15 let ČR v EU: Členství není výhodné jen z ekonomického pohledu

[© Shutterstock/Lukasz Stefanski]

Jedni považují členství ČR v EU za úspěch, jiní nevidí jen ekonomické výhody členství, další zase volají po silnějším hlase v EU. Jaké další výhody členství v Unii se diskutovaly na konferenci k 15 letům ČR v EU pořádané na ministerstvu zahraničí?

Česká republika nemá alternativu k členství v Evropské unii a ani žádnou takovou alternativu nehledá. Na konferenci k 15 letům českého členství v EU to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nelze hledět na členství EU jen účetním pohledem, ale je nutné vnímat i to, že se v Unii Česko spojuje se zeměmi, které sdílejí společné hodnoty.

Česká eurokomisařka Věra Jourová uvedla, že z ekonomického hlediska je české členství v EU jednoznačný úspěch. Premiér Andrej Babiš (ANO) na konferenci znovu vyzval k posílení role národních států v Unii.

https://twitter.com/mzvcr/status/1128953542235049984

„Členství v Evropské unii je pro nás jednoznačně výhodné,“ řekl Petříček. Připomněl, že členství hospodářsky pomáhá českým firmám, lidé díky němu mohou snáz cestovat do zahraničí, mohou v zahraničí levněji telefonovat nebo i v Česku mohou snáz nakupovat v internetových obchodech. Česko také v zahraniční politice může díky členství v EU mluvit silnějším hlasem.

Jourová označila členství ČR v EU za jednoznačný úspěch. „Naprosto jednoznačně je Česká republika vítěz, ekonomicky jsme bohatší,“ řekla. Ocenila také, že Evropská unie rozhoduje na základě kompromisů a usiluje o to, aby nikdo neodcházel od jednacího stolu jako poražený.

České místo na Západě

Ministr zdůraznil, že členství v Unii nelze hodnotit jen na základě transakční logiky. „Spolu s NATO je pro nás Evropská unie jednoznačným zakotvením na rozvinutém a prosperujícím Západě. Spojuje nás s těmi, se kterými sdílíme základní hodnoty,“ řekl.

Petříček také uvedl, že by v EU mělo 15 let po velkém rozšíření přestat rozdělování členských států na staré a nové. Zároveň podle něj nemají vznikat ani nové dělicí linie.

Babiš vyzval k posílení role národních států v EU. Podle něj je zejména potřeba, aby si země mohly samy rozhodovat o využití peněz z evropských fondů.

Podle Jourové je třeba, aby český hlas v Unii byl slyšet. „Je potřeba, abychom měli silný hlas a abychom vyžadovali respekt. Ale zároveň musíme vnímat, co nám říká druhá strana,“ řekla. Podle ní je třeba, aby Česko začalo být v EU vnímáno jako stát, který přináší i nějakou přidanou hodnotu a neusiluje pouze o vyrovnání životní úrovně se Západem.

Politici by podle Petříčka měli ukazovat lidem, že se Česko podílí na fungování Unie. „Musíme zdůrazňovat, že se Česká republika podílí na rozhodování, není to diktát Bruselu,“ řekl. Politici podle něj také musejí ukazovat výhody Unie a nenechat debatu jen odpůrcům členství.

VoteWatch: Čeští poslanci tvořili druhou nejvlivnější skupinu v europarlamentu

Čeští europoslanci se v nyní končícím složení europarlamentu neztratili. Nezávislý bruselský server VoteWatch.eu, který dlouhodobě sleduje a analyzuje evropské politické dění, dnes zveřejnil svůj pohled na práci končícího europarlamentu.

Český průmysl je se členstvím v EU také spokojen

Vstup Česka do Evropské unie byl z ekonomického pohledu jednoznačným úspěchem. Vzrostl hrubý domácí produkt i obchod se zeměmi Unie, uvedl dnes na konferenci k 15 letům členství v EU Petr Jonák ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle náměstka ministra průmyslu Vladimíra Bärtla je členství v EU pro Česko výhodné nejen pro český export, ale i kvůli lepšímu postavení v globální ekonomice.

Jonák označil vstup Česka do EU za zásadní okamžik českých dějin z pohledu hospodářského vývoje. „Máme tady 740 miliard korun čistých příjmů z Evropské unie, které jsme někdy použili lépe a někdy hůře, ale to je naše efektivita, náš problém, ne problém Evropské unie,“ řekl. Připomněl, že za 15 let členství se český HDP na obyvatele zvýšil ze 70 na více než 90 procent evropského průměru a obchod se státy Unie vzrostl čtyřnásobně.

Za základní přínos členství v Unii označil účast na vnitřním trhu a s tím spojený volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu. Podle něj je třeba také prosazovat volný pohyb dat, aby EU zůstala ve světě konkurenceschopná.

Babiš: Evropská unie přinesla Česku mír, prosperitu a miliardy, musí se ale změnit

Členství v Evropské unii nemá pro Českou republiku alternativu, přineslo mír, prosperitu a miliardy do rozvoje české ekonomiky. Unii je podle českého premiéra přesto potřeba změnit.

Andrej Babiš se dnes ve Varšavě zúčastnil zhruba čtyřhodinového jednání se svými protějšky z dalších …

Podle Bärtla znamenal vstup do Unie zapojení do klubu s 500 miliony spotřebiteli a 20 miliony firmami. „Vstupem do klubu jsme získali možnost ovlivňovat evropská pravidla, podílet se na nich. To je z historického pohledu bezprecedentní, že se můžeme podílet na tvorbě pravidel pro tak obrovskou část světa,“ řekl.

Volný přístup na evropský trh považuje Bärtl za velký bonus pro české firmy, které toho podle něj také umějí využít. Upozornil ale, že stále ještě zůstávají na evropském trhu překážky, které komplikují činnost zejména malým a středním podnikům. Podle něj je třeba pracovat na odstranění těchto překážek.

Bärtl za další výhodu českého členství v Unii označil to, že velký ekonomický blok dokáže lépe než jednotlivé státy čelit globální konkurenci zemí jako Čína nebo Spojené státy. „Také pokud hledáme řešení nějakých negativních dopadů globalizace, je vhodné ta řešení hledat společně a ne každý sám,“ uvedl náměstek.

Infografika: ČR slaví 15 let v EU. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody členství?

Volný vnitřní trh, možnost cestovat po Evropě bez víz nebo biliony korun z evropských fondů patří mezi známé výhody plynoucí z členství země v EU. Na druhou stranu musí ČR přebírat evropskou legislativu a předávat své kompetence evropským institucím.

Kalendář