Světová premiéra Škody Fabia R5 Evo již o víkendu

Škoda Fabia R5 Evo absolvuje světovou premiéru s Janem Kopeckým a Pavlem Dreslerem při Rallye Český Krumlov.

Ta se jede již o tomto víkendu jako 3. podnik mistrovství ČR v automobilových soutěžích 2019.

Modernizovaná Škoda Fabia R5 je rozpoznatelná podle designových prvků shodných s aktuálním sériovým provedením hatchbacku po loňském faceliftu. Nový soutěžní vůz disponuje také mnoha významnými technickými zdokonaleními. Upraveny byly nejdůležitější součásti vozu, které zlepší jeho celkovou výkonnost. Ve srovnání s předchůdcem byl posílen výkon motoru a došlo také k zesílení skeletu karoserie a instalaci nového ochranného rámu podle předpisů FIA 2019. Řízení s přímějším převodem doplňuje podvozek s delšími drahami odpružení, poskytující více přilnavosti.

Úřadující mistr ČR Jan Kopecký se již těší na nadcházející třetí díl letošní sezóny mistrovství České republiky – Rallye Český Krumlov. Ta se jede v pátek a sobotu na jihu Čech. „Jsem velmi rád, že opět mohu řídit Fabii při její světové premiéře. S předchozím provedením jsem při jeho prvním nasazení před čtyřmi roky na Rallye Šumava Klatovy 2015 zvítězil. Doufám, že se mi tentokrát povede něco podobného,“ neskrývá nejvyšší ambice Kopecký. Po 2. místě z letošní Šumavy si chce spravit chuť další výhrou, aby posílil naděje na obhajobu českého soutěžního titulu.¨

Škoda Fabia R5 odstartovala svoji kariéru symbolicky doma v České republice, a to suverénním vítězstvím v jubilejním 50. ročníku Rallye Šumava Klatovy 2015. Posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler tehdy vyhrála s velkým náskokem a nejrychlejším časem na jedenácti z dvanácti rychlostních zkoušek potvrdila, že s novou Fabií musejí soupeři počítat. Během tohoto debutu nový soutěžní vůz jasně předvedl svoji rychlost a spolehlivost. A právě nová evoluce by tyto vlastnosti měla ještě posílit. Konstruktéři se pustili do tak zásadních změn, že byla nutná úplně nová homologace. Znamená to, že nepůjde realizovat obvyklý scénář známý u většiny soupeřících vozů R5, kdy si majitel již existujícího vozu přiobjedná evoluční kit.

Hlavní hvězdou nadcházející Rallye Český Krumlov tedy bude tovární dvojice Kopecký/Dresler s úplně novým vozem Škoda Fabia R5 Evo, ale opomenuty by neměly zůstat ani další špičkové posádky. Do mistrovství ČR se přihlásilo celkem 73 účastníků, z nichž 13 osedlá nejrychlejší speciály R5 – 8 z nich budou Škody Fabia R5. O příčky nejvyšší se jistě opět přihlásí Filip Mareš z ACA Škoda Autoklub Teamu, Jan Černý z Mogul Auto Šídlo Škoda Teamu a Miroslav Jakeš ze Samohýl Škoda Teamu. Posledně jmenovaný má za sebou „vydatný“ crash ze Šumavy, ale odhodlaně hlásí připravenost k dalším bojům. Přesile českých vozů v čele s Kopeckým bude jako vždy vzdorovat Václav Pech s Fordem. Potvrdí favorit číslo 1 své výsadní postavení, nebo se mu podobně jako na Šumavě postaví do cesty nějaká překážka? Uvidíme již v sobotu odpoledne.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!