Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Kanada měla proti Francii namále, zachránili ji až Mantha se Stonem

Javorové listy znovu nepřesvědčily, k vítězství nad Francií jim však stačil opět poloviční výkon. Hokejisté galského kohouta se v závěru dotáhli na favorita na rozdíl jedné branky, ale Anthony Mantha společně s Markem Stonem znovu upravili na konečných 5:2. Kanada tak po úvodní prohře zaznamenala třetí triumf v řadě.

Hokejisté Kanady
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Další tréninkové tempo se už nemuselo vyplatit, ale Kanaďané zvládli i duel proti Francii. Hráči javorových listů se nechali ukolébat pohodlným tříbrankovým vedením a v závěru se strachovali o výhru. Francouzi se totiž dostali na kontakt po přesilovkové trefě kapitána Fleuryho ve 37. minutě a po třech minutách poslední části to bylo po zásahu Recha už jen o gól.

Kanaďané se ale mohou na letošním šampionátu spolehnout na Manthu. Útočník Detroitu dorazil Turrisovu střelu, po níž puk zůstal na brankové čáře, a zvýšil na 4:2, čímž definitivně rozhodl o kanadském úspěchu. Pojistku přidal o dvě minuty později Stone a závěr se i přes početná vyloučení dohrál bez dalších příležitostí.

"První třetina se mi z naší strany líbila. Hráli jsme dobře. Ve druhé jsme trochu polevili, ztratili pár puků a Francie toho využila. Soupeři se podařilo snížit na 3:2, ale pak jsme zase zabrali a začali hrát, jak potřebujeme," zhodnotil zápas trenér Kanady Alain Vigneault.

Mantha tak potvrdil skvělou formu na turnaji. Ze čtyř duelů má už devět bodů a hlavně pět branek, čímž se dotáhl na dělené druhé místo pořadí kanonýrů na šampionátu. Důrazný forvard se v utkání prosadil dvakrát, když otevřel skóre už v deváté minutě, kdy tvrdou ránou do šibenice zužitkoval další kanadskou početní výhodu – v Košicích už sedmou.

Náskok poté navýšili obránce Nurse po pěkné kombinaci s Marchessaultem a po něm také Cirelli, který těžil ze spolupráce Couturiera s Reinhartem. Kanaďané ale další branky nedokázali přidat, i vinou několika nastřelených tyček po šancích Marchessaulta nebo Cirelliho.

Brankář Carter Hart ale čisté konto neudržel a ve třetí třetině musel pohlídat nejtěsnější vedení javorových listů. Francouzi však srovnat nestihli a po závěrečných dvou direktech prohráli počtvrté na šampionátu a mají jen jeden bod.

Jedenatřicetiletý francouzský gólman Buysse si i přes prohru zápas užil. "Poprvé jsem byl na mistrovství světa před deseti lety, ale to jsem zápasy sledoval jen z tribuny. Jako dítě člověk sní o tom, že bude hrát proti Kanadě, a to se dnes stalo. Jsem opravdu šťastný," řekl Buysse, který si nakonec připsal 41 zákroků.

"Párkrát jsem mohl něco udělat lépe, některé střely jim nesedly, takže jsem měl štěstí. Byl to dobrý zápas, ale mohlo to být lepší," dodal gólman Amiens.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:

Kanada - Francie 5:2 (3:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Mantha (Theodore, Severson), 11. Nurse (Marchessault, Dubois), 17. Cirelli (Couturier, Reinhar), 49. Mantha, 51. Stone (Marchessault) - 37. Fleury (Chakiachvili, Guttig), 43. Rech. Rozhodčí: Reneau (USA), Öhlund - Malmqvist (oba Švéd.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 4519.

Kanada: Hart - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Myers, Theodore - Stone, Dubois, Marchessault - Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Jost - Henrique, Bertuzzi. Trenér: Alain Vigneault.

Francie: Buysse - Gallet, Hecquefeuille, Chakiachvili, Thiry, Janil, Crinon, Dame-Malka - Rech, Guttig, Texier - Fleury, Claireaux, T. Bozon - Bertrand, Ritz, Treille - Leclerc, Berthon, Perret - Valier. Trenér: Philippe Bozon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články