AMD oficiálně potvrzuje 7nm RYZEN procesory a NAVI grafiky na Q3. Odhalí je na Computexu a E3! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 17 květen 2019
altCo představí AMD na Computexu a E3? Na co se můžete těšit a kdy? Budeme u toho.

 

 

 

 

Už jsme si zvykli, že výrobci obvykle v poslední době nedokáží moc dodržet plány a zpoždění a oficiální odsuny produktů jsou velmi běžné. Společnosti AMD se ovšem zázračně termíny daří plnit, tak doufejme, že nezůstane jen u těch termínů. Každopádně AMD už před mnoha měsíci slíbilo, že nové 7nm procesory dodá na trh v polovině roku. Nyní přichází poslední oficiální potvrzení, že tomu tak prostě bude:

Třetí generace RYZEN alias druhá generace ZEN architektury, alias první 7nm procesory, budou dostupné v obchodech v Q3 2019. Spolu s nimi dorazí i serverové EPYC 2, postavené samozřejmě také na 7nm a ZEN2. No a poprvé AMD oficiálně říká, že v Q3 budou uvedeny a dostupné v obchodech i očekávané 7nm grafiky Radeon „NAVI“. K tomu všemu mám pár zajímavých poznámek a také dvě pozvánky.

  • AMD zve na Computex – co představí na úvodní hodinové prezentaci?

Společnost AMD dostává letos hodně pozornosti a příležitosti. A asi se všichni shodneme, že zcela zaslouženě. Pokud jde o inovace a zajímavé nové produkty, konkurenční výrobci se soustředí hlavně na vydělávání peněz a bránění pozic na OEM trhu, a méně na skutečné zajímavé inovace. AMD zahajovalo hlavní prezentací už letošní největší spotřební veletrh světa, CES v Las Vegas, a využila toho opravdu skvěle. Předvedla více, než jsme čekali, včetně převálcování konkurenčního Core i9-9900K testovacím vzorkem „pouze“ 8jádrového 7nm RYZEN a současně uvedením první 7nm herní grafické karty světa, Radeon VII se 16GB HBM. No a stejnou příležitost, tedy zahájit celý veletrh a hlavní pozornost dostává AMD i od pořadatelů Computexu, tedy největší počítačové výstavy světa, která začíná již za několik dní.

Zhruba hodinová úvodní prezentace celého veletrhu bude tedy ležet na bedrech šéfky AMD. Začne 27.5.2019 v 10 hodin dopoledne místního času (Taipei), tedy ve 4 hodiny našeho času ráno. DDWorld.cz samozřejmě bude u toho, AMD bude mít přímý přenos a samozřejmě i záznam z celé akce, takže o nic nepřijdete a nemusíte vstávat, či ponocovat :). O všech novinkách vás budeme informovat z první ruky. A co můžete očekávat?

Všechno. Na nedostatek novinek k prezentaci si AMD určitě stěžovat nemůže, co by za to někteří jiní dali. A tak hodina času bude možná málo, takže bych neočekával vyčerpávající prezentace jednotlivých novinek. Zcela určitě AMD bude ukazovat hlavně 7nm RYZEN procesory a X570 platformu a základní desky. Očekávat také můžeme předvedení serverových 7nm EPYC procesorů, pochlubení se zakázkou na nejvýkonnější počítač světa a možná i nějaké to slovo o dalších novinkách, na kterých AMD pracuje v oblasti CPU. Je spousta produktů, o kterých se nemluví, ale které se na trh od AMD také chystají. Samozřejmě 7nm RYZEN jsou a budou hlavní hvězdou.

Současně AMD také téměř jistě minimálně promluví (teaser) o nových 7nm Radeon „NAVI“ grafikách, ačkoliv pochybuji, že poodhalí nějak výrazně detaily, natož ty karty uvede na trh. To si ostatně myslím i o procesorech. AMD určitě 7nm RYZEN ukáže, ale zatím neuvede na trh. Prakticky jistě ale řekne, kdy je na trh uvede a možná i jaké modely konkrétně (16jader?!) a za kolik. Na vlastní uvedení ale bude mít pravděpodobně speciální samostatnou prezentaci později. Určitě ale nebudeme na uvedení 7nm CPU muset čekat dlouho, bude to totiž s velkou pravděpodobností v červenci, jak už se delší dobu tuší. 7.7.2019 je hodně atraktivní termín pro AMD ;).

Nicméně nedivil bych se, kdyby stejně jako na CES AMD oficiálně oznámilo uvedení alespoň nějakého produktu na trh rovnou. Osobně sázím hlavně na X570 platformu a základní desky. Ty klidně jít na trh mohou, mají kompatibilitu i se stávajícími RYZEN čipy, takže čekat na vydání 7nm CPU není potřeba. A pro výrobce desek je Computex hlavní událostí roku a domácí výstavou, tak tam tyhle produkty chtít mít budou. Dalším kandidátem na vydání jsou 12nm ZEN+ APU procesory, tedy RYZEN 5 3400G a RYZEN 3 3300G, které nahradí současné 14nm verze. Nicméně pravda je, že ty nejsou zase až tak „úderný“ produkt, aby stálo za to jim věnovat prostor v tak sledované prezentaci jakou je ta na Computexu, takže myslím si, že AMD v rámci své akce zůstane u X570, předváděček a oznámení 7nm RYZEN a EPYC a poodhalení 7nm „NAVI“ grafik. S tím totiž souvisí i další pozvánka …

  • AMD zve na E3 prezentaci „NEXT HORIZON GAMING“ – 7nm novinky pro hráče

No a před pár dny AMD rozeslalo i oficiální pozvánu na herní veletrh E3, kde bude mít také hlavní předváděčku. Vzhledem k zaměření E3 je jasné, že se bude mluvit o herních produktech AMD. Už v samotném logu akce AMD zvýraznilo písmeno Z do tvaru číslice 7, takže je to asi jasné.

Pochopitelně se můžeme těšit na další ukázky 7nm RYZEN procesorů, kdy se AMD velmi pravděpodobně bude věnovat hlavně těm s vyššími takty, které mohou otřást trůnem Intelu, kdy prakticky „herní výkon“, je to poslední, co Intel drží. O nejvyšší výkon na jádro v rámci IPC zcela určitě přijde, otázkou jsou prostě takty, na které se AMD dostane a v posledních týdnech se hovoří stále více o tom, že AMD opravdu podstatně stáhne náskok Intelu.

No ale je také jasné, že všichni vyhlíží i 7nm Radeon „NAVI“ grafiky, a tak můžeme očekávat jejich prezentaci na této výstavě. Neočekával bych uvedení na trh, i když AMD může překvapit. V minulosti na E3 vydalo několik produktů. Nicméně opět si myslím, že na 7nm „NAVI“ grafiky bude mít AMD vlastní samostatnou akci. Opět ale na jejich oficiální vydání nebudeme už čekat dlouho, mají být v Q3 na trhu. Na E3 bych tedy očekával jak ukázku výkonu, tak možná i oznámení kdy se jich dočkáme a možná i nástřel parametrů a cen. Co bych také očekával, že AMD ve spolupráci se SONY a Microsoftem také poodhalí platformy pro novou generaci konzolí, kdy se nezvykle jako MS tak hlavně SONY vůbec netají novinkami. Kromě toho se možná dozvíme i něco dalšího o projektu Google Stadia, který bude poháněn také přes AMD NAVI. Zkrátka 7nm novinky chystá AMD jak pro PC (už letos), tak pro konzole (příští rok), kdy už ale samozřejmě vznikají hry a herní engine optimalizovaný na 7nm NAVI a RYZEN, který bude novou platformu všech hlavních konzolí a PC pohánět.  

Jak už víte z našich starších zpráv, NAVI je v rámci PC grafik nástupcem POLARIS, takže se bavíme o mainstreamových kartách v cenové hladině do 350 dolarů (10 tisíc korun), maximálně. AMD již potvrdilo oficiálně, že první NAVI modely, které letos vydá, nebudou výkonnější než Radeon VII, který na trhu zůstane TOP modelem.

Mimochodem, někteří si možná všimli, že AMD ve svých oficiálních prezentacích označuje „NAVI“ do uvozovek. Velmi pravděpodobně se tak finální grafiky nebudu mít normálně v názvu slovo NAVI, jako tomu je u série RX VEGA. Ono to pojmenování bylo z více důvodů trochu nešťastné, pojmenovat finální karty kódovým označením architektury v případě VEGA. Zatím nevíme, jak AMD ty karty pojmenuje a je možné, že se to na Computexu, nebo právě E3 dozvíme a bude to jedno z odhalení. Možnosti jsou podle mého buď zachování stávající logiky, tedy „NAVI“ budou RX 600 série, nebo pojmenování ve stylu procesorů, něco jako RX 3000 apod. Sám jsem zvědav ;).

  • Závěr aneb vlastně už víme, co novinky nabídnou ;)

Každopádně 7nm RYZEN procesory pro AM4 platformu a X570 platforma samotná spolu se 7nm Radeon „NAVI“ grafikami budou dostupné v obchodech v průběhu Q3 (tedy červenec – září). Jsem docela zvědav, zda se potvrdí ty již měsíce staré spekulace a zaručené zprávy o těch novinkách, tedy který zdroj zase bude mít pravdu. Co mohu potvrdit, že minimálně jeden zdroj je velmi přesný a evidentně si své informace necucal z prstu ;). No uvidíte sami již brzy. Z obou prezentací AMD budou živé přenosy a samozřejmě budeme o všem informovat a následně vám přineseme praktické testy a recenze všech hlavních novinek. Jisté je, že tohle léto na vysedávání na pláži čas mít nebudeme ;).

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
misog [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 08:40:59

Nedaju sa tie clanky skratit? Clovek to i tak preleti je tam kopec balastu
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 17:07:32
avatar
no kdyby to šlo, tak to dělám .....

ne vážně .... vím vím vím ... ale strašně špatně se to odnaučuji .... moje psaní v souvislostech je pořád silnější ;) něco s tím udělám ....
navy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 12:23:05
avatar
Momentálně nejvíc čekám na APU 3400G, tak mě zajímá kdy vyjdou.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-18 06:33:36

První Ryzeny G vyšly až rok po úplně prvních Ryzenech. Z toho si můžeš odvodit zbytek. A podle mého názoru tam bude odstup spíše rok a půl, možná dokonce 2 roky, protože u procesorů s integrovanou grafikou není pro AMD priorita co nejdříve přejít na 7 nm. Spíše využijí 12 nm proces (+5% frekvence, -10% spotřeba - ve srovnání se 14 nm).
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 15:51:53

Jak je to s těmi nástupci? Navi by měla být pokračovatelem Vegy, nikoli nástupce Polarisu. Myslím tím architektonicky.
Jo pokud by šlo o mainstream a nikoli o architekturu, tak bych to pochopil ... Polaris NAVI = mainstream. Ale architektura bude vycházet přímo z Vegy ne.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 15:58:28
avatar
NAVI jako architektura má stále základ v GCN a hlavně NCU tedy VEGA, nicméně je výrazně předělaná, cílem bylo odstranit největší slabiny, tedy hlavně nižší geometrický výkon apod. a zachovat nebo posílit silné stránky, tedy výpočetní výkon, výkon pod Asynchornními shadery apod.

Nicméně jako grafické karty je první generace NAVI určena jako nástupce POLARIS, tedy mainstream. Samozřejmě to dává smysl i časově, NAVI je mnohem mladší než Polaris a mířila vždy do výpočetního segmenut a vyšší řad. POLARIS byla vždy mainstreamová grafická série a produkt pro hráče ... to je přesně i NAVI, produkt pro běžné uživatele a hráče především ....
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 16:20:08

To mi dává smysl, pamatuju starší AMD série, kde se právě jakoby šetřilo na TMUs, nebo ROPs. Když jsem porovnával parametry, tak NV měla TMUs, nebo ROPs v "plné" specifikaci a AMD na tom jakoby šetřilo, ale bylo to znát výkonově.
Tak snad se to posílení bude konat bez kompromisu a čipy budou vyvážené, bez nějakých finančních ústupků za strany AMD.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2019-05-17 16:46:50
avatar
jo ale zase výpočetní výkon grafik AMD byl vždycky výrazně vyšší a když z toho dokázala aplikace těžit, rázem byly karty o třídu jinde .... platí to i dnes. Bohužel žijeme ve světě, kde software a hry speciálně zaostávají o 1-2 generace technicky běžně, takže až na výjimky nevyužívají výkon CPU ani GPU a na to AMD trpí, protože na rozdíl od NV, která dělá karty tak aby byly dobré jen pro aktuální generaci her a pak rychle zastarávají, AMD dělá karty tak aby vydržely déle a technicky mají věci, které současné hry nevyužijí ....

jsem zvědav, co NAVI nabídne, pracovalo na tom s AMD SONY, tak uvidíme, ale zatím jsem slyšel jen pozitivní věci .... určitě to nebude jako VEGA, což byla vždy architektura pro výpočetní karty než herní nasazení. NAVI má být pro hráče především ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačí
MSI Claw otestován – na konkurenci dle očekávání nestačíPondělí, 15 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 483x
Komentářů: 0
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!
Total War: Warhammer 3 dostane novou expanzi!Pátek, 12 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 394x
Komentářů: 0
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaci
FALLOUT 4 dostane oficiální NEXT GEN aktualizaciČtvrtek, 11 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 706x
Komentářů: 1
Seriál Fallout je tu a je to pecka!
Seriál Fallout je tu a je to pecka!Středa, 10 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1561x
Komentářů: 6
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydání
Star Wars Outlaws – vypadá pěkně, ale UBI przní vydáníÚterý, 09 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1723x
Komentářů: 1
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamal
MATRIX dostane pátý film, i když ten poslední zklamalPondělí, 08 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1542x
Komentářů: 5