Aktualizováno

Recenze Patria Finance Zkušenosti s brokerem, demo, návod na obchodování akcií, poplatky

Hodnocení:
60%
Hledáte nejlepšího brokera?
SROVNÁNÍ BROKERŮ

Na českém trhu působí mnoho brokerských společností, které umožňují obchodování s cennými papíry přes internet. Jedním z nejznámějších brokerů u nás je společnost Patria Finance, u které mají obchodníci přístup na evropské i americké burzy. V následující recenzi se podíváme na to, jaké možnosti Patria klientům nabízí, kolik si za své služby účtuje, a na co by si obchodníci u tohoto brokera měli dát pozor.

Obchodní platformu Patria Finance provozuje stejnojmenná firma, která je dceřinou společností ČSOB, a.s. Provozující společnost je registrovaná v evidenci ČNB, takže činnost brokera na českém trhu je legální. Prostředky klientů jsou pojištěné do výše 20 tisíc EUR, přičemž v případě náhrady se vyplácí 90 % ztráty. Společnost Patria Finance a. s. založil v roce 1994 Zdeněk Bakala s dvojicí dalších českých podnikatelů. V roce 2000 Patrii odkoupila belgická banka KBC, která ji vlastní dodnes.

Vytvoření účtu, vklady a výběry

Vytvoření účtu

Vytvoření účtu

Obchodování u Patria Finance vyžaduje registraci obchodního účtu, která ovšem nezabere déle než pár minut. V první řadě vyplníte několik formulářů s osobním a kontaktními údaji. Následují dotazníky a potvrzení právních dokumentů. Také ověření identity probíhá přes internet, takže brokerovi stačí zaslat kopie dvou dokladů totožnosti (občanský průkaz a pas/řidičský průkaz) a dále potvrzení o bankovním účtu (např. printscreen z elektronického bankovnictví). Alternativní možností je vytvoření účtu osobně na pobočce Patria v Praze nebo na libovolné pobočce ČSOB.

Vklady i výběry finančních prostředků se realizují výhradně pomocí bankovního převodu. Vklady peněz na evidenční účet jsou zdarma, zatímco výběry jsou zpoplatněny 10 Kč pro běžné tuzemské platby nebo 280 Kč pro zahraniční platby. Klienti s bankovním účtem u ČSOB mají poplatky zvýhodněné. Při převodu cenných papírů z účtu Patria Finance se platí nemalý poplatek 0,5 %, minimálně však 1000 Kč a maximálně 10 000 Kč.

WebTrader a MobileTrader Patria Direct

Webová obchodní platforma brokera

Webová obchodní platforma brokera

Patria Finance umožňuje obchodovat na více než 20 burzách z celého světa. Jmenovitě se jedná například o pražskou burzu BCPP, asi dvě desítky zahraničních evropských burz a zámořské burzy NASDAQ, NYSE a TSX. Dohromady mají obchodníci přístup ke stovkám aktiv, které zahrnují nejen akcie, ale také fondy a ETF, komodity (ETC), deriváty či dluhopisy.

Real-time data z BCPP jsou pro klienty zdarma. Živá data ze zahraničních burz si ale musíte zaplatit. Obchodní platformu si můžete libovolně modifikovat a upravovat dle vlastních preferencí. Webová platforma je doplněna o intuitivní mobilní aplikaci pro iOS nebo Android. S touto aplikací lze portfolio spravovat prakticky kdykoliv a kdekoliv.

Návod: jak obchodovat u Patria Finance

Transakce na webové platformě Patria Finance

Transakce na webové platformě Patria Finance

Přes platformu Patria lze uzavírat klasické long pozice (očekáváte růst ceny), ale i short pozice, které vydělávají při poklesu ceny zvoleného aktiva. Nákup cenného papíru zrealizujete tlačítkem N. Prodej tlačítkem P. Před odesláním objednávky na burzu je ale nezbytné vyplnit několik parametrů. Jedná se zejména o velikost transakce (počet akcií či kontraktů) a limitní cenu, za kterou chcete nakupovat nebo prodávat. U různých pokynů jsou ovšem různé parametry, které broker naštěstí srozumitelně popisuje na svém webu.

Pokud burza nestanoví jinak, je minimální obchodní jednotkou jedna akcie nebo jeden kontrakt. Patria umožňuje také obchodování na úvěr, takže třeba pro nákup cenných papírů za 100 tisíc Kč potřebujete necelou polovinu (40 000 Kč). S použitím úvěru (tzv. finanční páka) se zvyšuje potencionální zisk, ale i případná ztráta. Páka tak zvyšuje riziko a navíc je zpoplatněna, takže její využití vyžaduje zkušenosti.

Obchodní příkazy

U základního pokynu Limit si obchodník zvolí množství požadovaných akcií a maximální cenu, za kterou je ochoten nakupovat. Obdobně funguje pokyn Limit pro short pozice, kde ovšem limitní cena představuje minimální cenu, za kterou jste ochotni prodávat. Příkaz Stop-Market slouží jako automatické pojištění proti ztrátám nebo jako ochrana dosaženého zisku. U příkazu si nastavíte při jaké ceně (stop cena) se má obchodní pozice automaticky ukončit. Obdobně funguje příkaz Stop-Limit, kde si ovšem nastavíte kromě stop ceny i limitní cenu, se kterou bude objednávka odeslána na burzu.

Na české burze jsou dostupné příkazy Limit, Stop-Limit, Trailing Stop (plovoucí Stop-Limit) a Bracket pokyn, který nahrazuje klasický Stop-Limit. Zahraniční burzy umožňují obchodování přes pokyny Limit a Stop-Limit, přičemž u amerických burz je nabídka rozšířena o příkaz Stop-Market.

Akcie a poplatky u Patria

Akcie a poplatky u Patria

Akcie a poplatky u Patria

Při nákupu akcií na pražské burze do objemu 100 tisíc Kč se platí poplatek 0,45 % (minimálně 80 Kč). Pro objednávky větší se sazba snižuje, ale současně se zvyšuje fixní část poplatku. Při objednávce nad 2 miliony Kč tak zaplatíte poplatek 2000 Kč + 0,04 % z objednávky. K tomu je potřeba přičíst poplatek BCPP, který činní 0,01 % nebo 0,04 % (min. 10 CZK, max. 4000 CZK).

Při nákupu akcií z evropských burz si Patria účtuje obvykle 16,90 EUR za realizované obchody do objemu 300 000 Kč. Obchody větších objemů jsou zpoplatněny 6,90 EUR + 0,15 %. U amerických burz je poplatek 14,90 USD (objednávky do 300 000 CZK) nebo 4,90 USD + 0,01 % (objednávky větší). I zde je nutné počítat ještě s malými poplatky, které si účtují burzy samotné.

Výše uvedené poplatky platí pro zadávání objednávek přes internet. Objednávky zadávané telefonicky jsou zpoplatněné vyššími poplatky. Kromě transakčních poplatků si Patria účtuje poplatky také za výběry finančních prostředků či cenných papírů, poplatky za obchodování na úvěr a některé další administrativní poplatky. Kompletní a aktuální sazebník poplatků najdete na webu Patria Direct.

Demo účet a výukové materiály

Testovací demo účet

Testovací demo účet

Pokud si chcete obchodní platformu nezávazně vyzkoušet, tak si můžete vytvořit testovací demo účet. Na demo účtu mají obchodníci k dispozici virtuální vklad půl miliony korun (respektive 10 000 EUR a stejnou částku v USD).

Na webu Patria mimochodem najdete rozsáhlý zpravodajský servis, který je také součástí platformy. To vše doplňují výukové a vzdělávací materiály pro začínající i pokročilé obchodníky. Broker pořádá semináře v Česku i na Slovensku, nabízí výuková vida a manuály, a přináší komplexní analýzy trhu.

Zkušenosti s Patria Finance

Zkušenosti s Patria Finance

Zkušenosti s Patria Finance

Patria je jeden z největších a nejdůvěryhodnějších brokerů pro cenné papíry v Česku. Přehledný web a intuitivní platforma nabízí řadu nástrojů a užitečných funkcí. Mezi výhody patří bezesporu i čeština, možnost obchodovat v CZK, demo účet a rozsáhlý vzdělávací program a zpravodajský servis. Klienti mohou využít také přehledné podklady pro zpracování daňového přiznání, které broker poskytuje.

Investoři, kteří v rozhodný den drží cenné papíry evidované u Patria Finance, mají nárok na vyplacení dividendy. Broker dividendy vyplácí přímo na evidenční účty klientů. Dividendy zahraničních společností se obvykle připisují v příslušné cizí měně a v čisté výši, takže jsou snížené o srážkovou daň. Za vyplácení dividend si broker neúčtuje žádný poplatek.

Jako nevýhodu vidíme poplatky a to zejména při aktivním obchodování s většími objemy. To ostatně potvrzují i někteří obchodníci v internetových diskusích. Poplatek za obchod větších objemů je totiž tvořen z části i nemalou fixní složkou. Poplatky jsou ovšem transparentní a obchodníci mají možnost zobrazit velikost poplatků ještě před potvrzením objednávky. Stačí kliknout na tlačítko Poplatky a hned uvidíte, kolik si broker za objednávku naúčtuje.

Kde investovat do akcií?
Přehled licencovaných a ověřených akciových brokerů:
BROKER
ROKU
  • Přístup na americké i evropské burzy včetně pražské burzy, téměř 2500 titulů
  • Nákup akcií a ETF bez komisních poplatků
  • Platforma s pokročilým skenerem akcií, demo účet zdarma
  • Kompletně v češtině, česká podpora, obchodování v CZK
  • Na trhu od roku 2002, licence, vklady obchodníků pojištěny
4246 našich čtenářů si vybralo XTB
95%
Investování zahrnuje rizika ztrát
  • Přístup na americké i evropské burzy, přes 2100 titulů
  • Nákup akcií bez komisních poplatků, nákup zlomků akcií, minimální investice $50
  • Platforma v češtině, demo účet zdarma
  • Na trhu od roku 2006, licence, vklady obchodníků pojištěny
2079 našich čtenářů si vybralo eToro
90%
Váš kapitál je ohrožen. Other fees apply. For more information, visit etoro.com/trading/fees
  • Přístup na americké i evropské burzy včetně pražské burzy
  • Poplatky: US akcie za €0,50 + 0,004 USD za akcii, shortování akcií
  • Kompletně v češtině, česká podpora, obchodování v CZK, bez demo účtu
  • Na trhu od roku 2008, licence, vklady obchodníků pojištěny
90%
Investování zahrnuje rizika ztrát
?Seřazeno podle redakčního hodnocení

Charakteristika brokera

Provozovatel Patria Finance a. s.
Rok založení 1994
Sídlo Česko
Registrace ČNB
Demo účet Ano
Čeština Ano
Portfolio Akcie, futures, ETF, dluhopisy a další cenné papíry
Minimální vklad 1 Kč
Vklad a výběry Bankovní převod
Poplatky komisní poplatky (od 80 Kč, viz sazebník Patria)
poplatek za měnové konverze (1,50 %)
poplatek za výběr peněz / cenných papírů
Bonus Ne
Finanční páka Ano (margin 40%)
Platformy a aplikace (web) WebTrader, (mobil) MobilTrader
Našli jste v textu chybu či nepřesnost? Dejte nám vědět.
Portál InvestPlus.cz je určen výhradně ke studijním účelům. Obsažené informace nelze považovat za analýzu investičních příležitostí ani investiční doporučení. Minulá výkonnost jednotlivých titulů či portfolií není zárukou budoucích výnosů. Finanční služby, které jsou promovány na této stránce, nesou vysokou míru rizika a mohou vyústit ve ztrátu vašich finančních prostředků. Nikdy byste neměli investovat peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.

Diskuze, reference

  • Martin
    2.6.2021 9:21
    Martin
    Autor

    Patria se tváří solidně, ale opak je pravdou. Pokud je člověk akcionář, má právo se zúčastnit hlasování na valné hromadě. Patria vás nenechá a bude kolem toho dělat haló tal dlouho, až uplyne termín hlasování. Také má extrémně podezřelé body v obchodních podmínkách, kde je doslova napsáno že vám mohou blokovat pokyn na základě podezření na manipulaci s trhem. Za to si mohou namyslet cokoliv. Za mě – pokud u nich nejste, vyberte jiného brokera. A pokud ano, doporučuji to samé.

  • ?Komentáře se zobrazují až po jejich schválení.

    Vložit komentář