Podruhé v Kamenných Žehrovicich

Kategorie: Feeder
V Kamenných Žehrovicích u Kladna jsme již 1. ligu LRU feeder chytali v roce 2017. Závod si dobře pamatuji - Martin závod vyhrál a já kvůli horší váze byl čtvrtý. V týmech jsme skončili na druhém místě. Chytaly se malé ryby - cejni, skaláci a plotičky, většinou do 200 g, ale občas se dali ulovit i perlíni, ti vážili až jednou tolik. Základem úspěchu bylo proměňování záběrů, s čímž měli problémy téměř všichni.
Abysme se letos na tento závod řádně připravili, vyrazili na trénink o týden dříve s novým kolegou Zauwim - Honza Zavřel. Přidali jsme se k Martinovi Janečkovi a Slávkovi Rumanovi, kteří měli podobný nápad jako my.
Ryby braly pěkně, porovnávali jsme lov na vlasec a pletenku, zkoušeli různé krmeni od Sensasu. Na konci tréninku proběhl i hodinový závod, abychom navodili "závodní režim" a snažili se chytat opravdu pečlivě. Další důležitou věci, bylo testování vzdáleností. V minulém závodě se chytali daleko menší ryby a šlo chytal na některých místech těsně za hranicí 10 metrů. Tentokrát nejvíce ryby braly dál, museli jsme házet za 20 metrů. Z Žehrovic jsme odjížděli spokojeni. Martin Janečka navíc jako jediný chytil i menší kapry.
Jako před každým závodem, tak před tímto prvním kolem 1. ligy jsme sledovali vývoj počasí, který se pořád měnil. Na „ostrý“ páteční trénink jsme dorazili v plné sestavě po společném obědě ve dvě hodiny odpoledne. Los tréninkových boxů nás poslal na A10 až A12. Ideální místo, jaké by jsme si na trénink vybrali i sami, bez losování. U vody už seděla většína týmů. Podle zpráv od trénujících kolegů se dozvídáme, že se blížící ochlazení podepsalo na aktivitě ryb.

Na horním Céčku to celkem bralo, na Áčku a Béčku byla aktivita ryb o poznání horší. Domluvili jsme se, že namícháme tři druhy krmení a po tréninku se rozhodneme, co namícháme na závod. Zauwi si vybral kombinaci černého cejna + lake, já grosku + lake a Martin "slaňáka", všechno samozřejmě od Sensasu.
Vyzkoušeli jsme tři různé vzdálenosti od 20 do 30m. Já čekal na první záběr asi 20 minut. Záběry postupem času začaly přibývat a ke konci tréninku se mi podařilo chytit i malého kapra. Bylo poznat, že když sousedi přestali chytat, přibylo nám záběrů. Taktika po tréninku byla stanovena na lov mezi 24 až 30 metry a podle aktivity ryb budeme pracovat s množstvím krmení a živé.
Páteční trénink se dal ještě odchytat v krátkém rukávu, kdežto na sobotu a neděli podle předpovědi to vypadalo na zimní komplety, případně ještě na deštník. V sobotu má dorazit na pomoc na břehu Patrik Semrád a to vždy znamenalo úspěch v podobě umístění "na bedně".
Ráno jsme všechno stíhali na poslední chvíli. Krmení jsme nakonec namíchali dvě kombinace. Jedno selektivnější, černého cejna - Super Black Bremes + Gros Gardons + Lake, a druhou kombinaci Gross Gardons + Lake. Obojího krmení jsme měli nachystáno po pěti litrech. Původně měl být namíchán i oblíbený "slaňák", ale krabice se Salee Riverie zůstala doma ve sklepě. Kluci dolaďovali krmení a živou a já vyrazil k losování, které tentokrát bude podle „losovací tabulky“.
Já dostal horní forhont C14, což je super místo. Martin šel na A14 a Zauwi na B7. Na Áčku forhont tolik nefunguje, tak Martin nebyl v takové nevýhodě, jak se zdá. Zauwiho " prostředek" na B7 byl takový neutrální.
Na závod jsme měli nachytanou velkou patentku na háček, 1/2 litru malé patentky, 1/2 litru pinek, 1/2 litru kukel, 1/4 litru červů, a 1/4 litru hnojáků. Ještě jsem měl nachystanou plechovku kukuřice, ale v sobotu jsem ji nepoužil.
Po sondováni dna jsem se rozhodl chytat na vzdálenosti 27 m. Původně jsem chtěl chytat 24 m, ale za touto hranicí se mírně zvětšovala hloubka, a proto jsem raději zvolil větší vzdálenost. Nachystal jsem dva 3,3 metry dlouhé light pruty s vlasci a dva s pletenkou. Pro jistotu jsem nachystal i jedno medium 3,6 m, kdyby bylo třeba chytat dál.
Po levé ruce seděl, Láďa Oliva a vedle něj Pavel Velebný. Před vstupem do sektoru jsem zjistil, že připravená krmítka zůstala v autě. Naštěstí mám v bedně vždy pár krmítek a sousedi mi ochotně půjčili. Se signálem krmení jsem "poslal" deset plastových krmítek od Prestonu na zvolené místo.
Hned na první nahození se špička feederu zatřepala. Na druhý hod jsem vytáhl pěknějšího skaláka. Půl hodiny se mi nedařilo záběry trefovat. Až jsem háček vyměnil za Tubertini série 18 ve velikosti 12, záseky seděly. Na háčku mi fungoval jeden červ, později dva nebo tři. Chvíli se mi dařilo proměňovat záběry, vytáhl jsem třeba 5 ryb za sebou, a pak se mi zase pětkrát nepodařilo zásek proměnit v rybu. Láďa Oliva na tom byl podobně. Chvilku se mu dařilo, chvílí se nemohl trefit do záběrů. Jeho soused Pavel Velebný se posunul za hranici 30-ti metrů a do konce závodu vytáhl asi 5 kapříků. Mně po dvou hodinách přišly dva záběry od kapra. Oba kapry se mi podařilo na 0.11mm forpas na pletenku vytáhnout. Nahlas jsem si odechl. Super!
Martin se na Áčku a nepříliš vydařeném začátku rozchytal. Chytil několik kaprů a Patrik Semrád, který v průběhu závodu dorazil, hlásil, že na tom je dobře a že bude atakovat přední pozice. Zauwi se naopak trápil. V průběhu závodů se musel posunout za krmné místo, což mu pomohlo. Dostal tři záběry od kapra, ale vytáhl jen jednoho.
Podle zpráv a pocitu z chytání v porovnání se sousedy jsem doufal, že se mi podaří proměnit forhont ve vítězství. Odhadoval jsem váhu ryb na 13 kg. Vážil jsem jako první a váha ukázala 16,120 g, Pavel Velebný měl přes 13 kg, Pepa Konopásek přes 15kg. Tak to vyšlo. Martin hlásil za 1 a podobnou váhu ryb jako já. Zauwi nakonec smutně přiznal 13tku v sektoru B. Se součtem 15 jsme byli po sobotě na 2. místě, bod za Pohoda fishing Trabucco týmem.
Na večeři jsme všechno důkladně probrali a dohodli se, že krmeni necháme stejné. Budeme více krmit pro kapry, hlavně kukuřicí a červy. Budeme chytat aktivně, ale přitom musíme proměnit záběry od kaprů.
Po sobotním úspěchu v losování jsem byl pověřen, že budu losovat i v neděli. Do losovacích pytlíků jsem šáhl jako jeden z posledních. Já měl A7, Zauwi B14 a Martin C7. Podle mě to byl příznivý los. Martin se musel prát se silným forhontem, Zauwi si chtěl umístění v B ze soboty zlepšit a mých A7 vypadalo také dobře.
Soused napravo pro neděli byl Siky, nalevo jsem měl dva "Maveráky" - Koudyho a Frantu Hanáčka. Moje zvolená vzdálenost na sobotu byla 30 metrů. Siky chytal blíže, 24metrů, Koudy 30 a druhé místo měl zvolené přes 40metru.
Zakrmil jsem opět deseti krmítky, ale pět jich bylo plných kukuřice. Čekal jsem, že by mi v průběhu závodu mohli na krmné místo připlavat kapři.
Záběrů bylo oproti sobotě méně. Siky i Koudy, moji sousedi z obou stran, v průběhu první půlhodiny chytili každý kapra. Já trpělivě chytal "lajtko" s pletenkou a 0,11 vlascem. Hodně závodníků se snažilo chytat kapry a nechávali dlouho ležet krmítka.
Asi po dvou hodinách mi záběry úplně přestaly. Vzal jsem druhy prut s vlascem a s 0,13mm forpasem., na háček od Prestonu N30 vel. 14 jsem napíchl 3 červy. Po necelé minutě záběr, podobný jako od cejna, a už jsem zdolával kapra. Takto se mi podařilo za sebou zdolat tři kapry. Jeden byl větší, do dvou kil, a oba menší měli kolem kila. Pak kapři odjeli a já pokračoval a chytáním cejnů a skaláků na silnější 0.13mm forpas. Nejlepší nástraha se mi jevila dva nebo tři červi, nejlépe červené barvy.
Podle zpráv od Patrika oba kluci z týmu chytali pěkně a měli ve vezírku i kapry. Ještě se mi podařilo vytáhnout asi třičtvrtěkilového kapříka a jeden asi kilový mi u břehu "spadl". Počítadlo mi na konci závodu ukázalo 40 ryb, z toho 4 byli kapři, a váha 10.060 g - byla z toho trojka. Na našem Áčku měl nejvíce Martin Janečka - přes dvacet kilo. Druhý Franta Hanáček ulovil 10.690 g.
Martin i Zauwi hlásili oba za 3 a začínal jsem tušit, že by to mohlo vyjít. Podle zpráv se nikomu nepodařilo zopakovat umístění do trojky ze soboty a s Martinem máme oba 1+3 , což vypadalo hodně nadějně.

Po spočítání výsledků náš Preston Feeder team MRK.cz zvítězil v prvním kole se součtem 24 a váhou přes 69 kg. Martin zvítězil mezi jednotlivci, já byl druhý za 1+3, ale s menší váhou, třetí skončil Franta Hanáček 3+2, váha 22.490g.

První kolo v Kamenných Žehrovicích se nám povedlo. Vylepšili jsme o stupínek umístění z posledního závodu na této vodě (posledně kapři vůbec nebrali, bylo to úplně jiné). Škoda jen, že se Zauwimu nepovedla sobota. Ještě bude mít hodně prostoru, aby svoje sobotní zaváhání odčinit. Podle mě bylo třeba chytat aktivně, vybudovat si krmné místo, na kterém se snad každému v průběhu závodu otočili i kapři a ty s co nejmenší ztrátou odlovit. V neděli se hodně lidí pokoušelo chytat kapry pasivnější metodou, ale tato taktika vyšla jen pár závodníkům.

Osobně se moc těším na druhé kolo, které proběhne na Novém Dvoru. Zde je moc pěkná příroda a Lužnice si pokaždé pro nás nachystá nějaké překvapení.

Feederu zdar. Radynek


 
Radynek - 16.5.2019

Diskuse k miničlánku

Knapík - Profil | Čt 23.5.2019 7:10:18

Martin M. >> ono už jen slovo normální je samo o sobě nenormální :-)

Martin M. - Profil | Po 20.5.2019 17:25:50

Knapík >> abysme je normalni slovo - sice nespisovne, ale pouzitelne, pokud to neni zrovna diplomka.

Knapík - Profil | Po 20.5.2019 9:56:45

Martin M. - >> na to "abysme" by se to chtělo ještě podívat ...

karvo - Profil | Po 20.5.2019 9:49:14

pěkné jezero!

venybit - Profil | Po 20.5.2019 7:48:16

MarNus >> To je možné , že jsem to špatně četl.

MarNus - Profil | Ne 19.5.2019 19:44:18

venybit >>
Špatně sis to přečetl, píše tam, že na prutu měl pletenku a 0,11 vlasec, o háčku se nezmiňoval. Až při změně prutu přešel na kombinaci vlasec-vlasec a 14 Preston N-30, což je velmi chytlavý háček a na 3 červy tak akorát.

venybit - Profil | So 18.5.2019 8:54:03

Dvanáctku háček a 0,11 pltenku? To se mi zdá hrozně hrubé. Na to chytám kapry. Teda dříve,dnes už pletenku pro její nevýhody vůbec nepoužívám. Na to co se tam dá o závody chytit je 0,10 čirý monofil ,0,14 kmen a háček velikost 16 -18 . K závěru když to nebere a záleží na každé rybě, dám klidně i 22 a jednu pinku. Jak na plavanou tak i piker,feeder . Pokud tedy nelovím větší ryby. To uplně stačí ta 10ka návazec a háček 14 16 18 i na kapra přes 50cm. Když háček sedí a naviják pracuje. Dokonce když je třeba házet daleko, používám 0,25 kmen a dám k němu klidně 0,10 návazec, vůbec to nevadí . 12ka háček už je poměrně velký,ryby se takovému háku často rádi vyhnou,zvlášt o závodech.Podle mé zkušenosti.

Jozef K. - Profil | Čt 16.5.2019 21:27:45

Co sa konktetne deje s rybami ked sa vyrazne zmeni pocasie. Prestanu prijimat potravu? Alebo su opatrnejsie a nie su tak v pohybe?