Medicína

7. symposium Pracovní skupiny pro genetiku diabetu (SGGD)


Kategorie: Aktuality 
16.květen 2019

Ve dnech 16. - 18. 5. 2019 se v komplexu poslucháren Fakultní nemocnice v Motole uskuteční vědecké setkání mimořádného významu – 7. symposium Pracovní skupiny pro genetiku diabetu (SGGD), která je součástí Evropské asociace pro studium diabetu (EASD).

V Praze se zúčastní jednání více než stovka předních světových lékařů a vědců z 24 zemí, kteří se věnují výzkumu genetické podstaty diabetu. Během tří dnů budou v motolských posluchárnách přednášet o výsledcích svých výzkumů za poslední dva roky a společně budou hledat cestu, jak co nejlépe pomoci lidem s cukrovkou díky lepšímu poznání podstaty jejich nemoci.

Podle názoru některých odborníků se blíží doba, kdy určení genetické podstaty cukrovky u každého jednotlivého pacienta pomůže nalézt právě pro něj nejvhodnější léčbu - s cílem předejít závažným komplikacím cukrovky a zachovat co nejlepší kvalitu i délku života. Nadcházející setkání nepochybně přinese v tomto směru řadu nových klíčových poznatků.

Diabetes - cukrovka v současné době postihuje přibližně každé pětisté české dítě. Nejčastějším typem je diabetes 1. typu, což je o autoimunitní, na obezitě nezávislé onemocnění, které vyžaduje celoživotní léčbu inzulínem.

To, že se cukrovka objevuje již v raném věku, představuje pro malého pacienta do budoucna opravdu závažný problém. Přibývá totiž těch, kteří prožijí prakticky celý život s diabetem, neobejdou se bez pravidelné aplikace inzulínu a je u nich větší pravděpodobnost pozdních komplikací, z nichž nejobávanější je postižení ledvin, očí a nervů.

Dle TZ

 

www.fnmotol.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová