Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Množitelka z Psár prodala psa na umření. Maruška sotva chodí a musí ji krmit

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
17. května 2019
05:50

Nemocné čivavy prodává Pavlína Dvořáková (25) ze středočeských Psár. Blesk tlapky, které její špinavé kšefty začaly mapovat, se sešly s Ivanou B. (38) z Prahy. Právě ona na její praktiky upozornila jako první, má od ní totiž zuboženou, vážně nemocnou fenku Marušku. A není to zdaleka jediný případ. Dvě nemocné fenky, rovněž křížence čivav, prodala i figurantům Blesk tlapek.

Paní Ivana zareagovala na inzerát, kde prodávající nabízela mikročivavu bez průkazu původu za 8000 korun. „Ten výraz mikročivava mi byl podezřelý. Odpověděla jsem, že za ni dám jen tisíc korun. Na to nikdo nereagoval. Ozvali se mi až po půl roce, kdy mi nabídli psa za tisíc korun,“ popsala paní Ivana.

Miničivavka Maruška je vážně nemocná, sotva se udrží na nohou Miničivavka Maruška je vážně nemocná, sotva se udrží na nohou | Jana Ulrichová

Prodej na ulici

Prodej se uskutečnil, tak jak to v případě většiny množitelů bývá, na ulici v Praze u metra. Byla to rychlá výměna psa za peníze. „Nedostala jsem smlouvu ani očkovací průkaz,“ řekla paní Ivana. Jediné, co se dozvěděla, bylo to, že nezvykle drobná fenka zhruba o velikosti morčete je stará 2,5 měsíce.

Po příchodu domů byla fenka malátná a nechodila. Apatická byla až do večera, podezřelé bylo i to, že nevyměšovala. Paní Ivana se bála, že jí umře, zamířila s ní proto na veterinu.

Zoufalý zdravotní stav

Veterinář zjistil, že má Maruška neuzavřenou fontanelu, což je místo na hlavě zvířete, kde mozek kryje namísto lebečních kostí jen vazivo. Fenka na tom byla špatně psychicky, měla přerostlé drápky, pupeční kýlu a zlomený ocásek. Nebyla 2,5 měsíční, ale už zhruba roční. Navíc se ukázalo, že kvůli špatnému postavení čelistí a silnému zánětu nedokáže sama jíst. „Musím ji proto krmit z ruky. Granule jí musím rozmočit a strkat do pusy,“ řekla majitelka.

Maruščin stav dohnal paní Ivanu k tomu, že se začala pídit po chovatelce, od které ji získala. „Zjistila jsem, že je od množitelky z Psár. Znovu jsem ji ale nekontaktovala, bála jsem se,“ řekla paní Ivana, která si také z tohoto důvodu přála zůstat v anonymitě.

Maruška je jen o něco málo větší, než mobilní telefon Maruška je jen o něco málo větší, než mobilní telefon | Jana Ulrichová

Prodala i slepé štěně

Blesk tlapky chtěly tvrzení paní Ivany ověřit, spojily se proto se spolkem Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek, s nímž společně pomocí figurantů koupily od Pavlíny Dvořákové dvě fenky čivavy. Šlo o roční matku s tříměsíční dcerou, takže na matce chovatelka množila už v jejích sedmi měsících. Obě fenky byly neduživé, mladší z nich navíc slepá, což množitelka zatajila. Prodala je bez očkovacích průkazů, nevystavila žádné potvrzení o platbě. Obchod reportérky zdokumentovaly a vše předaly k prošetření krajské veterinární správě.

Čivavy jsou teď v dočasné péči spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek Čivavy jsou teď v dočasné péči spolku Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek | Jana Ulrichová

Hledáme další oběti

Blesk tlapky případ množitelky čivav Pavlíny Dvořákové dál sledují. Hledají také další její oběti. Pokud jste jí také naletěli a máte od ní nemocného pejska, ozvěte se na e-mail tlapky@cncenter.cz.

Iva Iva ( 27. května 2019 19:11 )

Kravka ani nevěděla jakého pejska ji dovezou. Když nevíte podrobnosti je lepší být ticho. Nikdo nebreci a kabelku nenosím

Iva Iva ( 27. května 2019 19:09 )

Nezešilela. Ano čekala přes půl roku zrovna na tuto fenku.Je to kouzelná holčička

Zdenek Stipsky ( 17. května 2019 20:03 )

Ja bych ji Dal pokutu,ze by se ***a.A lidi to kupujou dal.

Monikay ( 17. května 2019 19:53 )

To maj lidi z toho že kupujou pejska bez papírů u metra. na nich se právě živí ti množitelé.

mazd ( 17. května 2019 12:00 )

Paní Ivana zešílela.To si mezi tím nedokázala najít psa a musela čekat na tuto fenku?To je fakt na palici.

Zobrazit celou diskusi