Mistr Šonka předvede na Aviatické pouti, jak se závodí mezi pylony

  12:48
Letošní už 29. ročník pardubické Aviatické pouti láká vedle obvyklé řady vystoupení historických letadel i na novinku zcela moderní. Organizátoři získali do programu Red Bull Air Race Demo, zmenšenou ukázku prestižní světové série v akrobatickém létání. Loni ji vyhrál český pilot Martin Šonka.

Martin Šonka během závodu Red Bull Air Race v rakouském Spielbergu. | foto: Red Bull Content Pool

„V uplynulé době jsme absolvovali nespočet jednání, aby bylo možné Demo závod Red Bull Air Race na pardubickém letišti realizovat. Také jsme museli s partnery a příslušnými organizacemi vyřešit řadu mnohdy náročných požadavků na splnění bezpečnostních a provozních podmínek,“ uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti.

Akce je náročná na dodržení všech předpisů, zároveň ale byla i velká vstřícnost k tomu, aby se ukázkový závod v Pardubicích uskutečnil.

Fotogalerie

V programu budou zařazena dvě kola závodu, ve kterých se představí čtyři závodníci. Dva budou čeští, kromě Šonky ještě Petr Kopfstein.

Ti na svých speciálech prolétnou trať vymezenou pěti branami vytvořenými známými nafukovacími pylony.

„Hlavní část trati bude situována přímo před hlavním prostorem pro návštěvníky. Ti budou moci sledovat nejen vlastní soutěžní lety, ale obdobně jako na oficiálních závodech budou mít možnost vidět i přípravy pilotů a jejich týmů před samotným letem,“ popsal Rudzinskyj.

Dvoukolový Demo závod zařazený mezi ostatní vystoupení Aviatické pouti se uskuteční jak v sobotu 1. června, tak v neděli 2. června.

Bude to jedinečná příležitost vidět tento sport na českém nebi.

„Složitost technického zabezpečení je náročná, a proto se podobná ukázka nestane součástí programů leteckých dnů,“ dodal Jan Rudzinskyj.

Navíc dohodnout Martina Šonku pro vystoupení na leteckém dnu je složité zejména z časových důvodů.

„I když na Aviatickou pouť létá rád, tak kalendář závodů a tomu podřízených tréninků je pochopitelně přednější. Naštěstí se termín pouti nekryje s Martinovými aktivitami a diváci tak budou moci sledovat úřadujícího mistra světa série Red Bull Air Race i na pardubické obloze,“ uzavřel pořadatel.

Takto Šonka loni ovládl závod Red Bull Air Race na Dunaji v Budapešti:

24. června 2018

Autor: