Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svačinu do bavlněného ubrousku: Čeští studenti uspěli s náhradou plastových sáčků

Autor: ČTK - 
16. května 2019
20:10

Soutěž JA Studentská firma roku letos vyhráli studenti královéhradecké Obchodní akademie s firmou Kiš-Kiš vyrábějící voskované ubrousky na svačiny, které mohou nahradit plastové sáčky. V tiskové zprávě to ve čtvrtek oznámil Jakub Smolík z neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement Czech, která soutěž pořádá. Vítězná firma bude Česko reprezentovat v mezinárodní soutěži studentů.

V programu JA Studentská firma mohou studenti středních a vyšších odborných škol, učilišť i gymnázií zakládat za dozoru učitelů a odborníků skutečné firmy. V soutěži pak mají možnost představit výrobky či služby, které jejich firmy nabízejí. Letos v soutěži zvítězila hradecká Kiš-Kiš s výrobkem Kišáček. Je to bavlněný ubrousek napuštěný včelím voskem. Díky tomu, že dobře drží tvar a je opakovaně použitelný, může podle studentů nahradit plastové sáčky na školní svačiny.

„Udělali velký kus práce. Dokázali to, že jejich firma reálně funguje a prodává. Prodali přes 850 výrobků,“ uvedl k ocenění učitel vítězných studentů Zdeněk Pospíšil. Vítěze soutěže vybírala porota, v níž zasedli mimo jiné i vedoucí představitelé Raiffeisenbank a firmy Manpower Group. Kiš-Kiš bude Česko zastupovat v evropském finále soutěže studentských firem v červenci ve Francii.

Organizace Junior Achievement funguje ve více než 120 zemích světa a letos oslaví 100. výročí vzniku. Česká pobočka Junior Achievement byla založena roku 1992 a u jejího zrodu stál podnikatel Tomáš Baťa mladší, syn zakladatele obuvnické firmy Baťa Tomáše Bati.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 17. května 2019 08:20 )

Ano, evidentně nikdo nemá doma dítě s batohem. Sáček je sáček.

flora ( 16. května 2019 21:34 )

Vždy mě dojme, když se s velkou slávou objeví něco, co bylo dřív zcela běžné a později s opovržením od nastupující generace zavrhnuté
Jak mají dnešní studenti vymyšlené praní těch ubrousků? Také v mýdle s jelenem nebo v saponátech měkčených aviváží? Nebo jsou to ubrousky na jedno použití, či se tak daleko v rozoumkování ještě nedostali ?

nabuchodonozor ( 16. května 2019 20:59 )

Také jsme jako děti dostávaly od maminky svačinu ve lněném ubrousku s vyšitým monogramem v textilním pytlíku, který nám maminka ušila na cvičky a na svačinu.

Zobrazit celou diskusi