019 15:21 )

A další závažné téma. Opět tu selhává výchova. Matka byla asi vychována stejnou matkou. Dítě je závazek a zodpovědnost min.na 18 let a ne procházka růžovou zahradou. Hnus, že se člověk takhle zhulí. Primitivové.

pupak_1 ( 16. května 2019 12:22 )

Nejdůležitější informaci jsem se v článku nedočetl.
Vrátili paní těch pět lahví vína, nebo ho vychlastaly zřízenkyně Klokánku?

Zobrazit celou diskusi