Jak udržet nábytek s vysokým leskem beze šmouh a otisků

Interier 16. května 2019 | 13:10 — Anna Novotná
Lesklý nábytek je hodně populární. Jenomže také jde na něm mnohem více vidět jakákoliv nečistota a otisky. Jak s nimi rychle zatočit?
Další 3 fotografie v galerii
Nábytek s vysokým leskem je velice oblíbený / Depositphotos

Český národ miluje lesklé kuchyně. Podobně jako zrcadla odráží lesklý nábytek dobře světlo a například bílá kuchyňská linka v kombinaci s jídelním stolem se skleněnou deskou dokáže výtečně prosvětlit a opticky zvětšit malou kuchyň. Jenomže právě tato část místnosti bývá nejvíce vystavena mastnotě, špíně a otiskům. Údržba takové linky tak nebývá nikterak jednoduchá. A hlavně to chce dodržet několik pravidel.

Lak nebo fólie? 

Základem efektivní údržby, která nábytek nepoškodí, je nutnost znát materiál jako takový. Lesklý povrch nábytku dosahuje výrobce lakováním nebo nalepením speciální lesklé fólie, pod kterou je matný materiál. Levnější nábytek s fólií vám po čase může zažloutnout nebo se fólie začne odlepovat, pokud povolí lepidlo. Proto byste se měli vyhnout umístění fóliovaného nábytku v blízkosti vestavných spotřebičů bez zajištění dvířek ochrannými lištami.

Fóliový nábytek hned nečistěte

Při nákupu bývají dvířka opatřena průhlednou fólií, která je chrání před poškozením během přepravy a montáže. V žádném případě z nich fólii nesundávejte, dokud nebude nábytek kompletně hotový. Ale málokdo už ví, že po jejím odstranění by se povrch fóliovaného nábytku neměl alespoň čtyři týdny čistit nebo mýt.

Akrylát naimpregnujte

U akrylátového naopak použijte antistatický přípravek a necheje 14 dní vytvrdnout. Akrylátové povrchy se totiž vyznačují přirozenou pórovitou strukturou a antistatický sprej se do těchto pórů dostane a kompletně je uzavře. Díky tomu je lesklý povrch po vytvrdnutí mnohem odolnější vůči mechanickému poškození. 

Ředidla a odklakovače zapovězena

Při čištění lesklého nábytku zapomeňte na abrazivní prostředky, nevhodné jsou i saponáty, čističe na bázi alkoholu nebo rozpouštědel jako toluen, aceton či benzín, nebo alkohol v koncentraci nad 25 procent. Běžné čištění akrylátových povrchů se opět provádí antistatickým sprejem a měkkým bezešvým bavlněným hadříkem. Lesklá fóliovaná dvířka čistíme teplou vodou a jemným hadříkem, který nepouští chloupky. Využít můžeme speciální utěrky do auta napuštěné čisticím roztokem nebo jemné čistící ubrousky. Hlavně lesklý nábytek nikdy nečištěte párou.

Pozor na "švédské" utěrky

Pokud používáte mikrovláknové utěrky, dejte si pozor při jejich výběru. A hlavně ruce pryč od těch, které stojí pár korun. A to proto, že jejich okraje jsou obšité silonovou tvrdou nití, která se vám může „odměnit“ poškrábáním laku. Pokud se vám přesto za roky podaří menší škrábanec, lze jej ještě snadno opravit. Jak na to u konkrétních typů dřeva, jsme psali zde. Při výběru utěrky se řiďte kvalitou mikrovlákna, které se známkuje od A do D. Ty nejlevnější (D) mají málo polyamidových vláken a příměs bavlny, která snadno saje vodu, proto pomalu schne. Čím vyšší jakost, tím víc jsou obsažená polyamidová vlákna rozštěpená, lépe absorbují mastnotu, nečistotu a vodu. Ty nejkvalitnější jsou v kategorii AA a jsou z nerecyklovaných plastů. Ale také stojí i několik set korun. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu