Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hnilička či Hašek kopou za univerzitní hokej. Bude se hrát v České republice vysokoškolská liga?

V zámoří má univerzitní sport enormní zvuk a sledovanost se mnohokrát rovná i profesionálním soutěžím. V tuzemsku doposud žádná vysokoškolská liga v žádném sportu neexistuje. V dohledné době by se to však mohlo změnit. Vznik univerzitní hokejové soutěže má podporu ČSLH a mohla by odstartovat už v příští sezoně. Velmi aktivní je v této věci mimo jiné i olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička, aktuálně vládní zmocněnec pro sport.

Utkání nadnárodní soutěže EUHL (Evropská univerzitní hokejová liga)
zdroj: twitter.com/hokejkacz

Skloubení vysokoškolského studia s profesionálním sportem je pro mnoho hokejistů víceméně nereálné. Legendární brankář Dominik Hašek, který absolvoval Pedagogickou fakultu na Univerzitě Hradec Králové, však představuje zářný příklad, že to možné je.

"Samozřejmě záleží na daném jedinci, jak se k tomu postaví. Já osobně jsem rád, že jsem v průběhu kariéry VŠ studoval. A myslím si, že to spojit jde," glosoval Hašek.

Během působení v Detroitu se mimo jiné seznámil i s vysokoškolským systémem v USA. "Měl jsem možnost navštívit Michiganskou státní univerzitu, kde jsem mluvil s hráči, kteří hráli NCAA (nejvyšší soutěž v USA) i s jejich učiteli. Zjistil jsem, jak to funguje, a také proto jsem roli patrona projektu vysokoškolského hokeje v České republice přijal."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Univerzitní hokej

V Česku se každoročně konají nadprůměrně sledovaná derby univerzitních mužstev v Praze, Brně, Plzni či Ostravě, ale dlouhodobá soutěž v současnosti neexistuje. 

"Chtěli bychom vytvořit ligu, která by běžela celou sezonu, navazovala na tuzemský vzdělávací systém a spolupracovala s českým svazem ledního hokeje. Chtěli bychom, aby studenti mohli pravidelně trénovat a utkávat se v zápasech," řekl Tomáš Hlaváč, manažer Engineers Prague - účastníka evropské univerzitní soutěže (EUHL), jenž v březnu reprezentoval univerzitní hokej na Světovém poháru v Pekingu, kde obsadil 2. místo.

"Doposud jsme hráli pouze EUHL, které se účastnila kromě týmů z Česka ještě dvě slovenská, jedno z Polska a také z Maďarska," pokračoval Hlaváč.

Účastníci EUHL v sezoně 2018/19:

GLADIATORS TRENČÍN
UMB HOCKEY TEAM BANSKÁ BYSTRICA
HC MASARYK UNIVERSITY
UK PRAHA
ENGINEERS PRAGUE
ACADEMICS PILSEN
BO OSTRAVA UNIVERSITY
SHIELDS OLOMOUC
VSTE BLACK DOGS BUDWEIS
DIPLOMATS PRESSBURG
CAVALIERS BRNO
HOKIKLUB BUDAPEŠŤ

"Máme ambice organizovat soutěže i v jiných odvětvích. Je to i věc, která je důležitá pro Milana Hniličku (ANO). Ten nám momentálně pomáhá. Hokej by měl být víceméně pilotním projektem, ale byli bychom moc rádi, aby to inspirovalo další sporty," vysvětlil Hlaváč.

Nasnadě je však pochopitelně otázka uvolnění hráčů z mateřských klubů. "V současnosti je v Česku osm univerzitních celků a každý z nich je vlastním právním subjektem – nejsou tím pádem zařazené do svazového systému. Proto kdokoli nastoupí v soutěži či univerzitním derby, nemusí mít povolení od klubu."

"Nicméně do budoucna chceme spolupracovat se svazem, takže to budeme muset probrat, abychom si vzájemně neškodili. Naopak. Chceme si vzájemně pomoci," zakončil Hlaváč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články