Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Za pár dní návratnost 163 % a „vegani všech zemí, spojte se“

Za pár dní návratnost 163 % a „vegani všech zemí, spojte se“

16.05.2019 17:51

Pozornost investorů v posledních dnech láká vývoj akcií společnosti Beyond Meat, která vyrábí rostlinné náhražky masa. Na počátku týdne si od IPO provedeném druhého května připisuje 163 % a z tohoto pohledu tak šlo o nejlepší IPO letošního roku. Jak jsem tu uváděl ve více než jednom z předchozích příspěvků, valuace některých společností, které nově přichází na trh, mi nedávají moc smysl. Čistě proto, že implikují takové budoucí zisky, jaké by byly v souladu s výjimečně silnými pozicemi na trhu, a to jak vůči zákazníkovi, tak vůči potenciální konkurenci. Patří BM do této skupiny investičních snů?

Rostlinné náhražky masa nejsou samy o sobě ničím novým. Nabízí BM něco unikátního? Forbes zhruba před měsícem o produktech firmy psal: „Značka, která představuje odlišný přístup k oblíbenému jídlu, přilákala i hvězdné investory: například Billa Gatese, Leonarda DiCapria či Dona Thompsona, bývalého CEO McDonald’s. Hlavními ingrediencemi jsou hrachový protein a červená řepa, která dává burgeru krvavou barvu, a bramborový škrob a kokosový olej, díky nimž je vláčný“.

Beyond Meat podle Forbesu uvádí, že oproti běžnému hamburgeru je „na výrobu jednoho bezmasého třeba o 99 procent méně vody, o 93 procent méně půdy a o polovinu méně energie. Vyprodukuje se také o 90 procent méně skleníkových plynů... Kdybyste si nedávali pozor, při ochutnávce si ani nevšimnete, že nejíte klasický burger... Jen když se na chuť soustředíte, poznáte, že před vám neleží opravdový hamburger. Chutná spíš jako masovo-zeleninový karbanátek“, psal Forbes. Z produktů firmy by se podle jejích stránek mělo dát vyrobit například něco takovéhohle:

0
Zdroj: Beyond Meat

Jak ukazuje následující tabulka, na produktu asi něco bude, protože tržby firmy prudce rostou (i když růst jistě ulehčuje to, že nejde o žádného giganta). Nicméně nejde o firmu, kde by cena akcie stále na něčem již nyní hmatatelném. Tedy zejména na pozitivním volném toku hotovosti (tom, co může být po splátkách dluhu, případně akvizicích, rozdělen akcionářům). V roce minulém dosáhly tržby téměř 90 milionů dolarů, zatímco v roce 2017 32,5 milionu dolarů. Už na provozním zisku ale firma generuje ztráty, a to samé platí o provozním a volném toku hotovosti:

0
Zdroj: Morningstar

Udělejme stejné cvičení, jako u jiných IPO hitů letošního roku - podívejme se na to, jaký tok hotovosti by zmíněnou kapitalizaci ospravedlnil a jakou návratnost by implikoval. Pokud budeme předpokládat, že beta akcie se rovná jedné, požadovaná návratnost u akcií bude nad 11 %. Kapitalizace BM dosahuje asi 4,6 miliardy dolarů. Prvních pět let volného toku hotovosti v následujícím grafu je z analytických projekcí na Business Insider, zbytek je „dorovnán“ tak aby současná hodnota tohoto cash flow odpovídala kapitalizaci. Podotýkám, že i po desátém roce projekcí tok hotovosti roste stále dost vysokým tempem cca 9 % ročně:

0

Do deseti let by tedy měla BM přejít ze záporného toku hotovosti do vysokých kladných čísel. Jak jsem uvedl, podobné projekce je dobré si dát alespoň zhruba do souvislosti s tím, jaké návratnosti aktiv, investic, či kapitálu by znamenaly. Pokud by měly být extrémně vysoké, je namístě se ptát, zda na něco takového firma má – z hlediska unikátnosti svého produktu a jeho atraktivity pro zákazníka a v neposlední řadě z hlediska udržitelné konkurenční výhody.

Pokud by zde nakonec poměr volného toku hotovosti k tržbám dosahoval cca 10 %, musela by firma za deset let generovat tržby ve výši 3 miliard dolarů. Pokud by obrat celkových aktiv dosahoval hodnoty 0,75, celková aktiva firmy by v té době dosahovala asi 2,3 miliardy dolarů. A návratnost aktiv měřená volným tokem hotovosti by se pohybovala na 13 % (300 milionů dolarů děleno 2,3 miliardy dolarů).

Uvedené poměry obratu aktiv a hotovostních marží jsou odvozeny od potravinářských gigantů. Ve skutečnosti mají velký rozptyl a BM na tom se svou provozní efektivitou nebude přesně tak jako oni. Výše uvedené mi ale naznačuje, že tady snad nedochází k nějaké extrémní disproporci mezi tím, co (i) firma musí generovat na ospravedlnění kapitalizace a (ii) tím, co by to znamenalo z hlediska návratností, potažmo implicitně očekávanou pozicí na trhu. Nyní je „jen“ otázkou, zda oněch cca 300 milionů dolarů volného toku hotovosti a několikamiliardových tržeb, je realistickou metou z hlediska potenciálu trhu a firmy. Vegani všech zemí, spojte se!


Čtěte více:

Nejsme sociální síť ani vyhledávač, vzkazuje trhu Pinterest
18.04.2019 12:51
Nesrovnávejte nás se sociálními médii ani s vyhledávačem, vzkazuje inv...
Technologičtí jednorožci jsou v kurzu, ten ale nesměřuje k vysokým ziskům
23.04.2019 10:44
Investoři k popisu světa obchodu často používají zvířata jako medvědy,...
Nejatraktivnější nudná akcie na trhu?
23.04.2019 17:56
Společnost Levi Strauss & Co. před několika týdny opět vstoupila na ak...
Akcie Beyond Meat při nejúspěšnějším IPO od finanční krize posílily o 163 procent
03.05.2019 8:33
Akcie amerického výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat dnes za...
Uber Technologies: IPO roku přichází (analýza)
09.05.2019 15:57
Ve čtvrtek 9. května (nacenění, obchodování od 10. května) nás čeká je...

Váš názor
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů