Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Švédsko přejelo Rakušany 9:1. Landeskog po příletu řádil a skórovalo devět různých střelců

Po dvou dnech volna byli odpočatí a bylo to znát. Švédští hokejisté skórovali z každé čtvrté střely v utkání s Rakouskem a nakonec z toho byl pro jejich soupeře stejný debakl jako pro Nory, tedy 9:1. Prosadilo se devět různých střelců. Po příletu ze zámoří hned při prvním střídání zapsal gól Gabriel Landeskog a k tomu poté dvě asistence. Probudil se i Elias Pettersson se stejným bodovým příspěvkem. Za Rakušany snížil pouze Michael Raffl.

Švédský útočník Landeskog před brankářem Rakouska Starkbaumem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Švédští útočníci mají na bleskový vstup do šampionátu patent. Po trefě forvarda Columbusu Alexandra Wennberga hned v prvním střídání po příletu proti Norům, jej napodobil i kolega Landeskog s Rakouskem. Hvězda Colorada si najela na pas Petterssona a už po 69 sekundách otevřela skóre.

Tato spolupráce jako by předeslala, kterým hráčům se utkání nejvíc ve švédském dresu povede. A že to oba potřebovali. Landeskog dorazil do Bratislavy brzy ráno v den zápasu, ale působil svěže a mimo gól stihl ještě asistovat u branek Eliasů, Lindholma a právě mladíka Petterssona.

Talent Vancouveru se na turnaji prosadil poprvé. Začal šampionát v první formaci, poté se přesunul do druhé. Jeho výkony nebyly optimální až do duelu s Rakouskem. K jasné výhře přispěla i další posila bek John Klingberg, který byl hodně vytížený.

Lundqvist vzápětí po úvodní trefě Landeskoga kryl únik Zwergera a ve třetí minutě zvýšil Krüger, který se prosadil z dorážky po Lindblomově střele. Poté se sice Rakušané ubránili při vyloučení Thomase Raffla, ale pak našel bekhendem zpoza branky Wennberg Nylandera a bylo to 3:0.

V čase 7:32 už vedli šampioni z minulých dvou let o čtyři branky, poté co Nylander ideálně uvolnil Larssona, který překonal přesouvajícího se rakouského gólmana. V 15. minutě přidal další gól střelou z pravého kruhu přes obránce Adrian Kempe.

"My jsme dali gól téměř z každé druhé střely. Bylo to pro jejich brankáře těžké. Podařilo se nám otevřít prostor mezi kruhy a vytvořili jsme si tam šance," řekl švédský gólman Henrik Lundqvist.

V druhém dějství nejdříve pomohla po Ekholmově pokusu Starkbaumovi tyč. V polovině zápasu už skóroval v přesilové hře Rasmussen a ve 34. minutě se trefil z levé strany z úhlu Lindholm.

Na začátku závěrečné části využil početní výhodu při Herburgerově trestu po Wennbergově přihrávce Ekman-Larsson. Po Peterově chybě vedla kombinace Landeskoga a Lindholma ke snadnému gólu Eliase Petterssona na 9:0. Ve 48. minutě připravil Lundqvista o čisté konto blafákem do bekhendu Michael Raffl.

"Věděli jsme, že proti týmům, jako jsou Švédsko a Rusko, nebudeme mít šanci. Teď proti Norům ji mít budeme, pokud předvedeme náš nejlepší výkon. Ale Norsko je favorit. Musíme hrát dobře defenzivně a čekat na šance. To je cesta, jak můžeme získat body," řekl rakouský útočník Thomas Hundertpfund, jehož tým na první zisk na turnaji čeká.

MS v hokeji - skupina B (Bratislava):

Švédsko - Rakousko 9:1 (5:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Landeskog (E. Pettersson, E. Lindholm), 3. Krüger (O. Lindblom), 6. W. Nylander (Wennberg, Hörnqvist), 8. A. Larsson (W. Nylander), 15. A. Kempe (Lander, Ekholm), 30. Rasmussen (Krüger), 34. E. Lindholm (Landeskog, E. Pettersson), 43. Ekman-Larsson (Wennberg, Hörnqvist), 46. E. Pettersson (E. Lindholm, Landeskog) - 48. M. Raffl (F. Hofer, Schlacher). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8386.

Sestavy:

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen - O. Lindblom. Trenér: Rikard Grönborg.

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Wolf, Schlacher, Peter, Strong - Ganahl, T. Raffl, P. Schneider - Baumgartner, F. Hofer, M. Raffl - Rauchenwald, Haudum, Zwerger - Cijan, Hundertpfund, Ganahl. Trenér: Roger Bader.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články