Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Malá hrdinka! Šestileté dívce amputovali nohu, přesto vyhrává taneční soutěže

17. května 2019 | 06:00

Nadané dívce šlo o život a lékaři byli nuceni jí amputovat nohu. Po zákroku to netrvalo dlouho a Tessa Puma začala opět tančit. Dnes vyhrává jednu soutěž za druhou a je nejlepší ve své kategorii!

Když bylo Tesse šest let, byla velmi nemocná a lékaři jí dávali jen dvacetiprocentní šanci na přežití. "Mysleli jsme, že má chřipku, a najednou nám umírala v náručí. Bylo to strašné," vzpomínají Tessini rodiče. Dívce se po těle rychle rozšiřovala infekce a lékaři ji mohli zachránit jen jediným způsobem. Amputací nohy! Tessa byla ale malá tanečnice a představa, že přijde o nohu i milovaný sport, byla pro ni nesnesitelná.

"Mami, já to zvládnu. Neboj se," oznámila Tessa matce, když se chystala na amputaci. Po operaci byly ona i celá její rodina odhodlány bojovat. Předtím, než dostala protézu, navštívila Tessa taneční studio, kam chodila několikrát týdně trénovat. "Řekla mi, že bude znovu tančit. Nechtěla se toho vzdát." Infekce jí ale nevzala jen nohu, ale také sval v rameni a část svalu v oblasti hrudníku. Návrat na pódium byl tedy opravdu náročný.

"Z nemocnice odcházela silnější než kdy jindy," tvrdí Tessina maminka. Dívka byla opravdu smířená s tím, že o nohu přišla. Byla jednoduše vděčná za záchranu svého života, a to dávalo sílu i rodičům. Po náročných rehabilitacích se ale stal zázrak. Tessa začala vyhrávat jednu soutěž za druhou a byla nejlepší tanečnicí ve své kategorii.

"Jde si za svým snem a tančí srdcem," dodávají rodiče. Dívka tvrdě trénuje každý den a tanci se chce věnovat i nadále. Chce ukázat světu, že infekce ji nedostala na kolena, a s obrovským úsměvem na tváři se snaží překonávat i ty nejtěžší překážky. 

Autor: Adéla Ondroušková