Hlavní obsah

Švédsko - Rakousko 9:1Severská kanonáda rozmetala naděje Rakouska

Aktualizováno

Hokejisté Švédska vyhráli ve čtvrtečním utkání skupiny B na MS nad Rakouskem 9:1. Seveřané rozhodli o svém vítězství už v první třetině, kterou vyhráli o pět branek. Po úvodní prohře s Českou republikou tak Švédové potřetí za sebou vyhráli a mají devět bodů.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Nová švédská posila z NHL Gabriel Landeskogotevřel skóre duelu s Rakouskem.

Článek
Fotogalerie

Švédové nastoupili už se dvěma nově dopsanými posilami na soupisku - bekem Johnem Klingbergem z Dallasu a útočníkem Gabrielem Landeskogem z Colorada, který při prvním střídání po 69 sekundách hry otevřel skóre. Zpoza branky jej uvolnil Elias Pettersson a kapitán Avalanche zasunul puk vedle pravého betonu Starkbauma k tyči.

Lundqvist vzápětí kryl únik Zwergera a ve třetí minutě zvýšil Krüger, který se prosadil z dorážky po Lindblomově střele. Vzápětí se sice Rakušané ubránili při vyloučení Thomase Raffla, ale pak našel bekhendem zpoza branky Wennberg Nylandera a bylo to 3:0.

V čase 7:32 už vedli šampioni z minulých dvou let o čtyři branky, poté co Nylander ideálně uvolnil Larssona, který překonal přesouvajícího se rakouského gólmana. V 15. minutě přidal další gól střelou z pravého kruhu přes obránce Adrian Kempe.

V druhém dějství nejdříve pomohla po Ekholmově pokusu Starkbaumovi tyč. V polovině zápasu už skóroval v přesilové hře Rasmussen a ve 34. minutě se trefil z levé strany z úhlu Lindholm.

Na začátku závěrečné části využil početní výhodu při Herburgerově trestu po Wennbergově přihrávce Ekman-Larsson. Po Peterově chybě vedla kombinace Landeskoga a Lindholma ke snadnému gólu Eliase Petterssona na 9:0. Ve 48. minutě připravil Lundqvista o čisté konto blafákem do bekhendu Michael Raffl.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku
Skupina B (Bratislava)
Švédsko - Rakousko 9:1 (5:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Landeskog (E. Pettersson, E. Lindholm), 3. Krüger (O. Lindblom), 6. W. Nylander (Wennberg, Hörnqvist), 8. A. Larsson (W. Nylander), 15. A. Kempe (Lander, Ekholm), 30. Rasmussen (Krüger), 34. E. Lindholm (Landeskog, E. Pettersson), 43. Ekman-Larsson (Wennberg, Hörnqvist), 46. E. Pettersson (E. Lindholm, Landeskog) - 48. M. Raffl (F. Hofer, Schlacher). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 8386.
Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, Ekholm, M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, Wennberg - E. Lindholm, Landeskog, E. Pettersson - A. Kempe, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen - O. Lindblom. Trenér: Rikard Grönborg.
Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Wolf, Schlacher, Peter, Strong - Ganahl, T. Raffl, P. Schneider - Baumgartner, F. Hofer, M. Raffl - Rauchenwald, Haudum, Zwerger - Cijan, Hundertpfund, Ganahl. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: