TOPlist

Asus ZenFone 6: netradiční konstrukce, obří baterie a příznivá cena (první dojmy)

Asus ZenFone 6 první dojmy

Smartphony Asus ZenFone 5 a ZenFone 5Z v loňském roce velmi příjemně překvapily, neboť nabídly velmi dobrou výbavu za rozumné peníze. S jejich nástupcem v podobě aktuálního modelu ZenFone 6 si dal Asus pořádně načas, namísto barcelonského veletrhu MWC zvolil k jejich premiéře až dnešní den a jiné španělské město – Valencii. Vyplatilo se počkat? Rozhodně ano! Novinka opět láká na skvělou hardwarovou výbavu, brutální výkon a velmi rozumně nastavenou cenu.

Nepřehlédněte – recenze Asus ZenFone 6: Číslo 5 žije

Asus ZenFone 6: první dojmy

Asus ZenFone 6: 92 procent čelní plochy zabírá displej

Vlajková loď Asusu letos přichází pouze v jedné verzi, naštěstí v té vrcholové, která dělá ve výbavě minimum kompromisů. Že se jedná o vlajkový model, prozrazuje už samotný design, u kterého Asus kladl důraz na maximální vyplnění čelní strany displejem.

Asus ZenFone 6 přichází s nápaditým designem i originálními barvami
Novinka přichází s nápaditým designem i originálními barvami

V řeči čísel to znamená 92 procent plochy pro 6,4″ IPS panel s rozlišením 1 080 × 2 340 pixelů a poměrem stran 19,5:9. Displej nabízí přesné podání barev (96% pokrytí NTCS a 100 % DCI-P3) a podporu HDR10, jeho krytí obstarává sklo Gorilla Glass šesté generace. Nezapomnělo se ani na notifikační diodu.

Asus ZenFone 6: Číslo 5 žije

Tenké rámečky vysloužily displeji marketingové označení NanoEdge, v tom horním se ukrývá sluchátkový reproduktor, spodní je pak zcela prázdný. A kde je selfie kamerka? Schovaná! Spekulace o dvojité vysouvací konstrukci se nepotvrdily, Asus jde na věc zcela jinou cestou – umí nad displej překlopit hlavní fotoaparát(y) ze zadní strany. Podobně, jako to dělá Samsung Galaxy A80, který ale vsází na výsuvnou a otočnou jednotku.

Tak schválně, co vám tenhle obrázek připomíná? Také jste si vzpomněli na robota z filmu Číslo 5 žije? :-)
Také jste si při pohledu na tenhle snímek ZenFone 6 vzpomněli na robota z filmu Číslo 5 žije? :-)

Autoportréty tak nabídnou stejnou kvalitu jako klasické snímky, což milovníci selfies ocení. Celé řešení je motorizované a umožnuje plynulé otočení fotomodulu o 180°, přičemž díky funkci Free Angle lze využít jakékoliv jeho pozice. Bohužel kvůli této konstrukci jsme se ani letos od Asusu nedočkali odolnosti vůči vodě.

Ve vyklápěcím modulu se nacházejí dva fotoaparáty:

  • Hlavní 48Mpx kamera (Sony IMX 586) s optikou o světelností f/1.79, bez OIS
  • Sekundární 13Mpx snímač s širokoúhlým objektivem s úhlem záběru 125°, bez autofocusu

Mezi oběma čočkami najdeme ještě duální LED blesk a infračervený senzor pro rychlé ostření. Samotný modul je vyroben z amorfní slitiny, která má být lehčí a odolnější než nerezová ocel; vzhled modulu tak trochu připomíná hlavu robota Číslo 5.

V modulu je kromě fotosnímačů a čoček zabudován i G-sensor, který v případě detekce pádu (naměřeném vysokém zrychlení) zasune kameru do bezpečné pozice. Otestovali jsme to na hotelové posteli a mechanismus stihne kamerku zavřít zhruba při pádu z výšky 60 cm. Ukázku najdete v přílozeném videu.

Telefon po aplikaci Quad Bayerova filtru pořizuje 12Mpx snímky, maximum pro video je 4K při 60 fps, či slow-motion ve Full HD rozlišení při 240 fps/HD při 480 fps. Asus slibuje spoustu fotografických režimů, mezi nimiž nechybí ani Super noční režim. Zapojena je pochopitelně i umělá inteligence, která rozlišuje až 16 různých druhů scén. Zamrzí ale absence optické stabilizace obrazu na primární kameře a chybějící autofocus na širokoúhlém fotoaparátu.

Nechybí sluchátkový jack ani obrovská baterie

O pohon se stará čipset Qualcomm Snapdragon 855, který se opírá o 6 nebo 8 GB RAM. Vnitřní úložiště má kapacitu 64/128 nebo 256 GB, další prostor lze získat vložením paměťové karty. To dává tušit, že novinka bude existovat v celkem třech paměťových variantách, a všechny se objeví na pultech našich obchodů. V AnTuTu benchmarku jsme u ZenFone 6 naměřili 370 tisíc bodů, což jej aktuálně pasuje na první místo žebříčku.

Hardwarové parametry Asus ZenFone 6

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 9.0, čipset: Qualcomm Snapdragon 855, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 485 + 3× 2,41 GHz Kryo 485 + 4× 1,78 GHz Kryo 485, GPU: Adreno 640, RAM: 6/8 GB, interní paměť: 64/128/256 GB, pam. karta:
Rozměry: 159,1 × 75,44 × (8,4 - 9,1) mm, hmotnost: 190 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,4", IPS LCD, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2340 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 5000 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 48 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/2.0", 0.8µm, PDAF, laserový AF, druhý: 13 Mpx, širokoúhlý, f/2.4, 11mm, selfie kamera: motorizovaná vyklápěcí konstrukce (otočný fotoaparát)

Kromě ní se do šuplíčku navíc vejdou ještě dvě SIM, takže není nutné činit složitá rozhodnutí. To samé platí i v případě poslechu hudby, na telefonu najdeme jak klasický 3,5mm jack, navíc s podporou Hi-res audia v kvalitě 192 kHz/24-bit a DTS. Ani hlasité přehrávání nemá dělat ostudu, telefon je schopný stereo reprodukce, ke které využívá dva speciální zesilovače.

Asus ZenFone 6 info

Sluchátkovému jacku a hlasitému reproduktoru dělá na spodní straně telefonu společnost USB-C konektor sloužící k dobíjení akumulátoru s obří kapacitou 5 000 mAh. Asus slibuje dva dny nepřetržitého používání, o rychlosti dobíjení se v tiskové zprávě nezmiňuje. Bezdrátové dobíjení bohužel přítomné není, kvůli vysokokapacitní baterii navíc telefon váží 190 gramů.

Asus ZenFone 6 foto 11

Bezdrátová konektivita je příkladná, zajištěna je podpora Wi-Fi 5, Bluetooth 5, LTE i NFC, zabezpečení zajišťuje klasická čtečka otisků prstů umístěná na zádech. Na pravé straně pak ještě najdeme speciální chytrou klávesu, na kterou lze namapovat libovolné funkce, a to a klasický, dlouhý a dvojitý stisk.

Telefon běží na operačním systému Android 9.0 Pie, na který je nabalena nadstavba Asus ZenUI v šesté generaci. Ta přináší přepracované prostředí, plynulejší animace, tmavý režim, privátní mód, a díky funkci OptiFlex rychlejší načítání aplikací a lepší správu paměti. Výrobce dnes na tiskovce potvrdil dostupnost aktualizace na Android Q i Android R.

Asus ZenFone 6: cena a dostupnost

Smartphone je možné předobjednat už nyní a vybírat můžete mezi dvěma barevnými variantami – stříbrné Twilight Silver (s gradientem) a černé Midnight Black. Do prodeje se novinka dostane v průběhu příštího týdne v celkem třech paměťových variantách. Cenu výrobce nasadil více než příznivou; posuďte sami:

  • Základní Asus ZenFone 6 s 6 GB RAM a 64GB interní pamětí seženete za příjemných 12 990 Kč.
  • Dále bude k dispozici verze se 6 GB RAM a 128GB pamětí za 14 490 Kč.
  • Pokud budete chtít 8 GB RAM + 256 GB paměť, připravte si 15 990 Kč.
  • U všech variant je součástí balení průhledné plastové pouzdro, sluchátka a rychlonabíječka.
Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku