Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Připravujete se na nepříjemné jednání. Neprojektujte si předem ty nejhorší varianty a najděte nejlepší řešení

Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás
zdroj: 123RF.com

17. 05. 2019

Proč v důležitých rozhovorech selháváme?

Příprava na nepříjemné jednání může být pěkně stresující záležitostí. Daleko víc, než pak třeba jednání samotné. Stále se vám v hlavě motá, co asi řekne on a co na to odpovíte vy. Jak argumentovat, jak ubránit své stanovisko? Jak říci nepříjemnou pravdu a kritiku? Většinou je člověk vnitřně přesvědčen, že za vyhrocenou situací je nějaký zlomyslný záměr druhé strany. V dané situaci se pak necítí bezpečně a obranné mechanismy se zapnou na plné obrátky. Nastoupí emoce a ovlivní naše uvažování.

Připravte si vlastní postup, analyzujte situaci a stanovte si cíle

Aby se rozhovor nezvrhl v neproduktivní diskusi nebo hádku, připravte se na něj. To, co vám běhá v hlavě, má smysl. Vykrystalizuje se vám třeba i několik variant plánu, jak rozhovor vést. Nakonec je třeba vůbec nepoužijete, protože vždy záleží i na vašem protějšku. Nicméně budete mít možnost se na předmět jednání podívat z různých úhlů, a to vás připraví na různé reakce, které mohou z druhé strany přijít.

Důležité je, abyste měla dostatek času. Ideální je, když je jednání naplánováno na druhý den. Budete si moci vše rozmyslet a vytvořit plán. Uvědomte si, co vše má vliv na výsledek jednání. V mysli si stanovte, čeho chcete dosáhnout. Projděte si body, které se budou na schůzce probírat. Můžete si připravit i stručné písemné poznámky. Přehrajte si v duchu, jak se budete chovat a co budete říkat. Klidně si celý rozhovor řekněte nahlas. Zamyslete se nad výběrem slov i emocemi, které chcete použít.

Možná vás čeká bezesná noc. To zvládnete!

Nezabývejte se plánem na nepříjemné jednání celý večer. Jinak skončíte ráno nevyspalá a nenaladěná. A vy přece potřebujete mít dobrou náladu, abyste jednání zvládla v klidu. Raději si udělejte pestrý program a už nemyslete na plán, pro který jste se rozhodla. Domluvte si schůzku s přáteli, jděte do kina, zaběhejte si. Nebo vygruntujte byt. Hodí se jakákoli manuální práce. Napište si jednoduchou mantru a vždy, když přijdou myšlenky na zítřek, si ji přečtěte. Například: Jsem dobrá a umím svou práci. Můj šéf je to ví. Věřím ve slušné jednání a vzájemné pochopení.

K TÉMATU  Efektivní home office? Jak zůstat produktivní bez stresu?

Buďte klidná a držte se plánu, který jste si stanovila

Na samotném jednání neprojevujte negativní emoce. Jestliže je příležitost, uveďte jednání osobní poznámkou. Osvědčí se počasí, dobrá nebo špatná káva v automatu. Zkuste se vcítit do pozice druhé osoby, se kterou musíte vést nepříjemný rozhovor.  Určitě i ona má zájem, aby se situace vyřešila klidnou cestou. Možná vám protějšek váš plán, který jste si sestavila, překazí a rozhovor dostane jiný směr. Zhluboka se nadechněte.  Nespěchejte s reakcí. Vydržte být přátelská a empatická. Pokud však hrozí, že emoce převáží nad fakty, jednání ukončete nebo odložte. Lepší žádný momentální výsledek, než konflikt.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho lidí nevěří, že vztah na dálku by mohl někdy fungovat. Možná vám to budou rozmlouvat rodiče, kamarádi, kolegové v práci – ale to nejdůležitější rozhodnutí je přeci jenom na vás. Jedno vám ale musí být jasné – nebude to vůbec nic lehkého. Můžete se ale inspirovat pár radami, které vám toto nepříjemné období vzdáleného partnera zjednoduší.
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?
Těhotenství patří k požehnaným stavům, při kterých žena prochází řadou změn. A právě tyto změny mohou devítiměsíční čekání značně znepříjemnit. Obrnit se trpělivostí a vytrvalostí musí nejen samy zástupkyně něžného pohlaví, ale i jejich partneři, kteří jsou velmi zkoušení. Pojďme si odtajnit hlavní a nejzásadnější změny, ke kterým v těle těhotné ženy dochází.
Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
Teď nad tím možná ještě tolik nepřemýšlíme, protože v zimě nosíme dlouhé rukávy, které mnohé schovají. Ale s blížícím se jarem, které bude následovat léto, je potřeba tento problém začít řešit. Také vás trápí tmavé lokty?
Džíny patří mezi základ každého dámského šatníku, proto by každá žena měla mít dokonale padnoucí kousek ve své skříni. Vybrat perfektně padnoucí džíny ale není jen tak.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.

Výběr článků

Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.
Ze všech stran na nás létají reklamy na prostředky do domácnosti, které jsou údajně doslova zázračné. My si je dokola pořizujeme, a tím hojně rozšiřujeme naši syntetickou armádu. Opravdu nám běžné toxické přípravky ovlivňují život?

Nepřehlédněte

Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek