TEMPLÁŘI V TENNESSEE? ŘEŠENÍ ZÁHADY MELUNGEONŮ....

V amerických státech Kentucky, Severní Karolíně a Virginii lze nalézt unikátní lid, který se svou vizáží liší od prvních zaznamenaných osadníků krajiny. Již angličtí průzkumníci si v roce 1654 všimli jejich odlišnosti, neboť jejich kůže byla snědá, ale nikoliv černá. Zdálo se, že jsou promísení s indiánskými kmeny Čiroků, Kríů a Powhatanů, ale nemluvili žádným z kmenových jazyků, nýbrž výhradně lámanou formou angličtiny. Jeden z Evropanů pak tvrdil, že se tito lidé považují za „Portugejce“ a co je také zvlá štní, praktikovali náboženství podobné křesťanství. V polovině 18. století pak na tyto jedince narazili i osadníci ze Skotska a Irska, podle kterých mluvili alžbětinskou angličtinou, i přesto že oni samotní anglický původ odmítali. Okolní kmeny, i ty které ovládaly angličtinu, jim ovšem nerozuměly. Mluvíme zde o Melungeonech – míšencích tří různých ras.

Ve Spojených státech amerických se o nich příliš nemluví, ale žije zde mnoho smíšených etnických skupin. Například alabamští Kreolové a Redbones či marylandští Wesortové. V Delaware lze nalézt Nantikoky a americké Maury, v oblasti New Jersey a New Yorku zase žijí Ramapové (někdy hanlivě nazýváni jako Jackson Whites). Původ těchto etnických skupin bývá tajemný a jejich kultura unikátní. Často mezi nimi existuje silné pouto, mívají podobná příjmení a bohužel jsou také stigmatizováni svými sousedy. Melungeonové bývali v 19. století zatýkání (a poté propuštěni), když se pokoušeli účastnit voleb. Volit totiž mohli pouze bílí občané a dokonce ani světlí Melungeonové nebyli ze zákona považováni za bílé. Například ve Virginii existoval zákon zakazující volit komukoliv, jehož původ byl jen nepatrně smíšený.

 

Kdo jsou a odkud přišli?

Předpokládá se, že slovo „Melungeon“ pochází z francouzského malange neboli směs. Dle jiné teorie název pochází z italského slova pro lilek (melon gena), které se v italštině vztahovalo na lidi tmavé kůže. A podle třetí verze slovo „Melungeon“ pochází z afro-portugalského termínu m

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.