InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prachatický plavecký bazén zná svůj nový ceník. Levné to úplně nebude

Ilustrační foto.  , Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

PRACHATICE – Prachatická rada města schválila ceník vstupného do bazénu po jeho rekonstrukci. Připravovala ho ředitelka Sportovních zařízení Prachatic Radovna Kutláková, která nám odpověděla na několik otázek k tomu, jak ceník vznikal. Základní vstupné pro dospělého na hodinu se zdvojnásobilo na 80 korun a vstup do saunového světa bude stát v základní variantě pro dospělého 130 korun.

 

Nejbližší konkurence ve Volarech má ceny 60 a 90 korun a v ceně vstupu do bazénu je ve Volarech i pára, která je v Prachaticích nově součástí saunového světa a prostor pro páru se v Prachaticích razantně zmenšil. Základní permanentka ve Volarech nabízí slevu 20%, zatímco v Prachaticích jen 12,5%. Prachatický ceník je naopak poměrně vstřícný k rodinám s dětmi. Kondičním plavcům nabízí zlevněný vstup, ale pouze čtyři dny a pouze ráno. Ceník najdete ve fotogalerii.

„S ceníkem se lidé musí naučit pracovat tak, aby si vždy uměli vybrat produkt, který pro ně bude výhodný. Až bude bazén dokončený, ještě před zahájením jeho provozu, plánujeme ukázat lidem bazén v rámci dne otevřených dveří, aby naši budoucí návštěvníci měli možnost vidět, jaké prostory za tyto ceny navštíví," řekla Radovana Kutláková.

Jak moc bazén rekonstrukci potřeboval?
Plavecký bazén byl ve velmi špatném stavu, což mohu doložit. O jeho opravu jsem usilovala prakticky ihned, co to bylo možné a mnozí z těch, kteří v současné době velmi intenzivně vystupují proti jeho rekonstrukci, se mohli z pozice svých tehdejších významných městských funkcí zasadit o možný dotační titul v té době, kdy tyto funkce zastávali. Teď už to bude obtížné. Ale pozdě bycha honit.

Jak velký vliv měly na nový ceník ekonomické ukazatele?
Při tvorbě ceny jsem se držela principu hospodaření v příspěvkové organizaci, tedy principu řádného hospodáře. Proto jsem vycházela z nákladů jak roku 2017, kdy nákladová cena vstupu činila 104 korun, tak z předpokládaných nákladů z roku 2019. S ohledem na nutnost jednorázového nákupu drobného hmotného majetku a s ohledem ke zvyšujícím se cenám energií a mzdových nákladů odhadujeme cenu vstupu v roce 2019 na 146 korun. Jinými slovy řečeno, v dobách minulých město doplácelo na každý jeden vstup minimálně 64 korun! Na okraj dodávám, že roční návštěvnost se v té době držela na čísle 65 tisíc návštěvníků, takže doplatek města činil více než čtyři miliony korun.

Dívali jste se i na ceny jinde?
Ano. Při tvorbě ceny jsem rovněž vycházela z konkurenčních cen srovnatelných "nových" bazénů - Tábor, Třebíč, Kuřim, Sušice a podobně - a z cen cvičebních jednotek v Prachaticích. Přičemž náklady na cvičební jednotku "na suchu" jsou minimální - pohybuje se v hodnotách 70 až 100 korun. Při propočtu cen v bazénu našem i v jiných bazénech musíte vždy počítat s cenou za jednu minutu. Je to tak proto, že někde je nastaven ceník vstupu na 60 minut a někde na 75 minut.

Jaké další vlivy při vzniku ceníku jste brali v potaz?
Cílem navrženého ceníku je, aby se u nás lidé zdrželi a naučili se u nás odpočívat, aby se naučili využívat bonusů z předplacených vstupů. Chceme v rámci dne otevřených dveří před zahájením provozu bazénu nabídnout produkt firmám podnikajícím v Prachaticích jako možnost nabídnout firemní benefity pro své zaměstnance. - Nově je zde vytvořeno cenové zvýhodnění pro rodiny s dětmi, pro skupiny, naše cvičitelky nově budou nabízet produkt baby plavání a plavání s cvičením pro těhotné, kde ceny jsou velmi příznivé. Pravidelní kondiční plavci budou moci čtyři dny v týdnu využít bazén v ranních hodinách za více než přijatelnou cenu. V ceníku jsme pamatovali i na majitele nevyužitých permanentek ze starého bazénu. Je zde však časové omezení jejich využití do 30. června 2020.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Stanislav 

    Reagovat

     

    Jezdil jsem pravidelně 1x týdně na dvě hodiny (byla sleva) coby důchodce. Mohl jsem využít i páru v ceně. Kolik mě bude teď stát pobyt v bazénu pokud bych chtěl přijet na dvě hodiny a využít páru? A kolik by stála pernamentka pro důchodce při celozimní návštěvě (cca 15x)?
    Díky za reakci a odpověď

    Vloženo 6.8.2019 16:09:18

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace