The Capitals: Rumunská premiérka označila možnou aktivaci článku 7 za „nebezpečnou věc“

© [ROBERT GHEMENT/EPA]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí

///

BUKUREŠŤ

Rumunská premiérka Viorica Dancilaová uvedla, že hrozba spuštění článku 7 proti Rumunsku je „nebezpečná věc“.

Reagovala tak na dopis podepsaný prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem, ve kterém unijní exekutiva vyjádřila své obavy o vládu práva v Rumunsku. Místní parlament totiž schválil legislativní změny, které podle Komise mohou vést k tomu, že trestné činy včetně korupce budou „de facto beztrestné“.

Dancialovou údajně dopis zklamal a považuje jej za politický motivovaný krok. Timmermans je přitom spitzenkandidátem evropských socialistů, ke kterým se řadí i rumunská vládní strana PSD.

„Panu Timmermansovi odpovím a požádám jej, aby bylo s mojí zemí a rumunskými občany zacházeno spravedlivě a s respektem, jako je tomu v případě ostatních občanů Evropy,“ uvedla premiérka. (EURACTIV.ro)

Komise se obává o právní stát v Rumunsku, do Bukurešti poslala již druhé varování

Minulý týden poslal místopředseda Evropské komise Rumunsku varovný dopis, informoval o tom server Politico. Timmermans se zmínil o „významných obavách“ ohledně nezávislosti rumunských soudů a nových pravidlech ohlašování korupce. V dopise Bukurešti pohrozil spuštěním článku sedm.

Nečekaný růst HDP: Rumunská ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o 5 %. Rumunská vláda předpovídá, že HDP za celý rok 2019 vzroste o 5,5 %, ale Evropská komise, která nedávno revidovala svou prognózu směrem dolů, předpokládá růst pouze 3,3 %.

///

BERLÍN

Návrat k růstu: Německá ekonomika začala v první čtvrtině tohoto roku opět růst díky zvyšující se domácí poptávce i vyššímu počtu stavebních prací. Informoval o tom Federální statistický úřad.

Počet antisemitistických zločinů se zvyšuje: V posledním roce se v Německu zvýšil počet zločinů s antisemitistickým podtextem o téměř 20 %. Upozornil na to v úterý 14. května ministr vnitra Horst Seehofer. Téměř 90 % z 1800 odhalených případů bylo podle něj spojeno s podporovateli krajně pravicových skupin. Mezi hlavními přestupky jsou nenávistné slovní projevy, anti-semitistické graffiti nebo nošení zakázaných znaků (jako například svastika). (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

Výsledky žlutých vest: Demonstrace tzv. hnutí žlutých hvězd, které začaly před šest měsíci, měly negativní vliv na malé podniky. Podle ministra financí Bruna Le Maireho připravily protestní akce růst francouzské ekonomiky o 0,2%, což odpovídá 4 miliardám eur. Hnutí však mělo i pozitivní dopad. Pod tlakem protestů totiž francouzská vláda přijala opatření, díky nimž si v tomto roce domácnosti polepší o 10 miliard eur. Podle francouzských hospodářských ukazatelů (OFCE) se s rostoucí kupní sílou zvýší i míra růstu HDP, a to až o 0,3 %.

Strana France Insoumise podporuje Le Penovou: Mladý regionální poradce z levicové populistické strany La France Insoumise založené Jeanem-Luc Mélenchonem apeluje na francouzské voliče, aby příští týden hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu pro krajně pravicovou stranu Rassemblement national. Podle mladého politika je strana Marine Le Penové jedinou partají, která bojuje za francouzskou nezávislost a může zabránit vzestupu Emmanuela Macrona. (EURACTIV.fr)

///

ŘÍM

Trable středopravicové europoslankyně: Stávající europoslankyně za stranu Forza Italia Lara Comiová je vyšetřována za údajné nelegální financování. Veřejný žalobce ji obvinil z přijetí 31 tisíc eur od předsedy lombardské podnikatelské asociace. Comiová v současné době usiluje o získání třetího mandátu v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Náročná práce: „Nebude to jednoduché, ale pokusíme se vyhnout zvýšení daní z obratu,“ prohlásil italský premiér Giuseppe Conte. Itálie potřebuje najít 23 miliard euro, aby se nemusela zvyšovat DPH. Lídr ligy Matter Salvini v reakci na premiérovo prohlášení jakékoliv zvýšení DPH zcela vyloučil. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Polsko a Švýcarsko: Současný prezident Švýcarska Ueli Maurer navštívil Polsko. Během své cesty označil Polsko za „důležitého hráče v Evropě a ekonomického tahouna“. Proto by mělo podle něj být „Polsko respektováno“. Obě země v tomto roce slaví sté výročí vzájemných bilaterálních vztahů.

Tusk opět ve Varšavě: Předseda Evropské rady Donald Tusk se o víkendu ve Varšavě zúčastní pochodu opoziční Evropské koalice. Svou rodnou zemi navštívil Tusk již minulý týden. Důvodem častějších cest do Polska je jeho snaha vrátit se po skončení svého evropského mandátu do polské politiky. (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Fico si ponechal ochranku: Expremiér Robert Fico má i po roce od rezignace státem hrazenou ochranku, běžně si ale takovou službu politici ponechávají pouze 90 dní po odchodu z úřadu. Na otázku novinářů, proč ochranku potřebuje, Fico odpověděl: „Možná byste uvítali, kdyby mě někdo zabil, a to myslím vážně. Jsem přesvědčený o tom, že existuje milion důvodů proč bych měl s agenturou chránící ústavní činitele nadále spolupracovat.“ (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Česko před soudem: Soudní dvůr EU v Lucembursku se začal zabývat žalobou na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli jejich odmítavému postoji vůči uprchlickým kvótám. Podle Evropské komise země nesplnily své povinnosti, zatímco trojice států argumentuje tím, že  jednaly v zájmu své bezpečnosti. Systém relokací žadatelů o azyl navíc podle nich nefungoval. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

///

ATHÉNY

Parlament přijal Tsiprasův balíček: Parlament schválil vládní návrh zákona, který obsahuje řadu opatření pro splacení státního dluhu vůči veřejnému sektoru. Věřitelé se přitom k navrženým opatřením dosud nevyjádřili. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Pracovníci s nízkými příjmy: Podle zprávy, kterou zveřejnil řecký institut pro práci, vydělává jeden ze čtyř pracovníků v zemi méně než 500 eur měsíčně.

Podpora pro Timmermanse: Europoslanec za vládní stranu Syriza a místopředseda europarlament Dimitris Papadimoulis naznačil podporu pro spitzenkandidáta sociálních demokratů Franse Timmermanse. „Podpoříme nejprogresivnějšího kandidáta, který má šanci získat podporu Rady a důvěru Evropského parlamentu,“ uvedl. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

///

SOFIE

Bývalí spolupracovníci tajné služby: Sedm kandidátů na poslance Evropského parlamentu bylo během vlády komunistické strany členy výboru pro státní bezpečnost bulharské tajné služby. Tři z nich pochází z Bulharské socialistické strany, dva kandidáti jsou členy bulharského národního hnutí a strany IMRO-BNM, jeden kandidát je z „koalice pro Bulharsko“ a poslední ze strany „Volya“. (Dnevnik, partner společnosti EURACTIV).

///

ZÁHŘEB

Chorvatsko stále není vhodné pro podnikání: Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Global Entrepreneurship Monitor Chorvatsko stále není podnikatelskou zemí především z důvodu kvality podnikatelského prostředí. Její regulační rámec je náročný a složitý a chybí zde kvalitní spolupráce mezi podnikatelským a výzkumným sektorem.

///

LUBLAŇ

Peníze na novou železnici: Evropská investiční banka (EIB) poskytla Slovinsku úvěr ve výši 250 milionů EUR na výstavbu druhé koleje železniční trati z přístavu Koper do centra Divača. Jedná se o největší logistický projekt v zemi za posledních deset let, jehož celková cena se odhaduje na 1,2 miliardy eur. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Centrální banka odhaduje růst HDP na 3,5 %: Srbská centrální banka odhaduje letošní růst HDP na 3,5 % a očekává, že v nadcházejících letech dosáhne až 4 %. Předpokládá, že inflace zůstane v následujících dvou letech nízká a stabilní. Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu činil 3,1%. (Beta-EURACTIV.rs)

Kalendář