Vybržďování u Bíliny soud uznal za vydírání se zbraní, řidiči dal podmínku

  12:14
Dvaačtyřicetiletý řidič bílé fabie, který koncem loňského října opakovaně vybržďoval na silnici z Bíliny na Most jiný vůz, dostal podmínku. Původně mu hrozilo až osm let vězení.

Za agresivní chování na silnici dostal Tomáš Vlach tříletou podmínku a stejně dlouhý zákaz řízení. | foto: iDNES.cz / TV Nova

„Obžalovaný Tomáš Vlach byl uznán vinným zločinem vydírání se zbraní, přičemž zbraní je v daném případě automobil,“ sdělila místopředsedkyně mosteckého okresního soudu Jitka Neterdová.

„Soud Vlachovi uložil trest odnětí svobody v trvání tří roků s podmíněným odkladem na stejnou zkušební dobu a trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel všeho druhu v trvání tří roků,“ dodala Neterdová s tím, že to byly jediné tresty, které muži byly uloženy.

Při rozhodování soud přihlédl k trestní bezúhonnosti obžalovaného. „Nedopouštěl se dříve ani žádných přestupků, k trestné činnosti se doznal, projevil lítost nad svým chováním, omluvil se,“ sdělila Neterdová.

„Jeho jednáním nebyla nikomu způsobena fyzická újma, ani žádná faktická škoda, proto soud dospěl k závěru, že trest výchovného charakteru je v daném případě zcela postačující,“ zdůvodnila.

K uložení pouze podmíněného trestu také přispělo, že Vlach sám odevzdal řidičský průkaz. „A od doby, kdy se skutek stal, již sám odmítal řídit, vědom si toho, se spáchal,“ doplnila místopředsedkyně mosteckého soudu.

K agresivnímu chování stačilo zatroubení na někoho jiného

Sérii nebezpečných situací Vlach způsobil 26. října krátce po půl čtvrté odpoledne. Podle svědků k tomu stačilo pouhé zatroubení jiného řidiče na kruhovém objezdu v Bílině.

Vlach, jehož se přitom incident na okružní křižovatce ani netýkal, nejprve zastavil provoz a dobýval se do vozu za ním, jehož posádka se raději zamkla. Následně auto několikrát vybrzdil.

„Spustil výstražná světla a prudce brzdil před jiným osobním autem. Jeho řidič byl nucen zareagovat tak, aby předešel střetu vozidel,“ popsala mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Vypjaté situace natočila palubní kamera v autě vybržděného muže.

Řidičova agresivita vygradovala u Obrnic. „Dostal vůz do smyku a auto zastavil příčně přes pravý jízdní pruh před svodidly a před vozem poškozeného. Ten, aby odvrátil hrozící střet, vyjel na poslední chvíli do levého jízdního pruhu,“ popsala Světláková.

Vlacha nakonec zastavili kousek za Mostem přivolaní policisté. „Nikdo nebyl naštěstí zraněn a nebyla způsobena hmotná škoda,“ sdělila mluvčí policie.

1. listopadu 2018

Autor: