Lenovo představilo první skládací notebook s 13palcovým ohebným displejem

Pokud je zařízení v režimu notebooku, tak se na displeji objeví dotyková klávesnice / Lenovo
Lenovo se nenechává starostmi, jež má Samsung se svým skládacím smartphonem, odradit a přináší svoji variaci na toto téma. Tento čínský technický gigant přináší ohebný displej do zcela nové oblasti, jakou sami tvůrci nazývají „první skládací PC na světě".

Notebooky se již dávno skládají na půlku, to není nic zvláštního. Zde ale není displej a klávesnice jako obvykle, ale interiér obsahuje 13,3" OLED displej, který když rozložíte zcela, rázem z něj máte kapesní tablet.

Co se týká parametrů, tak se můžete těšit na 13,3" v případě kompletního otevření, 9,6" v laptop režimu, OLED displej s poměrem stran 4:3 a rozlišením 2K a na akumulátor „s výdrží celý den". Zástupci Lenova ve svém prohlášení tvrdí toto: „Novinka není ani tablet, ani smartphone, je to plnohodnotný laptop se skládacím displejem." Přístroj bude evidentně ideální pro lidi, jež chtějí mít plnohodnotný výkon laptopu, a přesto ho občas používat i jako tablet.

Když je zařízení v režimu notebooku, tak se na displeji objeví dotyková klávesnice, takže vaše e-maily, psaní dokumentů a podobné věci zvládnete stejně dobře jako při psaní na virtuální klávesnici na každém jiném tabletu.

Uživatelé si ale mohou také zařízení spojit s Bluetooth klávesnicí za situace, kdy by ocenili co nejvíce prostoru na displeji. Jeden velmi slibný detail tohoto zařízení je v tom, že na rozdíl od testovacích modelů Samsung Galaxy Fold, zde není na displeji onen nevzhledný záhyb uprostřed displeje.

Interiér novinky je totiž absolutně bezešvý a to i přesto, že se tento stroj zavírá magneticky (jako Galaxy Fold) a je zde malá mezera a vybrání v oblasti kloubu.

Lenovo naznačilo i to, že tato forma je ideální pro neustálé, „denní i noční použití". Uživatelé si jej mohou přeložit napůl a přečíst si novu knihu nebo snad použít vestavěnou podpůrnou nožku a sledovat tak videa i bez držení zařízení v ruce. Naopak se dá rozložit jako tablet v práci a psát si na něm poznámky.

Přístroj má rozměry větší knihy a váží cca 1 kilogram. Vestavěná infra-kamera zase poslouží pro biometrickou bezpečnost (jako třeba „Windows Hello", jež vás nechá zalogovat se pomocí rozeznání obličeje).

Cena a další podrobnosti zatím nejsou známy. Jde o prototyp, takže na trhu se má objevit nejdříve na jaře 2020 a to v rámci řady Lenovo ThinkPad X1.

Mohlo by vás zajímat

Reklama