Menu
MotherClub.cz
Kojení

Výhody tandemového kojení. Jak nakojit starší dítě i novorozence?

Pokud patříte mezi zastánkyně dlouhodobého kojení a uvědomujete si, že je to to nejlepší pro vaše děti, možná byste uvítala i možnost takzvaného tandemového kojení obou sourozenců současně. Jestliže plánujete brzy druhé dítko, je to ideální možnost, jak vyřešit případné problémy a zajistit oběma dětem to nejlepší.

Mateřské mléko minimálně do dvou let

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby byly děti do šesti měsíců života výhradně kojeny, a dále s přikrmováním klidně až do dvou let. Mnohé maminky dnes kojí i déle. Pokud se chystáte znovu otěhotnět a chcete nadále kojit své první dítko, i tato možnost zde existuje. V době kdy budete podruhé těhotná by už váš prvorozený měl zvládnout konzumovat pevnou stravu a vaše mléko by mělo být pouhým doplňkem v jeho výživě. Abyste se v noci vyspala, ideální variantou je nakojit dítě ráno po probuzení, a pak až večer před spaním. Batole by se ale nemělo dožadovat pití v průběhu noci, což se i poměrně často děje.

Otázkou je, kdy vlastně může dojít k otěhotnění, pakliže žena stále kojí. Pokud byste kojila plně, k otěhotnění zpravidla nedojde, ale u kojení starších dětí už žena běžně menstruuje, protože hormonů prolaktinu a oxytocinu se tvoří méně. Jestliže vaše batole pije maximálně dvakrát denně, k početí už může dojít zcela bez problémů.

Hormon prolaktin pomáhá nastartovat kojení. Může i za snížení libida či neplodnost u některých žen

Oxytocin a stimulace bradavek urychlují porod

Jakmile otěhotníte, produkce mléka se z přirozených hormonálních procesů v organismu výrazně sníží, anebo zcela zastaví. Tvorba hormonů, které způsobují laktaci je kontraproduktivní vůči udržení těhotenství. Ve většině případů dojde k odstavení staršího dítěte, anebo saje jen “naprázdno”. Žena samotná zjistí, že se cítí unavená nebo jí kojení fyzicky nedělá dobře. Batole ale může být odstaveno pouze dočasně. Velice brzy se začíná tvořit prvotní mléko – mlezivo. U některých žen již od druhé poloviny těhotenství, u jiných až těsně před porodem.

Proč co nejdéle kojit? 10 benefitů kojení, které ocení každá maminka

Někteří lékaři kojení v průběhu těhotenství a stimulaci bradavek v době tvořícího se mleziva nedoporučují. Hormon oxytocin totiž podporuje nejen tvorbu mateřského mléka, ale také vyvolání porodu a zesílení děložních kontrakcí. Není tím však jednoznačně řečeno, že by kojící žena riskovala potrat nebo předčasný porod. Rovněž je diskutabilní, zda kojené dítě odebírá těhotné matce a jejímu nenarozenému dítěti živiny.

Naslouchejte svému tělu

Zkuste se podat vašemu vnitřnímu nastavení organismu a nesnažte se kojit za každou cenu. Myslete na sebe i na své druhé miminko. Důležité je vaše pohodlí a dobrý pocit. Uvidíte sama, jak vaše tělo zareaguje. V mnoha případech je po narození miminka možné začít opět kojit i své první dítko. Přináší to celou řadu výhod.

Kromě toho, že i vaše první dítě bude mít stále dostatek cenných živin z mléka, lépe se srovná s příchodem sourozence a nebude na něj tolik žárlit. Nebude se cítit odstrčené a žena bude moci nadále používat prsa k uspání i uklidnění obou dětí. Produkce mléka bude optimální, ubudou starosti s přebytky i počátečním silným nalitím prsou. Snažte se však myslet na to, že by starší dítě mělo upřednostňovat pevnou stravu a miminko by mělo být u kojení rozhodně preferováno.

Kojení na veřejnosti: Tipy, jak ho zvládnout s přehledem

Kojení v tandemu mi přineslo spoustu výhod…

Třicetiletá podnikatelka Míša má s tandemovým kojením skvělé zkušenosti. Neváhala se krátce po druhém porodu svěřit se svým příběhem a třeba tak i inspirovat ostatní maminky, aby se toho vůbec nebály:

“V průběhu těhotenství jsem svou starší dceru kojila na sucho 7 měsíců. Bylo to někdy náročné a bolestivé, navíc si myslím, že mi to značně urychlilo porod, což jsem nakonec i uvítala. Porodila jsem překotně v termínu a naprosto bez problémů. Mlezivo, které se mi začalo tvořit asi 2 měsíce před porodem starší dcerka odmítala, a znovu začala efektivně pít asi týden po porodu. Měla jsem obavu, že už je odstavená a nezačne pít vůbec, to se však nestalo.

Velkou výhodu vidím v tom, že jsem tentokrát nezažila to bolestivé nalití prsou po porodu, zároveň mi neteče mléko proudem z druhého prsu, když kojím, jako tomu bylo u prvního dítěte. Myslím si, že mi to hodně pomáhá celkově. Mléko je pořád k dispozici a nečekám až se spustí, necítím ani ten spouštěcí reflex a miminko se nezalyká proudem, protože je odpito tak akorát. A jako bonus mám větší prsa, když zásobuji dvě děti, “ vtipkuje Míša, která věří, že jí kojení obou dětí pomůže vrátit se dříve do formy.

Je potřeba dávat umělé mléko dětem starším jednoho roku?

Dítě kojené v tandemu nemá důvod žárlit

“Také celkově vidím velká pozitiva ze všech stran. Starší dcerka většinou automaticky přiběhne a kojí se s miminkem, svou mladší sestřičku hladí po hlavičce nebo drží za ručičku, eliminuje se žárlení a usnadňuje uspávání. Jedinou nevýhodou je, že mám prsa pořád venku, nejlíp obě, a tedy se na nějaké návštěvy moc netěším. Náročné je kojit na boku ležící miminko, a zároveň druhou rukou podpírat nebo krotit druhé těžké dítě na druhém prsu. Záda přitom trpí nejvíc. Dá se to řešit polštáři a obvykle takhle uspím obě děti naráz, i když je pro mě výhodnější dělat to postupně ,což ale trvá mnohem delší dobu.

“Jsem šťastná, že se to povedlo. Je to to nejlepší, co jsem mohla udělat, i když nepopírám, že je to hodně náročné,” dodává.

Ohodnoťte tento článek:
2,2
Právě čtete

Výhody tandemového kojení. Jak nakojit starší dítě i novorozence?