Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skokan Hlava ukončil závodní kariéru, u týmu ale zůstane

Lukáš Hlava ukončil kariéru. Ve Světovém poháru závodil šestnáct let a jeho maximem bylo čtrnácté místo v konečném pořadí seriálu. Ze skokanského prostředí ale neodchází, stal se členem realizačního týmu reprezentace vedle trenérů Davida Jiroutka a Antonína Hájka.

Lukáš Hlava
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Lehké rozhodnutí to nebylo," řekl Hlava. Ve 34 letech ještě zvažoval skákat dál. "Nabídka přetrvávala, ale přišla i možnost zůstat s mančaftem, pro kterou jsem se rozhodl. Budu se snažit pomáhat klukům, aby měli třeba větší luxus, a dokázat jim dopřát, co jsem já neměl," pronesl Hlava.

Ve Světovém poháru debutoval v roce 2003 v Liberci a právě pod Ještědem se podílel na pátém místě družstva na světovém šampionátu o šest let později. "Domácí mistrovství světa se povedlo," souhlasil závodník přezdívaný Hlávka.

Ze 180 startů mezi elitou se jednou dostal ve Světovém poháru na stupně vítězů. V Lahti skončil v roce 2012 třetí. "To bylo super, ale neberu to jako top. Celá tahle sezona byla mým největším vrcholem kariéry a tohle umístění přispělo k celkovému pořadí za zimu," vyzdvihl čtrnácté místo v hodnocení SP sezony 2011/12.

Práce všeho druhu

Skokanský tým začal přípravu ve složení Roman Koudelka, Viktor Polášek, Tomáš Vančura, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Vojtěch Štursa. Hlava už se přesunul do nové role a pomáhá se zabezpečením. "Zahraju si s nimi třeba volejbal, ale jinak se snažím jim připravit, co je potřeba - činky, překážky, podložky," řekl.

V zimě se Hlava bude starat i o přípravu lyží, úpravu kombinéz a zajištění dalšího vybavení. "Cokoli budou potřebovat, sednu do auta a přivezu," dodal.

Nová sezona začne mimo jiné letními závody Kontinentálního poháru při tradičním Memoriálu Jiřího Rašky, který v minulé sezoně vyhrál právě Hlava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články